Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο

Αι νέαι Αθήναι

Εξώφυλλο του βιβλίου Αι νέαι Αθήναι
Εικόνα από το βιβλίο Αι νέαι Αθήναι
Εικόνα από το βιβλίο Αι νέαι Αθήναι
Εικόνα από το βιβλίο Αι νέαι Αθήναι
Εικόνα από το βιβλίο Αι νέαι Αθήναι
Εικόνα από το βιβλίο Αι νέαι Αθήναι
Εικόνα από το βιβλίο Αι νέαι Αθήναι
Εικόνα από το βιβλίο Αι νέαι Αθήναι

Το σπάνιο βιβλίο Αι νέαι Αθήναι περιλαμβάνει μια συλλογή εικονογραφιών των κυριότερων κτιρίων και μνημείων της Αθήνας κατά το 2ο μισό του 19ου αιώνα. Παρουσιάζει τη σύγχρονη, ευρωπαϊκή εκδοχή της πόλης. Ο συγγραφέας του έργου Μαρίνος Π. Βρετός ήταν ένας δραστήριος Έλληνας δημοσιογράφος, πρόξενος της Ελλάδας στο Παρίσι και εκδότης του 19ου αιώνα.

Εξωτερική εμφάνιση και εικονογράφηση

Το βιβλίο Αι Νέαι Αθήναι. Συλλογή εικονογραφιών των κυριότερων μνημείων της πρωτευούσης της Ελλάδος μετά της περιγραφής αυτών αφιερωθείσα τη Βασιλίσση της Ελλάδος Αμαλία έχει διαστάσεις 38 εκ. (πλάτος) x 61 εκ. (ύψος).

Έχει καφέ δερμάτινο εξώφυλλο με χρυσές διακοσμήσεις και τον γαλλικό τίτλο «ATHÈNES MODERNE».

Η έκδοση παρουσιάζει γκραβούρες με εικόνες της Αθήνας και των περιχώρων της κατά το 2ο μισό του 19ου αιώνα. Απεικονίζονται αρχαιολογικοί χώροι, εκκλησίες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, βιομηχανικά κτίρια, τυπογραφεία κ.ά.

Αθήνα: Μια φτωχική κωμόπολη

Η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ελλάδας το 1834. Μέχρι εκείνη την εποχή θύμιζε μάλλον μια ταλαιπωρημένη κωμόπολη. Μόλις 2 οικίες της ήταν κατοικήσιμες: τη 1 την κατέλαβε ο βασιλιάς και την άλλη η αντιβασιλεία.

Στα χαμηλά σπίτια και στις καλύβες της ζούσαν σε σκληρές συνθήκες μόλις 4.000 κάτοικοι. Οι δρόμοι ήταν στενοί και βρόμικοι, και μύριζαν άσχημα από τις αναθυμιάσεις. Υπήρχαν παντού έλη με ξερά δέντρα ανάμεσά τους.

Η νέα Αθήνα σε 1 τόμο

Στο 2ο μισό του 19ου αιώνα η Αθήνα μεταμορφώθηκε από φτωχή κωμόπολη σε μια όμορφη ευρωπαϊκή πόλη. Χτίστηκαν ωραία σπίτια με πέτρες από τον Υμηττό και μάρμαρο από την Πεντέλη. Οι λόφοι απέκτησαν καταπράσινα δέντρα που αντικατέστησαν τα έλη.

Μεγάλοι δρόμοι ένωσαν την πόλη με τα περίχωρά της και λεωφόροι διευκόλυναν την κυκλοφορία. Το φωταέριο, με το οποίο επρόκειτο να φωτιστεί, έμελλε να δώσει στην Αθήνα όψη ευρωπαϊκής μητρόπολης τη νύχτα.

Το βιβλίο Αι Νέαι Αθήναι αντανακλά την αισιοδοξία της νέας αστικής Αθήνας. Περιλαμβάνει γκραβούρες με τα πιο εμβληματικά κτίρια του κέντρου και των περιχώρων, όπως τα βασιλικά ανάκτορα, το οφθαλμιατρείο, το πανεπιστήμιο, τον βασιλικό κήπο και τον κήπο της βασίλισσας Αμαλίας στο σημερινό Ίλιον.

Διπλωμάτης και δραστήριος εκδότης

Ο Μαρίνος Παπαδόπουλος Βρετός (1828-1871) ήταν πρόξενος της Ελλάδας στο Παρίσι, δημοσιογράφος και εκδότης.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Ήταν γιός του Ανδρέα Βρετού, σημαντικού λόγιου της νεοσύστατης Ελλάδας. Η οικογένειά του έζησε στο Ναύπλιο, τη Ρωσία και το Παρίσι. Το 1844 ο Βρετός μετακόμισε στην Αθήνα και μαθήτευσε κοντά στον Γεννάδιο. Γράφτηκε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο για να σπουδάσει νομική, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του.

Αργότερα πήγε στο Παρίσι και φιλοξενήθηκε από τον τότε πρέσβη της Ελλάδας, Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. Εγκαταστάθηκε μόνιμα εκεί και έγινε πρόξενος της Ελλάδας. Τιμήθηκε από τη Γαλλία με το Παράσημο της Τιμής. Στο Παρίσι εξέδιδε το περιοδικό Εθνικόν Ημερολόγιον Βρετού που κυκλοφόρησε από το 1861 έως τον θάνατό του 10 χρόνια μετά.

Η Συλλογή Σπάνιων Βιβλίων της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό.

Μπορείτε ωστόσο να επισκέπτεστε τις υπόλοιπες συλλογές της Βιβλιοθήκης της Alpha Bank.