Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο

Ionian Antiquities – Society of Dilettanti

Το βιβλίο Ionian Antiquities – Society of Dilettanti
Το βιβλίο Ionian Antiquities – Society of Dilettanti
Σελίδα από το βιβλίο Ionian Antiquities – Society of Dilettanti
Γκραβούρα από το βιβλίο Ionian Antiquities – Society of Dilettanti

Το βιβλίο Ionian Antiquities Published With Permission of the Society of Dilettanti απεικονίζει τις αρχαιότητες των Ιονίων Νήσων κατά τον 18ο αιώνα. Ο ιστοριοδίφης Richard Chandler επιμελήθηκε τα κείμενα του βιβλίου, ο Nicolas Revett τα αρχιτεκτονικά σχέδια, ενώ οι ζωγραφιές ανήκουν στον William Pars. Οι 3 καλλιτέχνες προέρχονταν από τη Society of Dilettanti (Εταιρεία των Ενθουσιωδών).

Εξωτερική εμφάνιση και εικονογράφηση

Το βιβλίο Ionian Antiquities Published With Permission of the Society of Dilettanti (Αρχαιότητες των Ιονίων Νήσων που εκδόθηκαν με την άδεια της Εταιρείας των Ενθουσιωδών) έχει διαστάσεις 35 εκ. (πλάτος) x 53 εκ. (ύψος). Περιλαμβάνει 130 σελίδες και βρίσκεται σε άριστη κατάσταση.

Περιέχει αρχιτεκτονικά σχέδια και ζωγραφιές από τις αρχαιότητες των Ιονίων Νήσων, που συνοδεύονται από κείμενα.

Μια σημαντική 1η έκδοση

Το βιβλίο είναι σημαντικής αξίας καθώς:

 • Απεικονίζει τις αρχαιότητες των Ιονίων Νήσων κατά τον 18ο αιώνα.
 • Είναι η 1η έκδοση του βιβλίου (1769). Η 2η εκδόθηκε το 1821 με βελτιώσεις.

Αποστολή στα Ιόνια Νησιά

Οι 3 συγγραφείς του Ionian Antiquities Published With Permission of the Society of Dilettanti έφτασαν στην Ελλάδα και τη Μικρά Ασία κατά τη διετία 1764-1766 και κατέγραψαν τις αρχαιότητες στα Ιόνια Νησιά.

Ο ιστοριοδίφης Richard Chandler επιμελήθηκε τα κείμενα, ο Nicholas Revett τα αρχιτεκτονικά σχέδια, ενώ οι ζωγραφιές ανήκουν στον William Pars.

Μετά το τέλος της αποστολής τους, πέρασαν από τα Ιόνια Νησιά στην Αθήνα, όπου αγόρασαν θραύσματα από τις μετόπες του Παρθενώνα. Οι μετόπες βρίσκονταν στην αυλή του σπιτιού ενός Τούρκου.

Η Εταιρεία των Ενθουσιωδών

Οι 3 καλλιτέχνες προέρχονταν από τη Society of Dilettanti (Εταιρεία των Ενθουσιωδών). Οι Dilettanti είναι ένας ιστορικός σύλλογος στο Ηνωμένο Βασίλειο, που έχει σκοπό τη μελέτη της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας. Μέλη του είναι συλλέκτες, διανοούμενοι ή ευγενείς.

Ο σύλλογος φέρεται ότι συναντήθηκε για πρώτη φορά το 1732. Η ακριβής ημερομηνία θεωρείται άγνωστη. Οι δωρεές των μελών του συλλόγου κατέστησαν εφικτή τη διοργάνωση αρχαιολογικών αποστολών στον ελλαδικό χώρο έως το 1846. Η έκδοσή τους για τις αρχαιότητες των Ιονίων Νήσων θεωρείται μια από τις βασικές επιρροές του νεοκλασικισμού στη Μ. Βρετανία.

Η Μεγάλη Περιοδεία

Πολλοί νεαροί, εύποροι αριστοκράτες από την Ευρώπη γυρνούσαν την Ελλάδα από άκρη σε άκρη (18ος και 19ος αιώνας). Τους συνόδευαν φίλοι, υπηρέτες, δάσκαλοι, γιατροί, καλλιτέχνες και επιστήμονες. Η μετακίνηση αυτού του είδους ονομάστηκε «Μεγάλη Περιοδεία» (Grand Tour).

