Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Συμμετοχή στην έκθεση «Η αναζήτηση της ευτυχίας – Χρύσα Ρωμανού»

Συμμετοχή στην έκθεση «Η αναζήτηση της ευτυχίας – Χρύσα Ρωμανού»

Χρύσα Ρωμανού, Σκοποβολή
Το έργο στον χώρο της έκθεσης
Στιγμιότυπο της έκθεσης
Το έργο στον χώρο της έκθεσης
Στιγμιότυπο της έκθεσης

Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank δανείζει 1 έργο της Χρύσας Ρωμανού στην αναδρομική έκθεση με τίτλο «Η αναζήτηση της ευτυχίας για όσους περισσότερους γίνεται – Χρύσα Ρωμανού». Η έκθεση εντάσσεται στον ευρύτερο κύκλο εκθέσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο έως το φθινόπωρο του 2024, με γενικότερο τίτλο «Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;» (What if Women Ruled the World?). Η Χρύσα Ρωμανού είναι μια σημαντική Ελληνίδα δημιουργός της διασποράς.

Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank συμμετέχει στην έκθεση «Η αναζήτηση της ευτυχίας για όσους περισσότερους γίνεται – Χρύσα Ρωμανού» με τον δανεισμό του έργου:

  • Σκοποβολή, 1965, κολάζ σε μουσαμά, 102 x 83 εκ.

Το έργο εντάσσεται στην ενότητα των κολάζ που φιλοτέχνησε η Χρύσα Ρωμανού με στόχο την κοινωνική κριτική στον καταναλωτισμό του σύγχρονου πολιτισμού.

Θέμα και στόχοι

Η αναδρομική έκθεση για τη Χρύσα Ρωμανού εντάσσεται στον ευρύτερο κύκλο εκθέσεων που πραγματοποιούνται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) ως το φθινόπωρο του 2024, με γενικότερο τίτλο «Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;» (What if Women Ruled the World?).

Παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά έργα από όλες σχεδόν τις ενότητες της δουλειάς της Χρύσας Ρωμανού με στόχο να αναδείξει τη συνάφεια και την οργανική σχέση μεταξύ τους. Παράλληλα, προβάλλει το ιστορικό, πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργήθηκαν.

Την έκθεση έχουν επιμεληθεί η Ελένη Κούκου και ο Δημήτρης Τσουμπλέκας.

Οι ενότητες της έκθεσης

Η έκθεση παρουσιάζει με χρονολογική συνέχεια τους σημαντικούς σταθμούς του έργου της Χρύσας Ρωμανού:

  • Έργα από την εποχή που έφυγε για το Παρίσι (1961)
  • Ιστορικά κολάζ του 1965
  • Μεγάλες γλυπτικές κατασκευές Meccano στα τέλη της δεκαετίας του ’60, εμπνευσμένες από το ομώνυμο παιχνίδι κατασκευών που απευθυνόταν στερεοτυπικά στα αγόρια
  • Μεταξοτυπίες από το περίφημο ατελιέ της Mec Art Graphic στο Παρίσι
  • Ωριμότερα έργα της όπως Χάρτες-Λαβύριθοι με την χαρακτηριστική τεχνική του ντεκολάζ σε πλέξιγκλας.

Το βίντεο «ΑΜΟΥΡ – Η Χρύσα στις πόλεις» λειτουργεί ως επίλογος της έκθεσης. Περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό αρχείο της Χρύσας Ρωμανού και του συζύγου της, Νίκου Κεσσανλή.

Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο της

Η Χρύσα Ρωμανού (1931-2006) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ (1950-56) με δασκάλους τους Γιάννη Μόραλη και Ανδρέα Γεωργιάδη. Το 1961 μετανάστευσε στο Παρίσι όπου έζησε για 20 χρόνια. Το διάστημα αυτό ήταν καθοριστικό για τη διάπλαση της καλλιτεχνικής της ταυτότητας. Το 1981 επέστρεψε μόνιμα στην Αθήνα.

Ήδη από την πρώτη ατομική της έκθεση κινήθηκε στο πεδίο της αφαίρεσης. Ένα μεγάλο κομμάτι του έργου της είναι κολάζ ποικίλων τύπων. Η σειρά γλυπτών με τίτλο Meccano που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 εγκαινίασε τη σχέση της Χρύσας Ρωμανού με τον χώρο.

Η τέχνη ως κριτικό σχόλιο

Επίκεντρο της καλλιτεχνικής πορείας της Ρωμανού υπήρξε πάντα η κριτική στάση απέναντι σε κοινωνικά και καλλιτεχνικά ζητήματα.
Στο έργο της πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν:

  • Η ώσμωση τέχνης και καθημερινότητας
  • Η κριτική στην κοινωνία της κατανάλωσης
  • Το πολιτικό ενδιαφέρον για τις κοινωνικές ανισότητες και την αδικία
  • Ο εκδημοκρατισμός της τέχνης

Τα στοιχεία αυτά εξελίσσονταν παράλληλα με την καλλιτεχνική ωριμότητα της Ρωμανού και τις μεταβολές του κοινωνικού και πολιτικού περιβάλλοντος.

Καλλιτέχνες της διασποράς

Η Χρύσα Ρωμανού ανήκει στην ομάδα των Ελλήνων καλλιτεχνών της διασποράς, που έζησαν και εργάστηκαν κατά κύριο λόγο σε μεγάλες πρωτεύουσες της Δύσης. Ανάμεσά τους, ο σύζυγός της Νίκος Κεσσανλής (1930-2004). Το έργο των καλλιτεχνών της διασποράς συνέβαλε στη διαμόρφωση των διεθνών καλλιτεχνικών ρευμάτων της εποχής τους.