Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Νέα και δράσεις / Συμμετοχή στην έκθεση για τον Γιάννη Κωστόπουλο
10.04.2024

Συμμετοχή στην έκθεση για τον Γιάννη Κωστόπουλο

Αφίσα της έκθεσης
Αίθουσα Σπυρίδωνος και Ευρυδίκης Κωστοπούλου
Παρουσίαση σήματος Τράπεζας Πίστεως
Εκθέματα
Ολυμπιακοί-Παραολυμπιακοί Αγώνες 2004
Εκθέματα
Είσοδος εκθεσιακού χώρου
Ενότητα Πολιτισμός και Κοινωνία
Εγκαίνια έκθεσης «Η δόξα του Βυζαντίου»
Ενότητα Ιστιοπλοΐα

Oι Συλλογές και το Αρχείο της Alpha Bank συμμετέχουν στην έκθεση «άνδρα πολύτροπον. Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γιάννη Κωστόπουλου» με:

Τιμητική έκθεση για τον σημαντικό Έλληνα τραπεζίτη

Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου διοργανώνει την έκθεση με αφορμή τη συμπλήρωση 3 ετών από τον θάνατο του Γιάννη Κωστόπουλου, Προέδρου της Alpha Bank από το 1984 έως το 2014 και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου από το 1984 έως το 2019. Μέσα από τις 5 ενότητές της, η έκθεση παρουσιάζει το πρωτοποριακό πνεύμα και τις τολμηρές πρωτοβουλίες του που οδήγησαν στη δημιουργία μιας καινοτόμας Τράπεζας.

Παράλληλα, μέσα από τεκμήρια, έργα τέχνης, νομίσματα και αρχιτεκτονικές μακέτες, η έκθεση προβάλλει τις πολύπλευρες δραστηριότητές του Γιάννη Κωστόπουλου: η συμβολή του στις τέχνες και τον πολιτισμό, η έμπρακτη κοινωνική προσφορά του αλλά και το πάθος του για τη θάλασσα και την ιστιοπλοΐα.

Σύνδεση με την Οδύσσεια του Ομήρου

Η φράση «άνδρα πολύτροπον» στον τίτλο της έκθεσης ανήκει στον πρώτο στίχο της Οδύσσειας του Ομήρου. Ο Γιάννης Κωστόπουλος, εκτός από δεινός ιστιοπλόος, εμπνεόταν από τα ομηρικά έπη, κυρίως από τα ταξίδια του Οδυσσέα και την τόλμη του να εξερευνά αχαρτογράφητες περιοχές.

Ο εκθεσιακός χώρος

Η αίθουσα Σπυρίδωνος και Ευρυδίκης Κωστοπούλου του Μουσείου Μπενάκη που φιλοξενεί την έκθεση φέρει το όνομα των γονέων του Γιάννη Κωστόπουλου. Το Μουσείο Μπενάκη τίμησε με αυτόν τον τρόπο τον Γιάννη Κωστόπουλο για τη γενναιοδωρία και την υποστήριξή του. Ο Γιάννης Κωστόπουλος υπήρξε για πολλά χρόνια Μέλος και Αντιπρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου.