Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank

Η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank

Η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank είναι μια από τις πλουσιότερες ιδιωτικές συλλογές νομισμάτων διεθνώς. Περιλαμβάνει περίπου 11.000 αρχαία νομίσματα, καθώς και 2.000 νομίσματα και χαρτονομίσματα του νέου ελληνικού κράτους. Βασικός της στόχος είναι η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Η Συλλογή πραγματοποιεί περιοδικές εκθέσεις σε συνεργασία με μεγάλα μουσεία της χώρας. Παράλληλα, προσφέρει σημαντικό εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο.

Μια πλούσια συλλογή

Η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank αριθμεί περίπου 11.000 αρχαία ελληνικά νομίσματα. Κάποια από αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια και αποτελούν μοναδικά δείγματα της αρχαίας σφραγιστικής.

Ορισμένα εκθέματα της Συλλογής παρουσιάζουν ξεχωριστό ιστορικό ενδιαφέρον, όπως o αργυρός στατήρας της Αίγινας, το πρώτο νόμισμα που εκδόθηκε στον ελλαδικό χώρο, τον 6ο αιώνα π.Χ. Από το νόμισμα αυτό προέκυψε το λογότυπο της Alpha Bank.

Η Συλλογή περιλαμβάνει επίσης νομίσματα από τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή, τη μεσαιωνική και την οθωμανική περίοδο, καθώς και 2.000 νομίσματα και χαρτονομίσματα του νέου ελληνικού κράτους.

Η μόνιμη στέγη

Τα εκθέματα της Νομισματικής Συλλογής φυλάσσονται στο κεντρικό κτίριο της Alpha Bank σε άριστες συνθήκες διατήρησης.

Η Συλλογή δεν διαθέτει μόνιμο εκθεσιακό χώρο. Ωστόσο, η πόρτα της είναι ανοικτή σε ερευνητές, φοιτητές, επιστήμονες, και στο ευρύ κοινό που θέλει να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και την αρχαία ελληνική τέχνη μέσα από τα νομίσματα.

Ένα τμήμα της συλλογής χαρτονομισμάτων εκτίθεται μόνιμα στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης στην Κέρκυρα.

Οργανώνουμε εκθέσεις

Η πρώτη φορά που τα νομίσματα της Συλλογής εκτέθηκαν στο ευρύ κοινό ήταν το 2007, με την έκθεση «Νόμισμα ελληνικόν. Η Συλλογή της Alpha Bank» στο Μουσείο Μπενάκη.

Από τότε, πάντα με στόχο την πολιτιστική προσφορά, η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank έχει διοργανώσει σημαντικές περιοδικές εκθέσεις σε συνεργασία με μεγάλα μουσεία της Ελλάδας.

Επιπλέον, η Συλλογή πραγματοποιεί θεματικές εκθέσεις στο κεντρικό κατάστημα της Alpha Bank στην Αθήνα, στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης στην Κέρκυρα και τον Εκθεσιακό Πολιτιστικό Χώρο στο Ναύπλιο, καθώς και σε χώρους άλλων σημαντικών φορέων. Οργανώνει επίσης εκπαιδευτικές και φωτογραφικές εκθέσεις.

Προστατεύουμε την πολιτιστική κληρονομιά

Πρωταρχικοί στόχοι της Νομισματικής Συλλογής είναι:

  • Ο επαναπατρισμός της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, με την ετήσια αγορά ελληνικών νομισμάτων από δημοπρασίες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
  • Η ανασύσταση της ελληνικής νομισματικής ιστορίας, μέσα από 2.000 κέρματα και χαρτονομίσματα από την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους έως την έλευση του ευρώ.

Η Συλλογή επιδιώκει να αναδείξει την έκταση, τη διάδοση και την επιρροή του ελληνικού πολιτισμού σε όλον τον αρχαίο κόσμο.

Το 2010 και το 2018 η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank συμμετείχε σε συνέδρια της Unesco για θέματα διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, μετά από πρόταση και υπόδειξη του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Νομισματική Συλλογή είναι μέλος των διεθνών οργανισμών:

Συμμετέχουμε στην παιδεία

Η Συλλογή οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα προσφέρουν ερεθίσματα και γνώσεις για τα νομίσματα και τις συναλλαγές.