Σε αυτά τα ταξίδια τους στην Ελλάδα οι περιηγητές:

 • Παρατηρούσαν τη φύση.
 • Θαύμαζαν τα αρχαία ερείπια και μνημεία.
 • Έδειχναν  ενδιαφέρον για τις παραδόσεις και τις συμπεριφορές των ντόπιων κατοίκων.
 • Εμπνέονταν από την ελληνική φιλοσοφία και γοητεύονταν από την ελληνική μυθολογία.

Στη συνέχεια οι ταξιδιώτες κατέγραφαν τις εντυπώσεις τους και απεικόνιζαν σε σχέδια και ζωγραφικούς πίνακες όσα έβλεπαν. Συχνά όμως προχωρούσαν και στη σύνθεση θεμελιωδών επιστημονικών έργων.

Με την πλώρη στον ελληνισμό

Ο περιηγητισμός αποδείχτηκε θεμελιώδης τάση για τη συγκρότηση της νεότερης Ελλάδας. Ο ελληνισμός, πέρα από πεδίο φιλολογικής και φιλοσοφικής έρευνας, έγινε το μέσο αναβίωσης του παρελθόντος. Σε αυτό συνέβαλαν:

 • Τα ταξίδια στην Ελλάδα που γίνονταν με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα.
 • Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις που συνεχώς πλήθαιναν.
 • Η αναζήτηση μιας πιο ουσιαστικής και περισσότερο συναισθηματικής σχέσης με το ελληνικό παρόν και παρελθόν.

Αρχαία Ελλάδα: Το πρώτο λιμάνι της ευρωπαϊκής ιστορίας

Ο περιηγητισμός ξεκίνησε από την αναζήτηση μιας νέας ευρωπαϊκής ταυτότητας που βασιζόταν στην ουμανιστική παιδεία και τις κλασικές σπουδές. Οι αρχαιολάτρες ταξιδιώτες ακολουθούσαν τα βήματα του Παυσανία, του Ηροδότου, του Πλίνιου κ.ά.

Οι αρχαίοι Έλληνες κατείχαν εξέχουσα θέση λόγω των αρετών που τους αποδίδονταν. Επιπλέον, ήταν ο πρώτος και κρίσιμος κρίκος στην τριμερή αλυσίδα παρελθόν-παρόν-μέλλον του ευρωπαϊκού ιστορικού συνεχούς.

Οι ποικίλες προσεγγίσεις της αρχαιότητας βασίζονταν στην κοινή αντίληψη ότι η ιστορία είναι προοδευτική και σωρευτική διαδικασία: Το παρελθόν ωθεί το παρόν προς ένα καλύτερο μέλλον.

Ταξιδιώτες του χρόνου

Η τριμερής αλυσίδα παρελθόν-παρόν-μέλλον είναι πολύ σημαντική για την ερμηνεία των περιηγητικών κειμένων. Στα ταξιδιωτικά κείμενα μπορεί κανείς να διακρίνει:

 • Το παρόν του παρελθόντος, στις περιγραφές των αρχαίων μνημείων που στέκουν στον χώρο και τον χρόνο και γίνονται αφορμή ιστορικών αναφορών ή φανταστικών αναπαραστάσεων της ιστορικής πραγματικότητας.
 • Το παρόν του παρόντος, στις περιγραφές του φυσικού χώρου, των ανθρώπων και της καθημερινότητας του ταξιδιού.
 • Το παρόν του μέλλοντος, στις εκκλήσεις για απελευθέρωση, εθνική συγκρότηση ή πνευματική ανάταση, ανάλογα με τον ταξιδιώτη και τον χρόνο που πραγματοποιούνταν το ταξίδι.

Η Συλλογή Σπάνιων Βιβλίων της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό.

Μπορείτε ωστόσο να επισκέπτεστε τις υπόλοιπες συλλογές της Βιβλιοθήκης της Alpha Bank.