Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Συμμετοχή στην έκθεση «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.»

Συμμετοχή στην έκθεση «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.»

Η αφίσα της έκθεσης
Αργυρός στατήρας του Κοινού των Βοιωτών

Η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank δανείζει το αρχαίο νόμισμα με το όνομα του Θηβαίου στρατηγού Επαμεινώνδα στην έκθεση «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο». Η Θήβα, χάρη στον στρατηγό Επαμεινώνδα, ήταν μια ισχυρή πόλη-κράτος με σημαντική νομισματοκοπία. Η μάχη της Χαιρώνειας άλλαξε τον ρου της ιστορίας καθώς εδραίωσε τη μακεδονική ηγεμονία στη Μεσόγειο.

1 θηβαϊκό νόμισμα μεγάλης σημασίας

Η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank δανείζει στην περιοδική έκθεση «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο»:

  • 1 αργυρό στατήρα του Κοινού των Βοιωτών, 4ος αιώνας π.Χ

Το νόμισμα φέρει την επιγραφή ΕΠ ΠΑ, που αντιστοιχεί στα αρχικά του ονόματος του Θηβαίου στρατηγού Επαμεινώνδα.

Επαμεινώνδας: Ένας χαρισματικός ηγέτης

Το νόμισμα εκδόθηκε όταν βοιωτάρχης ήταν ο Επαμεινώνδας, ο ηγέτης που απάλλαξε τη Θήβα από τη σπαρτιατική ηγεμονία και τη μετέτρεψε σε ισχυρή πόλη-κράτος.

Ο Επαμεινώνδας έγινε δίκαια ένας από τους διασημότερους ηγέτες της αρχαιότητας. Όταν διεξήχθη η Μάχη της Χαιρώνειας, δεν ζούσε πλέον. Ωστόσο, η «σχολή» που είχε δημιουργήσει ενέπνευσε τον Θεαγένη, τον αρχηγό του θηβαϊκού στρατού, στη μάχη αυτή.

Η νομισματοκοπία της Βοιωτίας

Η εξέχουσα θέση που κέρδισε η Θήβα στην ελληνική πολιτική σκηνή αποτυπώθηκε και στη νομισματοκοπία της. Η σημαντικότερη έκδοση του βοιωτικού Κοινού τον 4ο αι. π.Χ. είναι οι θηβαϊκοί στατήρες με τα ονόματα των αρχόντων.

Μάχη της Χαιρώνειας: Το γεγονός που άλλαξε την ιστορία

Η έκθεση «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο» παρουσιάζει την ιστορική ημέρα που ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε δυναμικά την εμφάνισή του στην πολιτική και στρατιωτική σκηνή.

Η μάχη της Χαιρώνειας ανάμεσα στους Μακεδόνες του Φιλίππου B’ και τους συνασπισμένους Αθηναίους και Θηβαίους έφερε τη Μακεδονία οριστικά στη θέση της κυρίαρχης δύναμης στην Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο υπό τη βασιλεία του Φιλίππου B’.

Ο 18χρονος τότε πρίγκιπας Αλέξανδρος συνέβαλε αποφασιστικά στην ήττα του Ιερού Λόχου των Θηβαίων. Αργότερα έγινε ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της παγκόσμιας ιστορίας.

Οι συντελεστές της έκθεσης

Η έκθεση εντάσσεται στη νέα σειρά αρχαιολογικών εκθέσεων «Ιστορίες Ανθρώπων» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Την επιμέλεια έχουν οι Επιμελητές του Μουσείου:

  • Δρ Παναγιώτης Ιωσήφ
  • Δρ Ιωάννης Φάππας