Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Νέα και δράσεις / Συνάντηση των Ιστορικών Αρχείων 2 Τραπεζικών Ιδρυμάτων
26.09.2019

Συνάντηση των Ιστορικών Αρχείων 2 Τραπεζικών Ιδρυμάτων

Επιστημονική Συνάντηση των Ιστορικών Αρχείων 2 Τραπεζών
Επιστημονική Συνάντηση των Ιστορικών Αρχείων 2 Τραπεζών

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως και τις 5 Οκτωβρίου 2019 επιστημονική συνάντηση με θέμα «Πολιτική και Κράτος στην Ελλάδα τον 20ό και 21ο αιώνα». Τη συνάντηση διοργάνωσε το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος, στον Εκθεσιακό και Πολιτιστικό Χώρο της Alpha Bank στο Ναύπλιο.

Την επιστημονική ευθύνη της συνάντησης είχαν ο Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Γιάννης Βούλγαρης, ο Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Σύμβουλος Διοίκησης της Alpha Bank, Κώστας Κωστής και ο Διευθυντής Ερευνών του Κέντρου Ερεύνης Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Σωτήρης Ριζάς.

Στόχος της συνάντησης ήταν να συζητηθούν και να προταθούν τρόποι αντιμετώπισης των αδυναμιών της ελληνικής ιστοριογραφίας, η οποία, παρά τον διαρκή εμπλουτισμό της με νέες έρευνες, χρησιμοποιεί ξεπερασμένα παραδείγματα στα ζητήματα του κράτους.

Τις εργασίες της επιστημονικής συνάντησης άνοιξε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank και Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής κ. Βασίλειος Θ. Ράπανος. Παρουσιάστηκαν περισσότερες από 30 επιστημονικές εισηγήσεις και συμμετείχαν στη συνάντηση 40 επιστήμονες, που εκπροσωπούσαν σχεδόν κάθε πεδίο των κοινωνικών επιστημών: ιστορικοί, οικονομολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, κοινωνιολόγοι, διεθνολόγοι από εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.

Επιστημονική εισήγηση επίσης πραγματοποίησαν ο Καθηγητής Κώστας Κωστής και η Ανδρομάχη Θεοδωροπούλου από το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank.

Η Τράπεζα παρείχε στους συμμετέχοντες ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φιλοξενίας, το οποίο διοργάνωσε η Διεύθυνση Marketing και Δημοσίων Σχέσεων – Δημόσιες Σχέσεις και Εκδηλώσεις.

Εκ μέρους της Alpha Bank, στο Συνέδριο παρέστησαν η Υποδιευθύντρια της Διεύθυνσης Marketing και Δημοσίων Σχέσεων, Ελένη Στεργίου, και η Νάταλι Σαρηγιαννίδη της αυτής Διεύθυνσης. Την Τράπεζα της Ελλάδος εκπροσώπησαν ο Διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης, κ. Παναγιώτης Παναγάκης, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου, κ. Ανδρέας Κακριδής και η Προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου, κυρία Αντιγόνη Βασιλοπούλου.