Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο

Views in Greece, From Drawings

Το βιβλίο Views in Greece, from drawings
Εξώφυλλο βιβλίου Views in Greece, from drawings
Σελίδα από το βιβλίο Views in Greece, from drawings
Πίνακας από το βιβλίο Views in Greece, from drawings
Πίνακας από το βιβλίο Views in Greece, from drawings
Πίνακας από το βιβλίο Views in Greece, from drawings

Το σπάνιο βιβλίο Views in Greece, From Drawings αναπαριστά με πληρότητα τον ελλαδικό χώρο πριν την Επανάσταση του 1821. Ο Ιρλανδός αρχαιολόγος και ζωγράφος Edward Dodwell ταξίδεψε στην Ελλάδα και κατέγραψε εικόνες από τη ζωή του τόπου σε 30 ζωγραφικούς πίνακες. Τα έργα απεικονίζουν με πιστότητα τα θέματά τους, χάρη στην πρωτοποριακή τεχνική της camera obscura που χρησιμοποίησε ο καλλιτέχνης συγγραφέας. 

Εξωτερική εμφάνιση και εικονογράφηση

Το βιβλίο Views in Greece, From Drawings (Απόψεις της Ελλάδας, από πίνακες) έχει διαστάσεις 41 εκ. (πλάτος) x 50 εκ. (ύψος). Είναι η 1η έκδοση του έργου. Περιλαμβάνει 2 τόμους και βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση.

Περιέχει 30 απόλυτα ρεαλιστικές έγχρωμες λιθογραφίες με θέματα από την Ελλάδα του 19ου αιώνα. Χωρίζονται σε 6 ενότητες. Τους πίνακες συνοδεύουν κείμενα στα Αγγλικά και τα Γαλλικά.

Απόψεις της Ελλάδας

Ο Ιρλανδός αρχαιολόγος και ζωγράφος Edward Dodwell ταξίδεψε στην Ελλάδα από το 1801 έως το 1806 και κατέγραψε εικόνες από τη ζωή του τόπου. Απεικόνισε τοπία, μνημεία, ανθρώπους, επαγγέλματα, έθιμα κ.ά. Υπολογίζεται ότι ο ίδιος σχεδίασε περίπου 400 πίνακες με ελληνικά θέματα. Με την προσθήκη των έργων που σχεδίασαν οι βοηθοί του, η συνολική παραγωγή αγγίζει τους 1.000 περίπου πίνακες.

Οι 30 έγχρωμες λιθογραφίες της έκδοσης Views in Greece, From Drawings φιλοτεχνήθηκαν από το 1819 έως το 1821, με βάση τους αρχικούς πίνακες. Στόχος ήταν να συμπεριληφθούν 60 πίνακες, χωρισμένοι σε 12 ενότητες, όμως το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε κατά το ήμισυ για οικονομικούς λόγους.

Το ελληνικό φως μέσα από τον σκοτεινό θάλαμο

Ο Edward Dodwell χρησιμοποιούσε για τα σχέδιά του μια φορητή camera obscura (σκοτεινός θάλαμος). Η εφεύρεση αυτή ήταν πρόδρομος της φωτογραφικής μηχανής.

Αποτελούνταν από ένα αδιαφανές κουτί με μια οπή στη μία του πλευρά. Το φως από τα αντικείμενα του εξωτερικού περιβάλλοντος περνούσε μέσα από την οπή και έπεφτε στην εσωτερική επιφάνεια του κουτιού. Τα αντικείμενα εμφανίζονταν εκεί ανεστραμμένα. Έπειτα προβαλλόταν σε χαρτί, με ολοζώντανα χρώματα και ολόπιστη προοπτική. Έτσι, ο καλλιτέχνης μπορούσε να τα αποτυπώσει με εξαιρετική ακρίβεια.

Ο Dodwell συνδύαζε τα πλεονεκτήματα της camera obscura με την τέχνη της λιθογραφίας. Έτσι, οι 30 λιθογραφίες που περιλαμβάνει το Views in Greece, From Drawings παρουσιάζονται με απόλυτο ρεαλισμό. Γι’ αυτό, το βιβλίο έγινε απαραίτητο εγχειρίδιο όσων ταξίδευαν έκτοτε στην Ελλάδα. Ακόμα και σήμερα αποτελεί χρήσιμη πηγή στις αρχαιολογικές έρευνες.

Η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank κατέχει επίσης το σπάνιο βιβλίο A Classical and Topographical Tour Through Greece του Edward Dodwell.

Ένα έργο στο πνεύμα της εποχής του: Η Μεγάλη Περιοδεία

Το ταξίδι του Dodwell στην Ελλάδα ανήκει στη γενικότερη τάση του περιηγητισμού. Για μια μακρά περίοδο τον 18ο και τον 19ο αιώνα, νεαροί, εύποροι αριστοκράτες από την Ευρώπη γυρνούσαν την Ελλάδα από άκρη σε άκρη. Τους συνόδευαν φίλοι, υπηρέτες, δάσκαλοι, γιατροί, καλλιτέχνες και επιστήμονες. Η μετακίνηση αυτού του είδους ονομάστηκε «Μεγάλη Περιοδεία» (Grand Tour).

Σε αυτά τα ταξίδια τους στην Ελλάδα οι περιηγητές:

  • Παρατηρούσαν τη φύση.
  • Θαύμαζαν τα αρχαία ερείπια και μνημεία.
  • Έδειχναν ενδιαφέρον για τις παραδόσεις και τις συμπεριφορές των ντόπιων κατοίκων.
  • Εμπνέονταν από την ελληνική φιλοσοφία και γοητεύονταν από την ελληνική μυθολογία.

Στη συνέχεια οι ταξιδιώτες κατέγραφαν τις εντυπώσεις τους και απεικόνιζαν σε σχέδια και ζωγραφικούς πίνακες όσα έβλεπαν. Συχνά όμως προχωρούσαν και στη σύνθεση θεμελιωδών επιστημονικών έργων.

Η Συλλογή Σπάνιων Βιβλίων της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό.

Μπορείτε ωστόσο να επισκέπτεστε τις υπόλοιπες συλλογές της Βιβλιοθήκης της Alpha Bank.