Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Έκθεση «Alpha Bank Ιστορία II. Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, 1947-1972»

Έκθεση «Alpha Bank Ιστορία II. Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, 1947-1972»

Η αφίσα της έκθεσης «Alpha Bank Ιστορία II. Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, 1947-1972»
Χώρος έκθεσης «Alpha Bank Ιστορία II. Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, 1947-1972»
Εκθέματα «Alpha Bank Ιστορία II. Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, 1947-1972»
Προβολή της έκθεσης «Alpha Bank Ιστορία II. Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, 1947-1972»
Τραπεζικά έγγραφα της έκθεσης «Alpha Bank Ιστορία II. Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, 1947-1972»
Μηχανή ταμιευτηρίου της έκθεσης «Alpha Bank Ιστορία II. Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, 1947-1972»

H έκθεση «Alpha Bank/Ιστορία ΙΙ. Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, 1947-1972» παρουσιάζει τη συγκεκριμένη περίοδο της ιστορίας της Alpha Bank με βάση το υλικό του Ιστορικού Αρχείου της. Εστιάζει στην εδραίωση της θέσης της Τράπεζας Εμπορικής Πίστεως στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Την έκθεση συνοδεύει έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό.

Συνέχεια προηγούμενης έκθεσης

Η έκθεση «Alpha Bank Ιστορία II. Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, 1947-1972» είναι η 2η από μια σειρά εκθέσεων που αναφέρονται στην ιστορία της Τράπεζας Εμπορικής Πίστεως. Αποτελεί συνέχεια της έκθεσης «Alpha Bank/Ιστορία Ι. Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, 1924-1947», που είχε παρουσιαστεί τον Νοέμβριο του 2010, στον ίδιο χώρο και κάλυπτε την ιστορία της τράπεζας την περίοδο 1924-1947.

Ο σκοπός της έκθεσης

Σκοπός της έκθεσης είναι να αποτυπώσει μέσα από ένα εξαιρετικά πλούσιο και ποικιλόμορφο υλικό, την πορεία της Τράπεζας Εμπορικής Πίστεως κατά τα έτη 1947-1972. Αυτή την περίοδο η χώρα σημείωσε αλματώδη πρόοδο. Η Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς. Μετατράπηκε σε σημαντικό παράγοντα της οικονομικής ζωής και εδραίωσε τη θέση της στον ελληνικό τραπεζικό χώρο.

Το περιεχόμενο της έκθεσης

Στην έκθεση παρουσιάζονται, σε διαδοχικές ενότητες, οι αλλαγές στην εταιρική φυσιογνωμία της τράπεζας, το ανθρώπινο δυναμικό της καθώς και η εξέλιξη των εργασιών της. Ακολουθεί η παρουσίαση της επέκτασης του δικτύου των καταστημάτων της Τράπεζας Εμπορικής Πίστεως, που απέκτησε εθνική εμβέλεια κατά την περίοδο 1947-1972.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην τεχνολογία και την καινοτομία, καθώς η Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως πρωτοπόρησε στον τομέα αυτόν. Ξεχωρίζει επίσης ο τομέας της προβολής, με μια ξεχωριστή ενότητα αφιερωμένη σε αυτήν. Η τελευταία ενότητα αναφέρεται στην πολιτιστική δραστηριότητα της τράπεζας, που ξεκίνησε εκείνα τα χρόνια και σταδιακά έγινε όλο και πιο σημαντική και πολύμορφη.

Η παράταση της έκθεσης

Η έκθεση «Alpha Bank Ιστορία II. Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, 1947-1972» είχε αρχική διάρκεια έως και τον Σεπτέμβριο του 2013. Αποφασίστηκε όμως να παραταθεί έως και τον Νοέμβριο. Έτσι προσφέρει την ευκαιρία στο προσωπικό και τους πελάτες της που θα την επισκεφθούν να γνωρίσουν μέσω ενός ποικιλόμορφου υλικού (βίντεο, φωτογραφίες, μηχανές) την τραπεζική αντίληψη μιας άλλης εποχής.

Ξεναγήσεις

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης διεξάγονται ξεναγήσεις, κατόπιν συνεννόησης.

Κατάλογος έκθεσης

Την έκθεση συνοδεύει ο κατάλογος Alpha Bank/Ιστορία II. Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, 1947-1972 που χωρίζεται σε 7 ενότητες:

  • Αλλαγές στην εταιρική φυσιογνωμία
  • Ανθρώπινο δυναμικό
  • Εξέλιξη των εργασιών
  • Επέκταση του δικτύου καταστημάτων
  • Τεχνολογία και καινοτομία
  • Προβολή
  • Πολιτιστική δραστηριότητα της τράπεζας.

Σε κάθε ενότητα περιέχεται μια επιλογή από το πλούσιο και ποικιλόμορφο υλικό που έχει στη διάθεσή του το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank.

Η έκδοση περιλαμβάνει φωτογραφίες, διαφημιστικά έντυπα, ποικίλα τραπεζικά έγγραφα, εκδόσεις, εικαστικό υλικό, μηχανές ταμιευτηρίου κ.ά. Το εκθεσιακό υλικό εμπλουτίζεται από διαγράμματα με τα μεγέθη της Τράπεζας Εμπορικής Πίστεως κατά τα έτη 1947-1972, καθώς και από το χρονολόγιο των κύριων γεγονότων που καθόρισαν την πορεία της αυτή την περίοδο.

Μπορείτε να αγοράσετε την έκδοση Alpha Bank/Ιστορία II. Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, 1947-1972 από το e-shop της Alpha Bank.

Δίγλωσσο ντοκιμαντέρ

Για τους σκοπούς της έκθεσης δημιουργήθηκε ένα μικρής διάρκειας δίγλωσσο ντοκιμαντέρ για την ιστορία της Τράπεζας Εμπορικής Πίστεως κατά την περίοδο 1947-1972.

Το ντοκιμαντέρ βασίζεται, στο μεγαλύτερο μέρος του, σε υλικό που παρουσιάζει το Ιστορικό Αρχείο από τις συλλογές του στην έκθεση «Alpha Bank/Ιστορία ΙΙ. Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, 1947-1972». Περιλαμβάνει όμως και πρόσθετο σπάνιο εικονογραφικό υλικό από αρχεία και βιβλιοθήκες άλλων ιδρυμάτων και φορέων όπως τα φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Δελτία Τύπου

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση «Alpha Bank Ιστορία II. Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, 1947-1972» μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό Δελτίο Τύπου της Alpha Bank.

Δείτε το video της έκθεσης