Η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank υλοποιεί 2 εκπαιδευτικά προγράμματα σε μορφή μουσειοβαλίτσας:

Οι 2 μουσειοβαλίτσες ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Το 2019 η μουσειοβαλίτσα Νόμος-Νομίζω-Νόμισμα βραβεύτηκε με το Αριστείο Εταιρικής Υπευθυνότητας.

Παρέχουμε επιστημονικό έργο

Η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank παραχωρεί συστηματικά πρωτότυπο υλικό σε ερευνητές και μέλη της επιστημονικής κοινότητας για δημοσιεύσεις και μελέτες. Πολλά νομίσματά της έχουν συμπεριληφθεί στην ελληνική και τη διεθνή νομισματική βιβλιογραφία.

Παράλληλα, συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια και επιστημονικά συμπόσια, ενώ διοργανώνει διαλέξεις και νομισματικά σεμινάρια σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Υλοποιεί επίσης σημαντικές εκδόσεις που σχετίζονται με τη νομισματική ιστορία.

Το 1972 ο Γιάννης Κωστόπουλος (1938-2021), σημαντικός τραπεζίτης και ιστορικός ηγέτης του Ομίλου Alpha Bank, αγόρασε τις συλλογές Α. Ανδρεόπουλου και Α. Μελετόπουλου.

Οι 2 ιδιωτικές συλλογές περιείχαν συνολικά 1.186 νομίσματα και αποτέλεσαν τον πυρήνα της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank. Το 1978 δημοσιεύτηκε ο κατάλογός τους από την Ελληνική Νομισματική Εταιρεία.

Από το 1984 έως το 2015 στη Νομισματική Συλλογή προστέθηκαν οι συλλογές:

  • Α. Μπουροπούλου (1984).
  • Ε. Αργυροπούλου-Ευελπίδη, τμήμα αυτής με νομίσματα των Αθηνών, της Αίγινας και της Εύβοιας (1986).
  • Α. Γκέρτσου, με 2.032 αργυρά νομίσματα της Μακεδονίας και της Θράκης (1990).
  • Ι. Βασιλείου (1992).
  • Τ. Τριανταφυλλίδου (1997).
  • Φ. Ιπλιξιάν (2010).
  • Κ. Λασκαράτου (2015).

Η Συλλογή εμπλουτίζεται συνεχώς με την αγορά νομισμάτων από δημοπρασίες του εξωτερικού.

Νέα και δράσεις της Νομισματικής Συλλογής

Ανακαλύπτω όλα τα νέα
15.05.2024

Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος 2024

Νομισματική Συλλογή

Η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank υλοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού για σχολεία με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος (Global Money Week).

Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος 2024
09.01.2024

Η Νομισματική Συλλογή στην έκθεση «Χαιρώνεια»

Νομισματική Συλλογή

Το νόμισμα με το όνομα του Θηβαίου στρατηγού Επαμεινώνδα παρουσιάζεται στην περιοδική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Η Νομισματική Συλλογή στην έκθεση «Χαιρώνεια»
06.12.2023

Η Νομισματική Συλλογή στην έκθεση «ΝοΗΜΑΤΑ»

Νομισματική Συλλογή

11 νομίσματά μας παρουσιάζονται στην περιοδική έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης.

Η Νομισματική Συλλογή στην έκθεση «ΝοΗΜΑΤΑ»
21.09.2023

Η έκθεση «Two Sides of the Same Coin» στη Ρουμανία

Νομισματική Συλλογή

100 μοναδικά ελληνικά νομίσματα παρουσιάζονται στην έκθεση της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank στην καρδιά του Βουκουρεστίου.

Η έκθεση «Two Sides of the Same Coin» στη Ρουμανία

Επικοινωνήστε με τη Νομισματική Συλλογή

Διεύθυνση: Πανεπιστημίου 41, 105 64 Αθήνα
Τηλέφωνα: 2103262460, 2103262416
Email: numismatic@alpha.gr
Υπεύθυνες επικοινωνίας: Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη, Επιμελήτρια dimitra.tsangari@alpha.gr
Ελένη Κακούρη eleni.kakouri@alpha.gr

Ανακαλύψτε τις υπόλοιπες Συλλογές μας

Επιλέξτε Συλλογή ή Αρχείο για να θαυμάσετε μοναδικά κομμάτια που συνθέτουν τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία της Alpha Bank.