Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Νέα και δράσεις / Έκθεση για την ιστορία του νομίσματος στη Βέροια
19.04.2019

Έκθεση για την ιστορία του νομίσματος στη Βέροια

Αφίσα έκθεσης «Φωτογραφική έκθεση για την ιστορία του νομίσματος στη Βέροια»
Φωτογραφία από «Φωτογρ. έκθεση για την ιστορία του νομίσματος στη Βέροια»
Φωτογραφία από τη «Φωτογρ. έκθεση για την ιστορία του νομίσματος στη Βέροια»
Φωτογραφία από τη «Φωτογρ. έκθεση για την ιστορία του νομίσματος στη Βέροια»

Η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank συμμετείχε στην έκθεση «Το Ελληνικό χαρτονόμισμα – Ιστορικές μαρτυρίες. Το νόμισμα στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο» για την ιστορία του νομίσματος. Την έκθεση διοργάνωσε το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας Ημαθίας στον χώρο της Αντωνιάδειου Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, στη Βέροια, από τις 10 έως τις 17 Απριλίου 2019. Παρουσιάστηκε η ιστορία και η εξέλιξη του νομίσματος, από την εποχή της εμφάνισής του στα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ., έως την έλευση του ευρώ. Το υλικό παραχώρησε η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν παράλληλα 2 εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019, η επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη, πραγματοποίησε τη διάλεξη «Η Συναρπαστική Ιστορία του Νομίσματος. Ένα ιστορικό χρονολόγιο». Παρουσιάστηκαν τα νομίσματα που κυκλοφόρησαν όχι μόνο κατά την αρχαιότητα, αλλά και κατά τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή και τη μεσαιωνική εποχή, καθώς και τα νομίσματα του νεότερου Ελληνικού Κράτους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα αρχαία νομίσματα της Μακεδονίας.

Την Πέμπτη 11 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε το επιμορφωτικό σεμινάριο «Όταν ο Πολιτισμός “συνταξιδεύει” με το Σχολείο» για τους εκπαιδευτικούς του Νομού Ημαθίας, με εισηγητές εκπροσώπους από εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα. Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν:

  • Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Νομισματικής Συλλογής Alpha Bank σε μορφή μουσειοβαλίτσας και τίτλο «Νόμος – Νομίζω – Νόμισμα».
  • Οι μαθητικές δράσεις μουσειακής αγωγής.
  • Τα προγράμματα Erasmus+ που συμβάλλουν στη διεύρυνση του σχολικού περιβάλλοντος.

Εκπρόσωποι από τον χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, καθώς και εκπρόσωποι των Αρχών του Νομού Ημαθίας παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις.

Η έκθεση, η διάλεξη και το σεμινάριο διοργανώθηκαν από το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας Ημαθίας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ημαθίας, το 3ο ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας, την ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας και την υποστήριξη της Νομισματικής Συλλογής Alpha Bank.