Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Νέα και δράσεις / Οι εκπαιδευτικές μουσειοβαλίτσες στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής
04.03.2022

Οι εκπαιδευτικές μουσειοβαλίτσες στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής

Οι Εκπαιδευτικές Μουσειοβαλίτσες στην Πρετόρια Νοτίου Αφρικής
Οι εκπαιδευτικές μουσειοβαλίτσες στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής
Οι εκπαιδευτικές μουσειοβαλίτσες στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής
Οι Εκπαιδευτικές Μουσειοβαλίτσες στην Πρετόρια Νοτίου Αφρικής

Για έναν ξεχωριστό και ιδιαίτερο προορισμό, το Ελληνικό Σχολείο της Πρετόριας, αναχώρησαν πρόσφατα οι 2 εκπαιδευτικές μουσειοβαλίτσες της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank. Στο σχολείο φοιτούν σήμερα 50 μαθητές ηλικίας 5-18 ετών, παιδιά 3ης ή 4ης γενιάς Ελλήνων. Η ελληνική κοινότητα στην Πρετόρια αριθμεί 3.000 περίπου μέλη.

Η δωρεά του εκπαιδευτικού υλικού στην ελληνική κοινότητα και το Ελληνικό Σχολείο της Πρετόριας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού εντός και εκτός Ελλάδας. Συνοδεύτηκε από τη δωρεά μιας σειράς εκδόσεων για την ιστορία του νομίσματος.

Εκδήλωση για τα αρχαία νομίσματα και την ελληνική γλώσσα

Στο πλαίσιο της ενέργειας, την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, η ελληνική κοινότητα της Πρετόριας και το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) της κοινότητας διοργάνωσαν την εκδήλωση «Τα αρχαία νομίσματα ως έργα τέχνης που μαρτυρούν την εξέλιξη του Πολιτισμού μας και εμπλουτίζουν τη γλώσσα μας».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από την ελληνική ομογένεια και σχολεία από την Πρετόρια, το Γιοχάνεσμπουργκ, τη Στουτγκάρδη και το Βάινμπλινγκεν, στελέχη της Alpha Bank, καθώς και μαθητές από τη Νότιο Αφρική και τη Γερμανία, που παρουσίασαν εργασίες πάνω στο νόμισμα και τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να γνωρίσουν τα μέλη της ελληνικής κοινότητας την ιστορία του νομίσματος, που χρησιμοποιεί την ελληνική γλώσσα από την εποχή της εμφάνισής του έως σήμερα, και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα που αποτελούν βασικό πυλώνα της διατήρησης της ελληνικότητας της ομογένειας.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε με live steaming στο κανάλι της ελληνικής κοινότητας Πρετόριας στο ΥouΤube.