Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank / Τα έργα τέχνης μας / Θεόδωρος Στάμος, Ατέρμονο Πεδίο - Σειρά Λευκάδα

Θεόδωρος Στάμος, Ατέρμονο Πεδίο - Σειρά Λευκάδα

Πίνακας Ατέρμονο Πεδίο - Σειρά Λευκάδα

Ο πίνακας Ατέρμονο Πεδίο - Σειρά Λευκάδα του Θεόδωρου Στάμου εκφράζει την ταύτιση του καλλιτέχνη με τη φύση και το ελληνικό τοπίο. Είναι μια αφαιρετική σύνθεση με μινιμαλιστικές επιρροές που καταργεί την τρίτη διάσταση και αντανακλά το πρωτότυπο, προσωπικό ύφος του Στάμου. Ο πρωτοποριακός Ελληνοαμερικανός ζωγράφος άφησε τη σφραγίδα του στο ρεύμα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

Ο πίνακας Ατέρμονο Πεδίο - Σειρά Λευκάδα ανήκει στη σειρά Infinity Field (ατέρμονο πεδίο) του Θεόδωρου Στάμου, που συνδυάζει γραμμές και σχήματα.

Στην αφαιρετική απεικόνιση πρωταγωνιστούν μια ευρεία χρωματισμένη επιφάνεια και ένα ακανόνιστο σχήμα που τη διασχίζει. Κυριαρχεί μια έντονη χρωματική παλέτα σε αποχρώσεις του μοβ. Ο Στάμος καταργεί την τρίτη διάσταση και την ψευδαισθησιακή προοπτική και πιστοποιεί εξαρχής τον μοντερνιστικό προσανατολισμό του έργου.

Η δεξιοτεχνική χρήση του χρώματος και της φόρμας δημιουργεί ένα μαγικό εσωτερικό φως. Με αυτό τον τρόπο, ο καλλιτέχνης επιλέγει να αποδώσει την ταύτισή του με το φυσικό περιβάλλον της Λευκάδας και την απεραντοσύνη που διανοίγει στο ανθρώπινο πνεύμα. Ο ίδιος είχε πει: «Υπάρχει μια δυνατή (ισχυρή) και συνειδητή σχέση μεταξύ του έργου μου και της φύσης, που τελικά εκδηλώνεται σε μια απρόσωπη έκφραση».

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Ο Θεόδωρος Στάμος (1922-1997) γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από οικογένεια Ελλήνων μεταναστών. Ο πατέρας του καταγόταν από τη Λευκάδα, τόπο που καθόρισε την μετέπειτα ζωή του καλλιτέχνη.

Σπούδασε με υποτροφία στο American Artists School της Νέας Υόρκης, όπου αρχικά παρακολούθησε μαθήματα γλυπτικής. Από το 1937 ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη ζωγραφική.

Το 1970 ξεκίνησε να φιλοτεχνεί τη σειρά «Ατέρμονο Πεδίο» και άρχισε να μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Νέας Υόρκης και Λευκάδας.

Εικαστικές επιρροές

Tη δεκαετία του 1940 προσχώρησε στην ομάδα της «Σχολής της Νέας Υόρκης» που καθιέρωσε την ανεικονική ζωγραφική στην Αμερική. Η σχέση με την ομάδα αυτή επηρέασε σημαντικά το έργο του Θεόδωρου Στάμου. Ξεκίνησε να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εκρηκτικότητα του χρώματος και να αποφεύγει οποιαδήποτε συγκεκριμένη παραστατική διατύπωση.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1940 ο καλλιτέχνης έγινε το νεότερο μέλος των Οξύθυμων Δεκαοκτώ. Η περίφημη ομάδα αφηρημένων ζωγράφων ξεσηκώθηκε ενάντια στη θεσμική πολιτική του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης προς την αμερικάνικη ζωγραφική της εποχής.

Το μανιφέστο του πρωτοποριακού κινήματος καθιερώθηκε ως αφηρημένος εξπρεσιονισμός και τοποθέτησε τον Στάμο στο προσκήνιο των εμβληματικών αφηρημένων εξπρεσιονιστών της Νέας Υόρκης κατά τις δεκαετίες 1940 και 1950.

