Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Εξώφυλλο του βιβλίου Monuments de l’ Athos
Εσωτερικές σελίδες του βιβλίου Monuments de l’ Athos
Εσωτερικές σελίδες του βιβλίου Monuments de l’ Athos

Το Monuments de l'Athos relevés avec le concours de l'armée française d'Orient et de l'Ecole française d'Athènes είναι ένα φωτογραφικό λεύκωμα 264 φωτογραφιών με τοιχογραφίες από τις μονές του Αγίου Όρους. Τον τόμο εξέδωσε ο αρχαιολόγος και ιστορικός Gabriel Millet, μέλος της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής. Το βιβλίο παρέχει πολύτιμο φωτογραφικό και ιστορικό υλικό. Συνέβαλε στην έρευνα, τη μελέτη και την ανάδειξη της μνημειακής ζωγραφικής.

Εξωτερική εμφάνιση και εικονογράφηση

To βιβλίο Monuments de l'Athos (Μνημεία του Άθω) έχει διαστάσεις 29 εκ. (πλάτος) x 39 εκ. (ύψος). Αποτελείται από 261 σελίδες που παραμένουν άκοπες.

Ο τόμος έχει καφέ, δερμάτινο εξώφυλλο. Περιλαμβάνει 264 φωτογραφίες τοιχογραφιών και ψηφιδωτών από μονές του Αγίου Όρους. Οι φωτογραφίες βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση και συνοδεύονται από λεζάντες με κείμενο.

Μια πλούσια φωτογραφική συλλογή

Ο αρχαιολόγος Gabriel Millet προσφέρει σε αυτό το βιβλίο 264 φωτογραφίες από τοιχογραφίες των αθωνικών μονών:

  • Μεγίστης Λαύρας.
  • Διονυσίου.
  • Χιλανδαρίου.
  • Πρωτάτου.
  • Βατοπεδίου.
  • Ξενοφώντος.

Η σειρά παρουσίασης των φωτογραφιών ακολουθεί τη χρονολόγηση δημιουργίας των έργων και όχι την ημερομηνία συντήρησής τους.

Το κείμενο που θα συνόδευε τις φωτογραφίες του λευκώματος δεν δημοσιεύτηκε ποτέ. Ωστόσο, οι επεξηγηματικές σημειώσεις που προηγούνται είναι αρκετές για να αποδώσουν την πραγματική εικόνα των μονών του Αγίου Όρους, καθώς και των βυζαντινών και μεταβυζαντινών τοιχογραφιών και ψηφιδωτών τους.

Επιστημονική περιήγηση στο Άγιος Όρος

Η εργασία του Gabriel Millet ξεκίνησε το 1894, επαναλήφθηκε το 1898 και προχώρησε ταχύτερα το 1918. Ο ίδιος χρειάστηκε να επιστρέψει 2 φορές ακόμα, το 1919 και το 1920, για να ολοκληρώσει τη συλλογή. Όλες αυτές οι αποστολές στον Άθω συνεπάγονταν πολύμηνη παραμονή.

Το φωτογραφικό λεύκωμα Monuments de l'Athos είναι ένα σημαντικό ιστορικό τεκμήριο. Αποτέλεσε ένα υψηλό επιστημονικό και εκδοτικό γεγονός για τους μελετητές της βυζαντινής τέχνης τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

Για πολλά χρόνια, το λεύκωμα ήταν η μόνη πηγή για τη μελέτη των τοιχογραφιών του Αγίου Όρους. Μέχρι και τη δημοσίευση του τόμου, οι μελετητές θεωρούσαν ότι οι αθωνικές τοιχογραφίες χρονολογούνταν από τον 16ο αιώνα κι έπειτα. Ωστόσο, σημαντικά στοιχεία οδήγησαν τον Millet να χρονολογήσει κάποιες ζωγραφιές στον 14ο αιώνα.

Gabriel Millet: κορυφαία επιστημονική προσωπικότητα

Ο Gabriel Millet (1867-1953) ήταν Γάλλος αρχαιολόγος, ιστορικός, μέλος της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών και καθηγητής βυζαντινής ιστορίας.

Το 1891 του απονεμήθηκε πτυχίο ιστορίας από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Την ίδια χρονιά έφτασε στην Ελλάδα ως μέλος της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών και παρέμεινε έως το 1895.

Το 1899 διορίστηκε επίκουρος καθηγητής στην École pratique des hautes études (Τμήμα Θρησκευτικών Επιστημών).

Το 1926 έγινε καθηγητής βυζαντινής τέχνης στο Collège de France (Κολέγιο της Γαλλίας) και το 1929 εκλέχθηκε μέλος της Γαλλικής Académie des inscriptions et belles-lettres. Αποσύρθηκε από την πανεπιστημιακή διδασκαλία το 1937.

O Gabriel Millet άφησε βαθύ αποτύπωμα στη μελέτη και την ανάδειξη του μεσαιωνικού ελληνισμού και της τέχνης του. Η προσφορά του στην έρευνα, τη μελέτη και την ανάδειξη της μνημειακής ζωγραφικής υπήρξε τεράστια.

Η Συλλογή Σπάνιων Βιβλίων της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό.

Μπορείτε ωστόσο να επισκέπτεστε τις υπόλοιπες συλλογές της Βιβλιοθήκης της Alpha Bank.