Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο

Views in the Seven Ionian Islands

Εξώφυλλο βιβλίου Views in the Seven Ionian Islands
Το βιβλίο Views in the Seven Ionian Islands
Εικονογράφηση βιβλίου Views in the Seven Ionian Islands
Εικονογράφηση βιβλίου Views in the Seven Ionian Islands
Εικονογράφηση βιβλίου Views in the Seven Ionian Islands

Το σπάνιο βιβλίο Views in the Seven Ionian Islands είναι ένας περιηγητικός τόμος για τα Επτάνησα. Το 1848 ο Edward Lear ταξίδεψε στην Ελλάδα και 15 χρόνια αργότερα εξέδωσε το βιβλίο του. Περιέχει 20 εικονογραφήσεις τοπίων των Ιόνιων Νησιών με περιγραφές τους. Ταυτόχρονα, προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την πληθυσμιακή κατάσταση των νησιών του Ιονίου στα μέσα του 19ου αιώνα. 

Εξωτερική εμφάνιση και εικονογράφηση

Το βιβλίο Views in the Seven Ionian Islands (Απόψεις τον 7 Νήσων του Ιονίου) έχει διαστάσεις 34 εκ. (πλάτος) x 49 εκ. (ύψος). Αποτελείται από 25 φύλλα και 20 εικονογραφήσεις τοπίων από τα Ιόνια Νησιά.

Περιέχονται 8 απεικονίσεις της Κέρκυρας, 3 της Λευκάδας, της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου και από 1 των Παξών, της Ιθάκης και των Κυθήρων. Οι εικονογραφήσεις συνοδεύονται από περιγραφές τοπίων του Edward Lear.

Τα σχέδιά του είναι ιδιαίτερα λεπτομερή. Παρουσιάζει εμβληματικά φυσικά αλλά και αστικά τοπία.

Η αρχική έκδοση

Η συγκεκριμένη έκδοση του 1979 είναι ακριβές αντίγραφο της αρχικής έκδοσης του 1863. Στο εξώφυλλο της αρχικής έκδοσης, αποτυπώνεται η περίφημη εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών στο ομώνυμο νησάκι και το εξίσου ξακουστό Ποντικονήσι.

Μια περιήγηση στα Επτάνησα

Ο Edward Lear αποτύπωσε στο βιβλίο τον θαυμασμό του για τα Επτάνησα. Θεωρούσε ότι πρόκειται για έναν ιδανικό τόπο πλούσιας ομορφιάς, με πληθώρα σχημάτων και χρωμάτων, και φιλόξενους ανθρώπους. Στις σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται μεταξύ άλλων:

  • Το Αγγελόκαστρο και η Παλαιοκαστρίτσα στην Κέρκυρα.
  • Η πόλη της Λευκάδας και το ακρωτήριο «Δουκάτο».
  • Το Αργοστόλι, η Άσσος και τα ερείπια της αρχαίας Σάμης στην Κεφαλονιά.
  • Η πόλη της Ζακύνθου.
  • Το Βαθύ στην Ιθάκη.
  • Η πόλη και το κάστρο στα Κύθηρα.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εισαγωγικό του κείμενο με γεωγραφικές, ιστορικές και κοινωνιολογικού χαρακτήρα παρατηρήσεις.

Ο τόμος παρέχει επίσης μεγάλης ιστορικής αξίας πληθυσμιακές αναφορές: Κέρκυρα (68.000), Λευκάδα (21.000), Κεφαλονιά (72.000), Ζάκυνθος (38.000), Παξοί (5.000), Ιθάκη (12.000), Κύθηρα (14.000).

Ιόνια ομορφιά σε 1 τόμο

Στα σχέδιά του, ο Lear κατάφερε να αποτυπώσει την πλούσια βλάστηση, την ηρεμία της καλοκαιρινής θάλασσας στους περίκλειστους κόλπους, τους ορεινούς όγκους, καθώς και τους ανθρώπους στις καθημερινές τους ασχολίες.

Επέλεγε μια ιδανική προοπτική στις ζωγραφιές του, με αποτέλεσμα να αναδεικνύει τη μοναδική ομορφιά του κάθε τοπίου.

Ένα έργο στο πνεύμα της εποχής του: Η Μεγάλη Περιοδεία

Το βιβλίο Views in the Seven Ionian Islands ακολουθεί την τάση του περιηγητισμού που εμφανίστηκε για μια μακρά περίοδο τον 18ο και τον 19ο αιώνα. Νεαροί, εύποροι αριστοκράτες από την Ευρώπη γυρνούσαν από άκρη σε άκρη την Ελλάδα και άλλους εξωτικούς προορισμούς. Τους συνόδευαν φίλοι, υπηρέτες, δάσκαλοι, γιατροί, καλλιτέχνες και επιστήμονες. Η μετακίνηση αυτού του είδους ονομάστηκε «Μεγάλη Περιοδεία» (Grand Tour).

Στα ταξίδια τους στην Ελλάδα οι περιηγητές:

  • Παρατηρούσαν τη φύση.
  • Θαύμαζαν τα αρχαία ερείπια και μνημεία.
  • Έδειχναν ενδιαφέρον για τις παραδόσεις και τις συμπεριφορές των ντόπιων κατοίκων.
  • Εμπνέονταν από την ελληνική φιλοσοφία και γοητεύονταν από την ελληνική μυθολογία.

Στη συνέχεια οι ταξιδιώτες κατέγραφαν τις εντυπώσεις τους και απεικόνιζαν σε σχέδια και ζωγραφικούς πίνακες όσα έβλεπαν. Συχνά όμως προχωρούσαν και στη σύνθεση θεμελιωδών επιστημονικών έργων.

Πίνακες υψηλής ιστορικής αξίας

Τα σχέδια του Lear είναι πολύτιμες μαρτυρίες της μετεπαναστατικής Ελλάδας. Το βιβλίο Views in the Seven Ionian Islands συμπίπτει χρονικά περίπου με τη βρετανική αποχώρηση από τα Επτάνησα και την εκχώρησή τους στην Ελλάδα.

Ο Lear καταπιάστηκε με την απεικόνιση του φυσικού τοπίου και την όσο πιο αυθεντική αναπαράσταση της φυσιογνωμίας της χώρας λίγο μετά την απελευθέρωση και πριν τον μετασχηματισμό της σε ένα κράτος στα δυτικά πρότυπα.

Edward Lear: ένας περιπλανώμενος καλλιτέχνης

Ο ζωγράφος Edward Lear (1812-1888) ήταν δεινός ταξιδευτής. Περιηγήθηκε στην Ιταλία και την Ελλάδα, αλλά και στην Αλβανία, την Παλαιστίνη, τη Συρία, την Αίγυπτο και την Ινδία.

Το 1837 εγκαταστάθηκε στη Ρώμη και από το 1848 στην Ελλάδα. Ταξίδεψε σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Ήπειρο, Άθω, Θεσσαλία, Μακεδονία, Πελοπόννησο, Κρήτη, Επτάνησα και άλλα νησιά.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι φιλοτέχνησε πάνω από 3.000 ακουαρέλες και σχέδια της ελληνικής γης.

Εκτός από ζωγράφος, ο Lear ήταν και λογοτέχνης. Μάλιστα θεωρείται ο σημαντικότερος συγγραφέας παραδοξολογημάτων της βικτωριανής εποχής.

Η Συλλογή Σπάνιων Βιβλίων της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό.

Μπορείτε ωστόσο να επισκέπτεστε τις υπόλοιπες συλλογές της Βιβλιοθήκης της Alpha Bank.