Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Νέα και δράσεις / Ημερίδα «Ελληνικός Αποικισμός: Νέα Δεδομένα, Σύγχρονες Προσεγγίσεις»
08.02.2015

Ημερίδα «Ελληνικός Αποικισμός: Νέα Δεδομένα, Σύγχρονες Προσεγγίσεις»

Η επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ελληνικός Αποικισμός: Νέα Δεδομένα, Σύγχρονες Προσεγγίσεις» πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ανέλαβαν τη διοργάνωσή της στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Ευρώπη της Ελλάδος. Αποικίες και Νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank».

To επιστημονικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει ο Ελληνικός Αποικισμός, αλλά και η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στην έκθεση οδήγησαν στη διοργάνωση της επιστημονικής ημερίδας. Στόχοι της ήταν:

  • Η παρουσίαση νέων στοιχείων.
  • Η προώθηση του επιστημονικού διαλόγου σε θέματα σχετικά με το φαινόμενο του αρχαίου Ελληνικού Αποικισμού.

15 ιστορικοί και αρχαιολόγοι από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ουκρανία και την Αυστραλία, έλαβαν μέρος στην ημερίδα. Ανασκαφείς, διευθυντές μουσείων και καθηγητές πανεπιστημίων που μελετούν τον Ελληνικό Αποικισμό, παρουσίασαν νέα ανασκαφικά δεδομένα από την περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται, καθώς και συνθετικές προσεγγίσεις των πτυχών του φαινομένου.

Η επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής Alpha Bank Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη συμμετείχε με την εισήγηση «Εικόνες της Θάλασσας στα Νομίσματα των Αρχαίων Ελληνικών Αποικιών». Παρουσίασε 25 νομίσματα με θαλασσινή θεματογραφία από τη συλλογή της τράπεζας.

Τα πρακτικά της ημερίδας δημοσιεύτηκαν τον ίδιο χρόνο.