Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Νέα και δράσεις / Έκθεση «Νίκος Εγγονόπουλος. Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού»
02.03.2022

Έκθεση «Νίκος Εγγονόπουλος. Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού»

«Νίκος Εγγονόπουλος. Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού»
«Νίκος Εγγονόπουλος. Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού»

Η έκθεση «Νίκος Εγγονόπουλος. Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού» παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη από 09.03.2022 έως 03.07.2022.

Το Ίδρυμα τιμά τον καταξιωμένο σουρεαλιστή ζωγράφο, 37 χρόνια μετά τον θάνατό του, παρουσιάζοντας μια αναδρομική έκθεση με έργα του.

Ο Νίκος Εγγονόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1907 και απεβίωσε το 1987. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με δασκάλους τους Κωνσταντίνο Παρθένη, Δημήτριο Μπισκίνη, Θωμά Θωμόπουλο και Γιάννη Κεφαλληνό. Στη συνέχεια, χάρη στη μαθητεία του κοντά στον Φώτη Κόντογλου και τον καθηγητή Αλέξανδρο Ξυγγόπουλο, ήρθε σε επαφή με την παράδοση και την ουσία της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης.

Το 1967 διορίστηκε καθηγητής στην έδρα της Ζωγραφικής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το 1939 παρουσίασε την πρώτη ατομική του έκθεση, στην οικία του Ν. Καλαμάρη, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της κριτικής, και ακολούθησε σειρά ατομικών παρουσιάσεων και συμμετοχών σε ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις.

Ο κόσμος του Νίκου Εγγονόπουλου αποτελεί ένα ζωγραφικό σύμπαν με φανταστικούς ήρωες από τη μυθολογία και τη λογοτεχνία, την ιστορία και την ποίηση, με αναφορές στον Ερμή, την Ιώ, τον Ηρακλή, τον Ορφέα και την Ευρυδίκη, τον Οδυσσέα και την Καλυψώ, τη Θέτιδα και τον Πηλέα, τον Ιάσονα και τη Μήδεια, ακόμη και τον Άνθιμο τον Τραλλέα και τον Ισίδωρο τον Μιλήσιο. Μέσα από αυτές, παρουσιάζει τη δύναμη της σουρεαλιστικής έκφρασης μέσα από τη ζωγραφική, χρησιμοποιώντας καθαρά χρώματα και δυναμικό σχέδιο.

Για τις ανάγκες της έκθεσης, η Alpha Bank παραχώρησε από τη Συλλογή της το έργο του Νίκου Εγγονόπουλου Μακέτα για την αφίσα της TWA, 1952, τέμπερα και κολλάζ σε χαρτόνι 99 x 63,3 εκ.

Την έκθεση συνοδεύει πολυσέλιδος ομότιτλος κατάλογος.