Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Συμμετοχή στην έκθεση «Μιχάλης Οικονόμου, η αλχημεία της ζωγραφικής» - Αθήνα

Συμμετοχή στην έκθεση «Μιχάλης Οικονόμου, η αλχημεία της ζωγραφικής» - Αθήνα

Ο πίνακας «Ωκεανός» του Μιχάλη Οικονόμου
Ο πίνακας «Κόκκινη βάρκα στη θάλασσα»
Ο πίνακας «Σπίτι στη Νότιο Γαλλία»
Έργα του Μιχάλη Οικονόμου στην έκθεση
Έργο του Μιχάλη Οικονόμου στην έκθεση

Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank συμμετέχει με τον δανεισμό 3 έργων στην έκθεση «Μιχάλης Οικονόμου, η αλχημεία της ζωγραφικής» που διοργανώνεται στην Αθήνα. Ο Μιχάλης Οικονόμου υπήρξε ένας από τους λιγότερο γνωστούς και προβεβλημένους στο ευρύτερο κοινό Έλληνες ζωγράφους. Ωστόσο, η ιδιαίτερη τεχνική του ανανέωσε την εγχώρια ζωγραφική του 20ου αιώνα.

3 έργα τέχνης

Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank δανείζει στην έκθεση «Μιχάλης Οικονόμου, η αλχημεία της ζωγραφικής» 3 σημαντικά έργα του Έλληνα ζωγράφου:

  • Ωκεανός, 1920-30, Λάδι σε χαρτόνι 50 x 64 εκ.
  • Σπίτι στη Νότιο Γαλλία, 1920, Λάδι σε χαρτόνι 42,5 x 65,5 εκ.
  • Κόκκινη βάρκα στη θάλασσα, Λάδι σε μουσαμά 27 x 35 εκ.

Σημαντική έκθεση με μεγάλη απήχηση

Η έκθεση «Μιχάλης Οικονόμου, η αλχημεία της ζωγραφικής» παρουσιάζει 116 έργα του Μιχάλη Οικονόμου, που προβάλλουν το μεγάλο ταλέντο του. Τα εκθέματα προέρχονται από μουσεία, ιδρύματα και συλλέκτες.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, με παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της έρευνας και πολυετούς μελέτης της επιμελήτριας, Δρ Αφροδίτης Κούρια. Παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Αβέρωφ στο Μέτσοβο από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024. Μετά την επιτυχία της, αποφασίστηκε η μεταφορά της στην Αθήνα.

Μάθετε περισσότερα για την έκθεση «Μιχάλης Οικονόμου, η αλχημεία της ζωγραφικής» στην Αθήνα.

Ο κατάλογος της έκθεσης

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα που περιέχει:

  • Έγχρωμες αναπαραγωγές των έργων του καλλιτέχνη και τεκμηριωτικό φωτογραφικό υλικό
  • Πλήρες βιογραφικό του Μιχάλη Οικονόμου
  • Κείμενα της Αφροδίτης Κούρια, επιμελήτριας της έκθεσης
  • Κείμενο της συντηρήτριας των έργων, Χριστίνας Καραδήμα, που αναδεικνύει τη σύνθετη τεχνική του Έλληνα ζωγράφου μέσα από μια συγκριτική μελέτη 25 αντιπροσωπευτικών έργων του
  • Συνομιλία του σύγχρονου Έλληνα ζωγράφου, Γιώργου Ρόρρη, με το συνολικό έργο του Μιχάλη Οικονόμου.

Ο Μιχάλης Οικονόμου (1888-1933) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ανανεωτές της ελληνικής ζωγραφικής του 20ού αιώνα κυρίως στο πεδίο της τοπιογραφίας. Μέσα από την ανανέωση που έφερε, κατάφερε να δημιουργήσει τη δική του προσωπική ζωγραφική γλώσσα.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η τεχνική των πινάκων του. Τόλμησε πρωτοποριακούς πειραματισμούς για την ελληνική ζωγραφική της εποχής του, κυρίως με τα υλικά που χρησιμοποίησε και με την ισορροπία μεταξύ παραστατικότητας και αφαίρεσης.

Ωστόσο, παρά το ιδιαίτερο ταλέντο του υπήρξε ένας από τους λιγότερο γνωστούς και προβεβλημένους στο ευρύτερο κοινό Έλληνες ζωγράφους.