Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank / Τα έργα τέχνης μας / Γιάννης Τσαρούχης, Τράπεζα Πίστεως

Γιάννης Τσαρούχης, Τράπεζα Πίστεως

Πίνακας Τράπεζα Πίστεως του Γιάννη Τσαρούχη
Λεπτομέρεια Πίνακα Τράπεζα Πίστεως του Γιάννη Τσαρούχη

Ο πίνακας Τράπεζα Πίστεως είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα παραστατικής ζωγραφικής με αρχιτεκτονικά στοιχεία και αποτελεί τμήμα της ιστορικής παρακαταθήκης της Alpha Bank. Ο δημιουργός του έργου, Γιάννης Τσαρούχης, υπήρξε διακεκριμένος εκπρόσωπος της εικαστικής γενιάς του ’30. Η καλλιτεχνική δραστηριότητά του διαμόρφωσε τη μεταπολεμική νεοελληνική αισθητική.

Το έργο Τράπεζα Πίστεως του Γιάννη Τσαρούχη απεικονίζει το κεντρικό κατάστημα της Alpha Bank στη συμβολή των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου στην Αθήνα, όπως ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Στον πίνακα διακρίνονται επίσης το κεντρικό κτίριο της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας στην οδό Πεσμαζόγλου, καθώς και το Αρσάκειο.

Ο πίνακας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραστατικής ζωγραφικής του Τσαρούχη. Αξιοσημείωτη είναι τεχνική δεινότητα του καλλιτέχνη στην απόδοση των αρχιτεκτονικών λεπτομερειών, καθώς και η έντεχνη αποτύπωση της προοπτικής.

Το έργο δημιουργήθηκε κατά παραγγελία μαζί με το έργο Η πλατεία της 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα, που απεικονίζει το ιδρυτικό κατάστημα της Alpha Bank στην Καλαμάτα, με την τότε επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ» στην πρόσοψή του. Και τα δύο κτίρια συνέδεσαν την ιστορία τους με την Alpha Bank. 

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Ο Γιάννης Τσαρούχης (1910-1989) γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Από το 1928 έως το 1933 σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλό του τον Κωνσταντίνο Παρθένη. Παράλληλα με τις σπουδές του μαθήτευσε για 4 χρόνια στο εργαστήριο του Φώτη Κόντογλου, όπου μυήθηκε στη βυζαντινή ζωγραφική και τη λαϊκή παράδοση.

Το 1935 βρέθηκε στο Παρίσι, όπου διδάχτηκε την τεχνική της χαλκογραφίας και ήρθε σε επαφή με τη μοντέρνα τέχνη, αλλά και την τέχνη της Αναγέννησης και του μπαρόκ. Το 1936 επέστρεψε στην Ελλάδα και το 1938 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση.

Το 1940 επιστρατεύτηκε και υπηρέτησε στο αλβανικό μέτωπο. Το 1967, εξαιτίας της δικτατορίας, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου και παρέμεινε ως το 1983.

Παράλληλα με το εικαστικό έργο του, ο Γιάννης Τσαρούχης ασχολήθηκε με την σκηνογραφία ήδη από το 1928 και κατάφερε να καθιερωθεί ως ο κορυφαίος Έλληνας σκηνογράφος.

Το Μουσείο Γιάννη Τσαρούχη

Το 1981 ο καλλιτέχνης ίδρυσε στο σπίτι του στο Μαρούσι το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, με σκοπό τη διάδοση και τη μελέτη του έργου του. Το 1982 το εγκαινίασε ως «Μουσείο Γιάννη Τσαρούχη» και παραχώρησε σε αυτό την προσωπική συλλογή έργων του.

Εικαστικές επιρροές

Ο Γιάννης Τσαρούχης ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της εικαστικής «γενιάς του ‘30». Δίπλα στον δάσκαλό του Κωνσταντίνο Παρθένη μυήθηκε στον κυβισμό και τον υπερρεαλισμό. Επίσης, συνδύασε την ελληνιστική και τη βυζαντινή τέχνη με την αναγεννησιακή ζωγραφική και τον ιμπρεσιονισμό.

Τα έργα σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως του Matisse και του Θεόφιλου, σε συνδυασμό με τη λαϊκή παράδοση και τις φιγούρες του Καραγκιόζη τον ενέπνευσαν να διαμορφώσει το ιδιαίτερο προσωπικό ύφος του, με το έργο του να ισορροπεί ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

Αγαπημένα θέματα και τεχνοτροπία

Στους πίνακες του Γιάννη Τσαρούχη αποτυπώνονται περίτεχνα η ελληνική λαογραφία και παράδοση, καθώς και στοιχεία του τόπου που μεγάλωσε, του Πειραιά.

Τα τοπία, οι νεκρές φύσεις και οι αλληγορικές σκηνές είναι μερικές από τις αγαπημένες θεματικές του. Το καλλιτεχνικό του ενδιαφέρον ωστόσο εστίαζε κυρίως στην ανθρώπινη μορφή. Σημαντικό μέρος του ζωγραφικού του έργου καλύπτουν τα μεμονωμένα πορτρέτα και οι σκηνές με ναύτες και στρατιώτες.

Η τεχνοτροπία του αντλεί συχνά από την τεχνική και τις μεθόδους της αγιογραφίας και της βυζαντινής τέχνης. Η αυστηρά κομψή γραμμή συνδυάζεται με τη λιτή χρωματική κλίμακα.

Το έργο στις εκδόσεις μας

Το έργο Τράπεζα Πίστεως του Γιάννη Τσαρούχη αναφέρεται στην έκδοση της Alpha Bank Η Συλλογή της Alpha Bank. Ζωγραφική-Χαρακτική-Γλυπτική, σε επιμέλεια Ειρήνης Οράτη.

Μπορείτε να αγοράσετε την έκδοση Η Συλλογή της Alpha Bank. Ζωγραφική – Χαρακτική – Γλυπτική από το e-shop της Alpha Bank. 

Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό.

Αν είστε ερευνητής ή ερευνήτρια, μπορείτε να επισκεφτείτε τη Συλλογή Έργων Τέχνης κατόπιν ραντεβού. 

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.