Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Νέα και δράσεις / Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων συμμετείχε στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων
02.06.2023

Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων συμμετείχε στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Μαθητές που συμμετείχαν στη Δράση
Παιχνίδια μυστηρίου και δημιουργικότητας στο πλαίσιο του Προγράμματος
Παιχνίδια και Δράσεις με 3D pen
Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης υλοποίησε τη δράση «Νόμισμα και Βιοποικιλότητα - Μουσείο και Περιβάλλον».

Η Alpha Bank γιόρτασε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με την πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση «Νόμισμα και Βιοποικιλότητα - Μουσείο και Περιβάλλον». Η δράση υλοποιήθηκε στις 17 και 18 Μαΐου 2023 στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης στην Κέρκυρα.

151 μαθητές και μαθήτριες από 5 δημοτικά σχολεία της Κέρκυρας συμμετείχαν στην εκπαιδευτική δράση. Η θεματική «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» ήταν ο κεντρικός άξονας του σχεδιασμού της. Τη θεματική αυτή πρότεινε για το 2023 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν την παρουσίαση «Αναπαραστάσεις βιοποικιλότητας στα νομίσματα» στον χώρο της μόνιμης έκθεσης του μουσείου. Γνώρισαν τη χλωρίδα και την πανίδα ως εικονογραφία των νομισμάτων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα μέσα από:

  • Διαλογική συζήτηση
  • Χρήση εκπαιδευτικού υλικού

Επιπλέον, συμμετείχαν σε ένα διαδραστικό quiz γνώσεων για τα είδη φυτών και ζώων που απεικονίζονται στα χαρτονομίσματα της μόνιμης έκθεσης. Έτσι, ήρθαν σε επαφή με τα γνήσια εκθέματα του Μουσείου.

Στη συνέχεια, οι μαθητές και οι μαθήτριες έπαιξαν παιχνίδια μυστηρίου και δημιουργικότητας, και συμμετείχαν σε δοκιμασίες σχετικές με περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι δοκιμασίες είχαν στόχο να αναδείξουν τα οφέλη της ανακύκλωσης στο περιβάλλον καθώς και τις βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας. Στο τέλος της δράσης, με μια πρωτότυπη παρουσίαση, τα παιδιά γνώρισαν τον κύκλο ζωής ενός χαρτονομίσματος.

Μέσα από τις δραστηριότητες που περιελάμβανε η δράση, οι μαθητές και οι μαθήτριες εξοικειώθηκαν βιωματικά με τη βιοποικιλότητα, την ανακύκλωση, την κυκλικότητα και την αειφορία. Επιπλέον, αντιλήφθηκαν τη σημασία της συμμετοχής όλων μας στην προστασία του πλανήτη.

Η δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό SciCo (Science Communication). Επικεντρώθηκε στους 3 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών που πρότεινε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων:

  • Στόχος 3 - Παγκόσμια υγεία και ποιότητα ζωής
  • Στόχος 13 - Δράση για την κλιματική αλλαγή
  • Στόχος 15 - Ζωή στη Γη: προστασία της βιοποικιλότητας

Μάθετε περισσότερα για τη συμμετοχή του Μουσείου Χαρτονομισμάτων στη δράση «Νόμισμα και Βιοποικιλότητα - Μουσείο και Περιβάλλον».

Παρακολουθώ βίντεο από τη δράση

Δείτε στιγμιότυπα από την εκπαιδευτική δράση «Νόμισμα και Βιοποικιλότητα - Μουσείο και Περιβάλλον» στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων.