Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Νέα και δράσεις / Η ιστορία του νομίσματος στον Φάρο Τυφλών και το Μουσείο Αφής
11.12.2019

Η ιστορία του νομίσματος στον Φάρο Τυφλών και το Μουσείο Αφής

Φωτογραφία από την εκδήλωση για την ιστορία του νομίσματος στον Φάρο Τυφλών
Φωτογραφία από την εκδήλωση για την ιστορία του νομίσματος στον Φάρο Τυφλών
Φωτογραφία από την εκδήλωση για την ιστορία του νομίσματος στον Φάρο Τυφλών

Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019 η Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη, Επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, παρουσίασε στον Φάρο Τυφλών της Ελλάδος το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νόμος – Νομίζω – Νόμισμα», που περιλαμβάνει την ιστορία του νομίσματος, ειδικά προσαρμοσμένο για άτομα με δυσκολίες όρασης.

Κατόπιν σχετικών αιτημάτων από την εκπαιδευτική κοινότητα, το πρόγραμμα προσαρμόστηκε για μαθητές ειδικών σχολείων όπου φοιτούν και παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην όραση. Σχεδιάστηκε νέο εκπαιδευτικό υλικό, όπως μεγεθυμένα αντίγραφα αρχαίων νομισμάτων, από εξειδικευμένο συντηρητή. Τα μεγεθυμένα αντίγραφα διευκολύνουν την κατανόηση και επιτυγχάνουν την απτική επαφή με το αντικείμενο. Η ομότιτλη έκδοση, που παρουσιάζει την ιστορία του νομίσματος, μεταγράφτηκε σε γραφή Braille, από το κέντρο του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος και τυπώθηκε σε 500 αντίτυπα.

Η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank δώρισε μια ολοκληρωμένη σειρά 4 μεγεθυμένων νομισμάτων στο Μουσείο Αφής, ένα από τα λίγα μουσεία του είδους στον κόσμο. Στο μουσείο υπάρχει η δυνατότητα ψηλάφησης των εκθεμάτων κάτι που αποτελεί, ακόμη και για τους βλέποντες, έναν νέο τρόπο προσέγγισης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Όλα τα εκθέματα στο Μουσείο Αφής είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα μουσεία της χώρας μας και του εξωτερικού.

Το έντυπο σε γραφή Braille στάλθηκε, με πρωτοβουλία του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, σε βιβλιοθήκες και ιδρύματα για μη βλέποντες σε όλη την Ελλάδα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο κ. Εμμανουήλ Μπασιάς, Πρόεδρος του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, η κυρία Γεωργία Ρουκουτάκη, Αντιπρόεδρος, η κυρία Γεωργία Μήλα, Διευθύντρια, φίλοι και μέλη του σωματείου.