Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Έκθεση «Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα» - Ρόδος

Έκθεση «Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα» - Ρόδος

Εκθέματα «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα» - Ρόδος

Η έκθεση «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα» που διοργανώνεται στη Ρόδο παρουσιάζει μια πιο σύγχρονη και μοντέρνα ματιά στη νεοελληνική τέχνη. Εκτίθενται έργα ζωγραφικής, γλυπτά, κατασκευές, σχέδια και χαρακτικά που στοιχειοθετούν την εξέλιξη της τέχνης στην Ελλάδα από τα μέσα του 20ού αιώνα.

Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα

Η έκθεση «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα» που διοργανώνεται στη Ρόδο εγκαινιάζει μια νέα σειρά περιοδευουσών εκθέσεων μετά την τελευταία που είχε διοργανωθεί το 2008 στην Κύπρο.

H έκθεση παρουσιάζει μια πιο σύγχρονη και μοντέρνα ματιά στη νεοελληνική τέχνη. Εστιάζει σε έργα που φιλοτεχνήθηκαν από το 1950 μέχρι σήμερα.

Οι ενότητες των έργων και οι καλλιτέχνες που υπερισχύουν προσδιορίζουν την πλοκή της. Στόχος της έκθεσης είναι να συνθέσει την ιστορία της νεοελληνικής τέχνης μέσα από τα συγκεκριμένα έργα.

Τα εκθέματα

Η έκθεση περιλαμβάνει 60 έργα ζωγραφικής, κατασκευές, σχέδια και χαρακτικά. Τα εκθέματα αυτά στοιχειοθετούν με σαφήνεια την εξέλιξη της σύγχρονης νεοελληνικής τέχνης σε μια περίοδο με μεγάλες ανατροπές.

Σημείο εκκίνησης είναι η τέχνη της μεταπολεμικής εποχής που διαμορφώθηκε μετά τις μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές ανακατατάξεις αυτής της περιόδου.

Σημαντικοί δημιουργοί της σύγχρονης ελληνικής τέχνης

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα αξιόλογων νεοελλήνων δημιουργών. Διαρθρώνεται με βάση τις κατηγορίες των έργων που παρουσιάζονται.

  • Ζωγραφική: Πρώτα παρουσιάζεται ο Βλάσης Κανιάρης, ένας από τους σημαντικότερους εισηγητές της διεθνούς πρωτοπορίας στην Ελλάδα. Η στροφή προς τη μοντέρνα τέχνη γίνεται πιο έντονη με τον Γιάννη Γαΐτη, τον Νίκο Κεσσανλή, τον Δημήτρη Περδικίδη, τον Γιάννη Ψυχοπαίδη και τον Βασίλη Σπεράντζα.
  • Κατασκευές: Η έκθεση επικεντρώνεται σε καλλιτέχνες που πειραματίστηκαν με νέα υλικά και μέσα, όπως ο Γιάννης Μπουτέας, ο Ιάσονας Μολφέσης, ο Αλέκος Λεβίδης κ.ά.
  • Χαρακτική: Παρουσιάζεται η εξέλιξη της χαρακτικής όπως διαμορφώθηκε από τους μαθητές του εργαστηρίου του Γιάννη Κεφαλληνού, τον Α. Τάσσο και τη Βάσω Κατράκη. Ολοκληρώνεται με χαράκτες που ξεπέρασαν τα αυστηρά όρια των κλασικών τεχνικών.

Κατάλογος έκθεσης

Ένας κατάλογος με τίτλο Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα συνοδεύει την έκθεση. Η έκδοση κυκλοφορεί στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα και προσφέρει πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Την επιμελήθηκε η Ειρήνη Οράτη.