Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο

Δήμητρα Σιατερλή, Ιστός αράχνης

Ιστός αράχνης της Δήμητρας Σιατερλή

Ο Ιστός αράχνης της Δήμητρας Σιατερλή είναι μια επιβλητική κατασκευή από χαλκό και κασσίτερο. Η Σιατερλή χρησιμοποιεί στα έργα της μεγάλη ποικιλία μοτίβων και υλικών. Οι πειραματισμοί της αποτελούν βασικό συστατικό της καλλιτεχνικής σταδιοδρομίας της. Ο ιστός αράχνης συμβολίζει για εκείνη την αδιάκοπη εργασία του καλλιτέχνη.

Στο έργο της Ιστός αράχνης, η Δήμητρα Σιατερλή, μέσα από το βαρύ μέταλλο κατορθώνει να δημιουργήσει μια επιβλητική κατασκευή που δίνει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να συνεχίζεται επ’ άπειρον.

Το έργο βρίσκεται στον αντίποδα άλλων έργων της με το ίδιο θέμα, που όμως χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ευαισθησία και μια ονειρική ατμόσφαιρα. Αποκαλύπτεται έτσι η ευρηματικότητα και η ποικιλομορφία της καλλιτεχνικής παραγωγής της Σιατερλή.

Λίγα λόγια για τη ζωή της

Η Δήμητρα Σιατερλή γεννήθηκε στο Άργος το 1952. Από το 1971 έως το 1977, σπούδασε ζωγραφική, χαρακτική και διακοσμητικές τέχνες στην Accademia di Belle Arti της Μπολόνια.

Το 1977 επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών μαζί με τον σύζυγό της, τον εικαστικό Pino Pandolfini.

Από το 1982 και μετά στράφηκε κυρίως στη χαρακτική. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις, ενώ το έργο της έχει παρουσιαστεί και σε πολλές ομαδικές. Από το 2010 διδάσκει ως Ειδικός Επιστήμονας στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας (Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας).

Αγαπημένα θέματα και τεχνοτροπία

Η Δήμητρα Σιατερλή εντοπίζει νέες, μη συμβατικές διαστάσεις και λειτουργίες στα υλικά που διαχειρίζεται. Πειραματίστηκε με τυπώματα σε μεγάλες λευκές υφασμάτινες επιφάνειες αντί του παραδοσιακού χαρτιού τυπώματος και ξεπέρασε έτσι το δισδιάστατο πλαίσιο.

Με αφετηρία της την κλασική χαλκογραφία, ανέδειξε το κόψιμο της χάλκινης πλάκας σύμφωνα με το περίγραμμα της φόρμας που ήθελε να αποτυπώσει. Έτσι, οι δημιουργίες της θυμίζουν γλυπτά που στέκουν όρθια. Σταδιακά πέρασε σε εγκαταστάσεις στον χώρο, μεγάλες κατασκευές, καθώς και σε μια σειρά γλυπτών και αναγλύφων από μέταλλο.

Αγαπημένα θέματα της Σιατερλή είναι:

  • Τα φυσικά μοτίβα, όπως ο ιστός της αράχνης
  • Οι οργανικές και ανόργανες μορφές 
  • Ο εγκλωβισμός 
  • Ο κατακερματισμός της ανθρώπινης υπόστασης

Ο ιστός της αράχνης σύμβολο καλλιτεχνικής δημιουργίας

Ο ιστός της αράχνης είναι προσφιλές σύμβολο στο έργο της Δήμητρας Σιατερλή ήδη από το 1983. H καλλιτέχνις εμπνέεται από τον μύθο της θεάς Αθηνάς και της θνητής Αράχνης.

Η αράχνη συμβολίζει για τη Σιατερλή τη μοίρα του καλλιτέχνη: ένα πλάσμα καταδικασμένο να κρέμεται αιώνια σε έναν ιστό αλλά να μετατρέπει την ίδια την καταδίκη του σε δημιουργική πράξη μέσα από αδιάκοπη εργασία.

Η ύφανση του ιστού καταλήγει κάθε φορά σε ένα ξεχωριστό και ανεπανάληπτο κομψοτέχνημα. Η Σιατερλή αντιλαμβάνεται τον ιστό ως ένα δαιδαλικό αίνιγμα, ένα είδος χάρτη που την καθοδηγεί να ανακαλύψει νέες διαδρομές έμπνευσης.

Συμμετοχή σε εκθέσεις μας

Το έργο Ιστός αράχνης της Δήμητρας Σιατερλή παρουσιάστηκε στην έκθεση Έργα Καλλιτεχνών από την Πελοπόννησο, στο Ναύπλιο το 2006.

Το έργο στις εκδόσεις μας

Το έργο Ιστός αράχνης αναφέρεται στις εκδόσεις της Alpha Bank: 

  • Έργα καλλιτεχνών από την Πελοπόννησο, σε επιμέλεια Ειρήνης Οράτη. Η έκδοση συνόδευε την ομότιτλη έκθεση.

Μπορείτε να αγοράσετε την έκδοση Έργα Καλλιτεχνών από την Πελοπόννησο από το e-shop της Alpha Bank.

Το έργο Ιστός αράχνης της Δήμητρας Σιατερλή βρίσκεται αναρτημένο στο ισόγειο του κτιρίου της Alpha Bank, στην οδό Πεσμαζόγλου 12 στην Αθήνα.

Μπορείτε να το επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού. Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.