Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank / Τα σπάνια βιβλία μας / A Classical and Topographical Tour Through Greece

A Classical and Topographical Tour Through Greece

Εξώφυλλο του βιβλίου A classical and topographical tour through Greece
Σελίδα του βιβλίου A classical and topographical tour through Greece
Σελίδα του βιβλίου A classical and topographical tour through Greece

Το σπάνιο βιβλίο A Classical and Topographical Tour Through Greece During the Years 1801, 1805 and 1806 (VOL.I-II) είναι ένα περιηγητικό έργο του Edward Dodwell. Περιέχει 67 γκραβούρες σε 2 τόμους που αναπαριστούν αρχαιολογικούς χώρους και περίφημα μνημεία. Τα εξαιρετικά λεπτομερή σχέδιά του αποτελούν ακόμα και σήμερα πολύτιμο στήριγμα της αρχαιολογικής έρευνας.

Εξωτερική εμφάνιση και εικονογράφηση

Το έργο A Classical and Topographical Tour Through Greece During the Years 1801, 1805 and 1806 (VOL.I-II) (Αρχαιολογική και τοπογραφική περιήγηση στην Ελλάδα στα χρόνια 1801-1806) έχει διαστάσεις 22 εκ. (πλάτος) x 26 εκ. (ύψος).

Περιλαμβάνει 2 τόμους με 537 επιχρωματισμένες σελίδες. Παρουσιάζονται 67 γκραβούρες που αναπαριστούν αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Περιήγηση σε όλη την Ελλάδα

Το έργο είναι από τα πλέον κλασικά βιβλία του Ιρλανδού ζωγράφου και λογοτέχνη Edward Dodwell με θέμα την Ελλάδα των αρχών του 19ου αιώνα.

Οι 2 τόμοι παρουσιάζουν εικονογραφήσεις περίφημων μνημείων, όπως η Ακρόπολη. Απεικονίζονται χώροι από:

  • Αττική, Αίγινα, Πόρο.
  • Λειβαδιά, Θήβα, Ορχομενό, Δίστομο, Χαιρώνεια.
  • Παρνασσό, Δελφούς.
  • Μεσολόγγι.
  • Ζάκυνθο, Κέρκυρα.
  • Θεσσαλία.
  • Κόρινθο, Νεμέα, Επίδαυρο, Ολυμπία, Άργος, Μυκήνες, Αρκαδία, Μεσσήνη, Σπάρτη.

Ο Dodwell χρησιμοποίησε την οπτική συσκευή «camera obscura» για να πετύχει την πιστή αποτύπωση των εικόνων. Προσπάθησε να συνδυάσει στο έργο του την επιστημονική τεκμηρίωση των αρχαιολογικών χώρων με καλλιτεχνικά σχέδια.

Σημαντική αρχαιολογική παρακαταθήκη

Ο Dodwell με τα έργα του φέρνει στο προσκήνιο τις εικόνες ενός κόσμου που μάγεψε τους ξένους περιηγητές και όσους ήταν παθιασμένοι με την κλασική αρχαιότητα. Τα μνημειώδη πανοράματά του αποδίδουν με εξαιρετική λεπτομέρεια την Ελλάδα των αρχών του 19ου αιώνα.

Ακόμα και σήμερα το έργο του αποτελεί σημαντική βοήθεια για την αρχαιολογική έρευνα. Οι πλούσιες αρχαιολογικές συλλογές του αγοράστηκαν από τη Γλυπτοθήκη του Μονάχου μετά τον θάνατό του.

Η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank κατέχει επίσης το σπάνιο βιβλίο Views in Greece, From Drawings του Edward Dodwell.

Edward Dodwell: ένας περιηγητής με πλούσιο έργο

Ο Ιρλανδός περιηγητής και λόγιος Edward Dodwell (1767-1832) ήταν από τους πιο γνωστούς περιηγητές της Ελλάδας. Έγινε διάσημος κυρίως για τις αποτυπώσεις των τόπων και των ανθρώπων στην Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα.

Σπούδασε αρχαιολογία και φιλολογία στο Trinity College του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, αφοσιώθηκε στη μελέτη των πολιτισμών της Μεσογείου.

Στο διάστημα 1801-1806 επισκέφθηκε αρκετές φορές την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα και έκανε αρχαιολογικές έρευνες. Με συνοδοιπόρο, στο 2ο ταξίδι του, τον Ιταλό ζωγράφο Simone Pomardi (Σιμόνε Πομάρντι), φιλοτέχνησαν εκατοντάδες απόψεις και τοπία. Μόνο ένα μέρος αυτών των απεικονίσεων εκδόθηκε σε λεύκωμα επιζωγραφισμένων χαλκογραφιών, καθώς το κόστος εκτύπωσης ήταν υψηλό.

Παράλληλα με την Ελλάδα, επισκέφθηκε και την Ιταλία. Εκεί εγκαταστάθηκε ως ευνοούμενος του Βατικανού.

Η Μεγάλη Περιοδεία

Για μια μακρά περίοδο τον 18ο και τον 19ο αιώνα, νεαροί, εύποροι αριστοκράτες από την Ευρώπη γυρνούσαν την Ελλάδα από άκρη σε άκρη. Τους συνόδευαν φίλοι, υπηρέτες, δάσκαλοι, γιατροί, καλλιτέχνες και επιστήμονες. Η μετακίνηση αυτού του είδους ονομάστηκε «Μεγάλη Περιοδεία» (Grand Tour).

Σε αυτά τα ταξίδια τους στην Ελλάδα, οι περιηγητές:

  • Παρατηρούσαν τη φύση.
  • Θαύμαζαν τα αρχαία ερείπια και μνημεία.
  • Έδειχναν ενδιαφέρον για τις παραδόσεις και τις συμπεριφορές των ντόπιων κατοίκων.
  • Εμπνέονταν από την ελληνική φιλοσοφία και γοητεύονταν από την ελληνική μυθολογία.

Στη συνέχεια οι ταξιδιώτες κατέγραφαν τις εντυπώσεις τους και απεικόνιζαν σε σχέδια και ζωγραφικούς πίνακες όσα έβλεπαν. Συχνά όμως προχωρούσαν και στη σύνθεση θεμελιωδών επιστημονικών έργων.

Με την πλώρη στον ελληνισμό

Ο περιηγητισμός αποδείχτηκε θεμελιώδης τάση για τη συγκρότηση της νεότερης Ελλάδας. Ο ελληνισμός, πέρα από πεδίο φιλολογικής και φιλοσοφικής έρευνας, έγινε το μέσο αναβίωσης του παρελθόντος. Σε αυτό συνέβαλαν:

  • Τα ταξίδια στην Ελλάδα που γίνονταν με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα.
  • Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις που συνεχώς πλήθαιναν.
  • Η αναζήτηση μιας πιο ουσιαστικής και περισσότερο συναισθηματικής σχέσης με το ελληνικό παρόν και παρελθόν.

Η Συλλογή Σπάνιων Βιβλίων της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό.

Μπορείτε ωστόσο να επισκέπτεστε τις υπόλοιπες συλλογές της Βιβλιοθήκης της Alpha Bank.