Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Έκθεση «Η Άλλη Όψη του Νομίσματος»

Έκθεση «Η Άλλη Όψη του Νομίσματος»

Έκθεση «Η άλλη όψη του νομίσματος»
Έκθεση «Η άλλη όψη του νομίσματος»
Έκθεση «Η άλλη όψη του νομίσματος»
Έκθεση «Η άλλη όψη του νομίσματος»
Έκθεση «Η άλλη όψη του νομίσματος»
Έκθεση «Η άλλη όψη του νομίσματος»
Έκθεση «Η άλλη όψη του νομίσματος»
Έκθεση «Η άλλη όψη του νομίσματος»
Έκθεση «Η άλλη όψη του νομίσματος»

Η Alpha Bank διοργανώνει την έκθεση «Η Άλλη Όψη του Νομίσματος» με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων της Νομισματικής Συλλογής της. Σήμερα η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank  συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες συλλογές του είδους της διεθνώς. Η Συλλογή ιδρύθηκε το 1972 χάρη στην αγάπη και το πάθος του Γιάννη Σ. Κωστόπουλου για τη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

150 νομίσματα και επιλεγμένα ιστορικά τεκμήρια

Η έκθεση «Η Άλλη Όψη του Νομίσματος» περιλαμβάνει:

  • 150 νομίσματα της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank που αναδεικνύουν την άλλη όψη του νομίσματος. Αποτυπώνουν πρόσωπα και αφηγούνται γεγονότα από την ελληνική μυθολογία, την ελληνική αρχαιότητα, ενώ ταυτόχρονα περιλαμβάνουν προσωπικότητες και στιγμές από τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή εποχή.
  • Το Χρονολόγιο της Συλλογής, όπου καταγράφονται τα πιο σημαντικά γεγονότα και παρατίθενται επιλεγμένα έγγραφα και φωτογραφίες από στιγμές που σφράγισαν την πορεία και την εξέλιξή της. Αποτελούν τεκμήρια ιστορίας και αποτίουν φόρο τιμής στη μνήμη του ιδρυτή της, τον Γιάννη Σ. Κωστόπουλο.

Επίσης, σχεδιάστηκε ένας εκπαιδευτικός χώρος με οπτικοακουστικές εφαρμογές και βίντεο. Παρουσιάζονται ψηφιακά παιχνίδια που σχετίζονται με το νόμισμα καθώς και τα 2 εκπαιδευτικά προγράμματα της μουσειοβαλίτσας.

Σκοπός της έκθεσης

Η έκθεση επιδιώκει να αναδείξει την «Άλλη όψη του νομίσματος», εκείνη που μετατρέπει το νόμισμα από χρηστικό αντικείμενο της καθημερινότητας σε:

  • Μέσο επικοινωνίας που ευνοεί τη διάδοση μηνυμάτων.
  • Φωτογραφία της στιγμής που απαθανατίζει πρόσωπα και εικόνες.
  • Εξαιρετικό έργο τέχνης που αντανακλά την καλλιτεχνική τάση και τη δημιουργική ικανότητα των χαρακτών του την εποχή που τέθηκε σε κυκλοφορία.

Το νόμισμα συνδέεται επίσης με την επίδειξη δύναμης και την επιβεβαίωση της ανεξάρτητης πολιτικής ύπαρξης και της αυτονομίας. Εξάλλου, νόμισμα μπορεί να εκδώσει μόνο μια κοινωνική ομάδα που μπορεί να θεσπίζει τους νόμους της, να είναι δηλαδή αυτόνομη.

Γιάννης Σ. Κωστόπουλος: Ο ιδρυτής της Νομισματικής Συλλογής

Ο Γιάννης Σ. Κωστόπουλος (1938-2021) ήταν σημαντικός τραπεζίτης και ιστορικός ηγέτης του Ομίλου Alpha Bank. Με σπουδές ναυπηγού στο King’s College της Βρετανίας, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως το 1963. Από το 1996 ως το 2005 υπήρξε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank. To 2014 έλαβε τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Χάρη στη μεγάλη ευαισθησία του για τον ελληνικό πολιτισμό, το 1972 ο Γιάννης Κωστόπουλος αγόρασε τις νομισματικές συλλογές Α. Ανδρεόπουλου και Α. Μελετόπουλου και έτσι ξεκίνησε η δημιουργία της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank. Από το 1984 έως το 2015 η Συλλογή εμπλουτίστηκε με άλλες 7 ιδιωτικές συλλογές. Παράλληλα, μεγαλώνει συνεχώς με την αγορά νομισμάτων από δημοπρασίες του εξωτερικού.

Επιμέλεια και συντελεστές της έκθεσης

Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη, νομισματολόγος, επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ανέλαβε ο Σταμάτης Ζάννος.

Τα γραφιστικά του εκπαιδευτικού χώρου δημιούργησε ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ιδρυτής του Athens Digital Arts Festival.

Την έκθεση συνοδεύει η ομότιτλη έκδοση της Alpha Bank Η Άλλη Όψη του Νομίσματος: Πρόσωπα – Εικόνες – Στιγμιότυπα. Την έκδοση επιμελήθηκε η Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη.

Μπορείτε να αγοράσετε την έκδοση Η Άλλη Όψη του Νομίσματος: Πρόσωπα – Εικόνες – Στιγμιότυπα από το e-shop της Alpha Bank.

Ξενάγηση στην ιστορία του νομίσματος

Η επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη θα πραγματοποιήσει ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό.

Θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε το νόμισμα όχι ως ένα απλό χρηστικό μέσο, αλλά ως ένα βιβλίο ιστορίας και ένα αντικείμενο τέχνης το οποίο αντανακλά την καλλιτεχνική τάση της εποχής που τέθηκε σε κυκλοφορία.

Πληροφορίες για τις ξεναγήσεις

Πού: Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων
Πότε: Σάββατο 13, 20, 27 Μαΐου και 10, 24 Ιουνίου, 13:00
Διάρκεια ξενάγησης: 1 ώρα 
Αριθμός συμμετεχόντων: 3 έως 25 άτομα
Κόστος ξενάγησης: Δωρεάν
Κράτηση θέσεων: Με δήλωση συμμετοχής ηλεκτρονικά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2103262461 (Ματίνα Δημοπούλου)