Αγαπημένα θέματα και τεχνοτροπία

Τα έργα του Στάμου τη δεκαετία του 1940 έχουν ως θέμα τη σχηματοποιημένη βιόμορφη εικονογραφία σε έναν αχανή χώρο. Συνδυάζουν μουντά και γήινα χρώματα και καταγράφουν εικαστικά γεωλογικά σχήματα και πρωτόλειες οργανικές μορφές.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, η θεματολογία αυτή μετατράπηκε σταδιακά και διαμορφώθηκε σε γεωμετρικές φόρμες μέσα σε ατέρμονα πεδία, με έντονα χρώματα και αφηρημένες συνθέσεις.

Η στενή σχέση και τα προσωπικά βιώματα του καλλιτέχνη με τον φυσικό κόσμο προσδίδουν μια σχεδόν μεταφυσική-οντολογική υπόσταση στα έργα του.

Στη δεκαετία του 1950 οι συνθέσεις του Θεόδωρου Στάμου έγιναν προοδευτικά πιο αφαιρετικές και απλοποιημένες. Ο καλλιτέχνης εξερεύνησε τη χρήση προσεκτικά επεξεργασμένων στρωμάτων λεπτής βαφής, ώστε να δημιουργούν την αίσθηση του βάθους στις ευρείες χρωματιστές του επιφάνειες.

Ένας σημαντικός δάσκαλος

Από το 1950 έως το 1967 Θεόδωρος Στάμου δίδαξε σε πανεπιστήμια και κολέγια των ΗΠΑ:

  • Black Mountain College της Βόρειας Καρολίνας, 1950
  • Hartley House Settlement της Νέας Υόρκης, 1950-1954
  • The Art Students League της Νέας Υόρκης, 1955
  • Πανεπιστήμιο Columbia, 1966, ως επισκέπτης καθηγητής
  • Artist-in-residence του Πανεπιστημίου Brandeis, 1967

Ο Θεόδωρος Στάμος στη Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank

Στη Συλλογή μας ανήκει επίσης το έργο Ατέρμονο Πεδίο του Θεόδωρου Στάμου.

Και τα 2 έργα της Συλλογής αποτελούν τμήμα της σειράς Infinity Field (ατέρμονο πεδίο) και διακρίνονται από αφαιρετικές τεχνοτροπίες και μινιμαλισμό.

Συμμετοχή σε εκθέσεις

Το έργο Ατέρμονο Πεδίο – Σειρά Λευκάδα παρουσιάστηκε στην έκθεση Η Συλλογή της Alpha Bank. Ζωγραφική-Χαρακτική-Γλυπτική που πραγματοποιήθηκε στο Moυσείο Μπενάκη το 2005.

Το έργο στις εκδόσεις μας

Το Ατέρμονο Πεδίο – Σειρά Λευκάδα του Θεόδωρου Στάμου αναφέρεται στην έκδοση της Alpha Bank Η Συλλογή της Alpha Bank. Ζωγραφική-Χαρακτική-Γλυπτική, σε επιμέλεια Ειρήνης Οράτη.

Μπορείτε να αγοράσετε την έκδοση Η Συλλογή της Alpha Bank. Ζωγραφική – Χαρακτική – Γλυπτική από το e-shop της Alpha Bank.

Άλλες βιβλιογραφικές αναφορές

Το έργο Ατέρμονο Πεδίο – Σειρά Λευκάδα αναφέρεται επίσης στο βιβλίο του Peter Bradford Τhe Design Art of Nicos Zographos [2000, σ. 178-179 (εικ.)]

Το έργο Ατέρμονο Πεδίο - Σειρά Λευκάδα του Θεόδωρου Στάμου βρίσκεται αναρτημένο στο ισόγειο του κτιρίου της Alpha Bank, στην οδό Πανεπιστημίου 45 στην Αθήνα.

Μπορείτε να το επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού. Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.