Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Νέα και δράσεις / Κύκλος ομιλιών «Χρήμα και…»
25.01.2018

Κύκλος ομιλιών «Χρήμα και…»

Φωτογραφία από τις Ομιλίες «Χρήμα και…»

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Χρήμα. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα», την οποία διοργάνωσαν από κοινού η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, πραγματοποιήθηκε ένας κύκλος ομιλιών στο αμφιθέατρο του Μουσείου με 3 πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες και παρουσιάσεις, το συντονισμό των οποίων ανέλαβε ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Χρειάζεται η τέχνη το χρήμα ή μήπως το χρήμα αλλοιώνει το νόημα της τέχνης και επηρεάζει την αυτονομία της; Παρουσιάστηκαν ορισμένα βασικά ερωτήματα για τη δυσκολία αλλά και την αναγκαιότητα αυτής της σχέσης, μέσα από παραδείγματα που αντλήθηκαν κυρίως από την ιστορία της τέχνης.

Εισηγητής: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Σχολιαστές: Δάκης Ιωάννου και Γεράσιμος Γιαννόπουλος, partner, Ζέπος και Γιαννόπουλος - μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Μπενάκη.

Από τα πρώτα νομίσματα της αρχαιότητας έως το Bitcoin, το χρήμα δεν έπαψε να λειτουργεί ως μέτρο των αξιών, μέσο συναλλαγών αλλά και αποταμίευσης και να επηρεάζει τη ζωή των κοινωνιών. Αυτό ίσχυε ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνες που ο ρόλος του στην οικονομία ήταν δευτερεύων, όπως συνέβαινε σε κοινωνίες αγροτικές που είχαν ως ιδανικό την αυτάρκεια, δηλαδή κάτι που ισχύει για το μεγαλύτερο διάστημα της ιστορίας μετά τη νεολιθική εποχή.

Εισηγητής: Κώστας Κωστής, καθηγητής ΕΚΠΑ - σύμβουλος διοίκησης Alpha Bank.

Σχολιαστές: Απόστολος Δοξιάδης, συγγραφέας και Ανδρέας Κακριδής, επιστημονικός υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το χρήμα είναι στοιχείο της καθημερινότητας. Μια κοινωνία χωρίς χρήμα τοποθετείται στα όρια του φανταστικού. Το χρήμα αποτελεί πανάρχαια θεσμική καινοτομία πολλών πολιτισμών: απελευθερώνει το εμπόριο, πολλαπλασιάζει την εμβέλεια των αγορών, υποστυλώνει και ωθεί την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης. Αναγορεύεται σε γενικό σύμβολο της αξίας. Ιδιώτες και επιχειρήσεις το χρησιμοποιούν για ανταλλαγές ή συσσώρευση. Τράπεζες το διαχειρίζονται και το διαχέουν. Το κράτος το εγγυάται, το χρησιμοποιεί στις συναλλαγές του, ενίοτε τροποποιώντας την αξία του. Κοινωνικά ήθη και κανόνες συγκροτούνται σύμφωνα με την εκάστοτε αντίληψη της «δίκαιης» χρήσης του. Ολόκληρα επαγγέλματα συγκροτούνται ανάλογα με τις εκάστοτε νεοτερικές του χρήσεις. Την αρχαιότητα του θεσμού πιστοποιεί η ιστορική του πολυμορφία. Από τα αρχαία νομίσματα (περιεκτικό χρήμα), έως το παραστατικό χρήμα -χαρτονόμισμα, επιταγές, πλαστικό χρήμα- οι μορφές του χρήματος εξελίσσονται διαρκώς.

Εισηγητής: Σταύρος Θωμαδάκης, ομότιμος καθηγητής Χρηματοοικονομικής, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Πρόεδρος, International Ethics Standards Board for Accountants.

Σχολιαστές: Μιράντα Ξαφά, οικονομολόγος, ερευνήτρια του Center for international Governance Innovation (CIGI) και Κώστας Λοΐζος, εντεταλμένος διδασκαλίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Οικονομικό Τμήμα).