Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank / Τα έργα τέχνης μας / Γεώργιος Βρούτος, Προτομή Λεονάρδου Μερκάτη

Γεώργιος Βρούτος, Προτομή Λεονάρδου Μερκάτη

Προτομή Λεονάρδου Μερκάτη
Προτομή Λεονάρδου Μερκάτη
Προτομή Λεονάρδου Μερκάτη
Προτομή Λεονάρδου Μερκάτη
Προτομή Λεονάρδου Μερκάτη

Η μαρμάρινη προτομή του Λεονάρδου Μερκάτη, δημιουργία του Γεώργιου Βρούτου, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα νεοελληνικής γλυπτικής. Ο καλλιτέχνης συνδύαζε τα ιδεώδη και τις αξίες του κλασικισμού με τις ρεαλιστικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις της εποχής του. Καθοριστική για την καλλιτεχνική πορεία του Βρούτου ήταν η ενασχόλησή του με την προτομή, την ανδριαντοποιία και τις συμβολικές-αλληγορικές συνθέσεις.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο γλύπτης Γεώργιος Βρούτος φιλοτέχνησε τη μαρμάρινη προτομή του Λεονάρδου Μερκάτη, Γενικού Διευθυντή της Iονικής Τραπέζης από το 1895 έως το 1901. Τα άρτια πλασμένα προσωπογραφικά χαρακτηριστικά και η λεπτή απόδοση των ενδυματολογικών λεπτομερειών, το καθιστούν ένα τεχνικά και αισθητικά ολοκληρωμένο έργο τέχνης.

Το 2010, η προτομή του Λεονάρδου Μερκάτη προστέθηκε στη Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank. Το εμβληματικό γλυπτό είναι ένα σημαντικό ιστορικό τεκμήριο, άμεσα συνυφασμένο με την πορεία της Alpha Bank μέσα στον χρόνο.

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Ο Γεώργιος Βρούτος (1843-1909) γεννήθηκε στην Αθήνα και είχε ρίζες από την Κρήτη.

Από το 1859 έως το 1864 σπούδασε γλυπτική στο Σχολείον των Τεχνών, τη μετέπειτα Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με δάσκαλο τον Γεώργιο Φυτάλη. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα μαρμαροτεχνίας στο εργαστήριο του γλύπτη Ιωάννη Κόσσου.

Από το 1866 έως το 1870 μαθήτευσε στη Ρώμη, πρώτα στην Academia di Francia, και στη συνέχεια στην Accademia di San Luca, με καθηγητές τους Adamo Tadolini και Filippo Gnaccarini. Και οι δυο τους ήταν μαθητές του διάσημου Ιταλού γλύπτη Antonio Canova.

Το 1873 ο Γεώργιος Βρούτος επέστρεψε οριστικά στην Αθήνα και άνοιξε το εργαστήριό του στην οδό Φιλελλήνων, απέναντι από την Αγγλικανική Εκκλησία. Στο «μικρόν, το υαλοσκεπές και λευκόν κρησφύγετον της τέχνης», όπως το αποκαλούσε χαρακτηριστικά ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο Βρούτος φιλοτέχνησε πλήθος γλυπτών.

Το 1883 ανακηρύχθηκε καθηγητής της Πλαστικής στο Σχολείον των Τεχνών, θέση που διατήρησε έως τον θάνατό του.

Εικαστικές επιρροές

Ο Γεώργιος Βρούτος ήταν ένας από τους συνεπέστερους και πιο προικισμένους εκπροσώπους του κλασικισμού στην Ελλάδα. Η ακαδημαϊκή προπαίδειά του και οι επιρροές που δέχτηκε από το έργο του Canova οδήγησαν σε ένα μορφοπλαστικό ιδίωμα που ισορροπεί έντεχνα ανάμεσα στις κλασικιστικές διατυπώσεις και τον εξιδανικευμένο ρεαλισμό.

Μεγάλο μέρος του έργου του Βρούτου εντάσσεται στην καλλιτεχνική προσωπογραφική παράδοση της γλυπτικής του 19ου αιώνα. Η διάθεση για πρωτοτυπία, ωστόσο, είναι εμφανής ήδη από την αρχή της δημιουργικής πορείας του. Έτσι, ο Βρούτος απέφυγε τον στείρο κλασικισμό και ενσωμάτωσε ρεαλιστικά στοιχεία στα έργα του.

Αγαπημένα θέματα και τεχνοτροπία

Η αρχαιοελληνική τέχνη και μυθολογία, και οι συμβολικές-αλληγορικές συνθέσεις αποτελούσαν αγαπημένες θεματικές για τον Γεώργιο Βρούτο.
Κατά την καλλιτεχνική του πορεία, ασχολήθηκε με όλα τα είδη γλυπτικής:

  • Ταφικά μνημεία
  • Προτομές
  • Ανδριάντες
  • Παιδική μορφή στη φύση

Μια σημαντική δωρεά

Η μαρμάρινη προτομή του Λεονάρδου Μερκάτη είναι δωρεά της δισέγγονής του, Ελένης Δρακοπούλου-Μερκάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες των απογόνων της οικογένειας, η προτομή αρχικά βρισκόταν στο κτήμα Μερκάτη, στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη των Μπενιζέλων, ανάμεσα στις σημερινές οδούς Πειραιώς-Θηβών, Πέτρου Ράλλη και Κηφισού.

Ύστερα από συντήρηση, η προτομή τοποθετήθηκε σε ειδικά κατασκευασμένη βάση στον ισόγειο χώρο του κτιρίου της Ιονικής Τραπέζης επί της οδού Πεσμαζόγλου. Το γλυπτό στεγάζεται στην ίδια τοποθεσία έως και σήμερα και κοσμεί το κτίριο της Alpha Bank.

Το έργο Προτομή Λεονάρδου Μερκάτη του Γεώργιου Βρούτου βρίσκεται αναρτημένο στο ισόγειο του κτιρίου της Alpha Bank, στην οδό Πεσμαζόγλου 12 στην Αθήνα.

Μπορείτε να την επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού. Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.