Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο

Μιχάλης Κατζουράκης, Requiem I

Πίνακας Requiem I του Μιχάλη Κατζουράκη

Το έργο Requiem I του Μιχάλη Κατζουράκη είναι μια αφηρημένη γεωμετρική σύνθεση με κύρια χαρακτηριστικά τον μινιμαλισμό και τη λυρική αφαίρεση. Συνδυάζει ακρυλικά χρώματα με πριονίδι και χρωστικές ουσίες σε χαρτόνι. Ο Κατζουράκης είναι από τους πρώτους Έλληνες καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν αποκλειστικά με τις γραφικές τέχνες και τη διαμόρφωση χώρων.

Ο πίνακας Requiem I του Μιχάλη Κατζουράκη κινείται στο πλαίσιο της αφαίρεσης με έντονη γεωμετρία και μινιμαλιστικές επιρροές. Η εικαστική απεικόνιση λειτουργεί κάτω από μαθηματικές και γεωμετρικές σχέσεις και παρουσιάζει αυστηρή δομή.

Η έντονη χρωματική παλέτα που κυριαρχεί προσδίδει λυρικότητα στο σύνολο του έργου. Ο Κατζουράκης συνδύασε ακρυλικά χρώματα με πριονίδι και χρωστικές ουσίες σε χαρτόνι.

Το μαύρο χρώμα που πλαισιώνει τα γεωμετρικά σχήματα και η ποικιλία των υλικών της επιφάνειας απομακρύνουν την όποια μονοτονία θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο έργο.

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Ο Μιχάλης Κατζουράκης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1933. Από το 1951 έως το 1955 σπούδασε ζωγραφική δίπλα στον André Lhote και γραφικές τέχνες με τον Paul Colin στο Παρίσι.

Το 1955 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και παρουσίασε την 1η του ατομική έκθεση στην Αίθουσα Πέιν. Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα, ωστόσο, έγινε πιο έντονη μετά το 1962.

Ο Κατζουράκης είναι από τους πρώτους Έλληνες καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν αποκλειστικά με τις γραφικές τέχνες και τη διαμόρφωση χώρων. Από το 1970 στράφηκε κυρίως στη δημιουργία έργων μνημειακών διαστάσεων για δημόσιους χώρους. Έχει αποσπάσει πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς αφίσας.

Εικαστικές επιρροές

Το εικαστικό και γλυπτικό έργο του Μιχάλη Κατζουράκη είχε ως αφετηρία τις γεωμετρικές αρχές και την αφαιρετική διαδικασία.

Η αμερικανική καλλιτεχνική σκηνή της δεκαετίας του 1960 αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη. Έτσι, ξεκίνησε να ενσωματώνει μινιμαλιστικά στοιχεία και να δημιουργεί συνθέσεις και κατασκευές δύο και τριών διαστάσεων.

Αργότερα, ο Κατζουράκης εξερεύνησε τη λυρική αφαίρεση των καλλιτεχνών του ευρωπαϊκού χώρου. Το έργο του στράφηκε προς μια πιο λυρική διατύπωση των γεωμετρικών αρχών.

Αγαπημένα θέματα και τεχνοτροπία

Το αστικό τοπίο και το ίχνος που αφήνει ο άνθρωπος σε αυτό απασχόλησαν τον Μιχάλη Κατζουράκη. Εικόνες και αντικείμενα της καθημερινότητας είναι συνεχής πηγή έμπνευσης για αυτόν.

Κύριο χαρακτηριστικό των έργων του είναι ένα απόλυτα γεωμετρικό προσωπικό λεξιλόγιο μορφών και χρωμάτων. Στις περισσότερες δημιουργίες του, διερευνά τις πολλαπλές δυνατότητες των μικτών υλικών. Χρησιμοποιεί φυσικά αλλά και βιομηχανοποιημένα υλικά έντονης χρωματικότητας.

Το έργο στις εκδόσεις μας

Το έργο Requiem I του Μιχάλη Κατζουράκη αναφέρεται στις εκδόσεις της Alpha Bank:

Μπορείτε να αγοράσετε την έκδοση Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική Τέχνη από το 1920 έως σήμερα από το e-shop της Alpha Bank.

Συμμετοχή σε άλλες εκθέσεις

Το έργο Requiem I του Μιχάλη Κατζουράκη παρουσιάστηκε στην ατομική έκθεση «Works 2000-2006» που πραγματοποιήθηκε στην Galerie Denise Rene στο Παρίσι το 2006.

Άλλες βιβλιογραφικές αναφορές

Το έργο Requiem I αναφέρεται επίσης στον κατάλογο της έκθεσης «Michalis Katzourakis 2000-2006», που πραγματοποιήθηκε στην Galerie Denise René στο Παρίσι το 2006.

Το έργο Requiem I του Μχάλη Κατζουράκη βρίσκεται αναρτημένο στο ισόγειο του κτιρίου της Alpha Bank, στην οδό Πεσμαζόγλου 12 στην Αθήνα.

Μπορείτε να το επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού. Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.