Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Έκθεση «Αρχαία νομίσματα στη Συλλογή της Alpha Bank. Σύγχρονη έμπνευση στη γλυπτική του Γιώργου Λάππα»

Έκθεση «Αρχαία νομίσματα στη Συλλογή της Alpha Bank. Σύγχρονη έμπνευση στη γλυπτική του Γιώργου Λάππα»

Εκθέματα «Αρχαία Νομίσματα στη Συλλογή της Alpha Bank. Σύγχρονη Έμπνευση στη Γλυπτική του Γιώργου Λάππα»
Εκθέματα «Αρχαία Νομίσματα στη Συλλογή της Alpha Bank. Σύγχρονη Έμπνευση στη Γλυπτική του Γιώργου Λάππα»
Εκθέματα «Αρχαία Νομίσματα στη Συλλογή της Alpha Bank. Σύγχρονη Έμπνευση στη Γλυπτική του Γιώργου Λάππα»
Εκθέματα «Αρχαία Νομίσματα στη Συλλογή της Alpha Bank. Σύγχρονη Έμπνευση στη Γλυπτική του Γιώργου Λάππα»

Στην έκθεση «Αρχαία νομίσματα στη Συλλογή της Alpha Bank. Σύγχρονη έμπνευση στη γλυπτική του Γιώργου Λάππα» παρουσιάζονται 46 αρχαία νομίσματα και 9 γλυπτά του καλλιτέχνη, σε έναν ιδιαίτερο διάλογο με ιστορική και αισθητική αξία. Όλα τα εκθέματα προέρχονται από τη Νομισματική Συλλογή και τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank.

Ένας διάλογος νομισμάτων και τέχνης

Η έκθεση φέρνει κοντά τα έργα του σύγχρονου καλλιτέχνη Γιώργου Λάππα με τα αρχαία νομίσματα που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης.

Παρουσιάζονται 46 νομίσματα και 9 γλυπτά, που αναπαριστούν γνωστά σύμβολα και παραστάσεις της αρχαιοελληνικής νομισματικής εικονογραφίας.

Όλα τα εκθέματα, νομίσματα και γλυπτά, προέρχονται από τις Συλλογές της Alpha Bank. Τα νομίσματα ανήκουν στη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, ενώ τα έργα τέχνης τα δώρισε ο ίδιος ο γλύπτης στη Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank.

Το αρχαίο νόμισμα ως πηγή σύγχρονης έμπνευσης

Το νόμισμα αποτελεί δημιούργημα του αρχαίου ελληνικού πνεύματος με στόχο την ικανοποίηση της συναλλακτικής ανάγκης. Στη πορεία της ιστορίας μετατράπηκε σε φορέα ποικίλων μηνυμάτων και σε μάρτυρα ιστορικών, πολιτικών και θρησκευτικών αλλαγών και γεγονότων.

Τα μικρά αυτά αντικείμενα, τα νομίσματα, ενέπνευσαν τον καλλιτέχνη Γιώργο Λάππα, που έδωσε τη δική του οπτική για αυτά.

Ο καλλιτέχνης μετέφερε παραστάσεις από αρχαία ελληνικά νομίσματα σε επιτοίχια και ελεύθερα γλυπτά. Η τέχνη του μοιάζει με ένα παιχνίδι ανάμεσα στα μεγέθη, την οπτική και τον χρόνο.

Ο καλλιτέχνης

Ο Γιώργος Λάππας γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου το 1950 και πέθανε στην Αθήνα το 2016.

Το πρώτο αντικείμενο των σπουδών του ήταν η κλινική ψυχολογία. Στη συνέχεια, σπούδασε αρχιτεκτονική στο Λονδίνο και γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με καθηγητές τον Γιάννη Παππά και τον Γιώργο Νικολαΐδη.

Απέσπασε υποτροφίες από το Ίδρυμα Watson, την École Nationale Supérieure des Beaux-Arts αλλά και το Ίδρυμα Cartier.

Το 1992 εξελέγη Καθηγητής στην έδρα της Γλυπτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συμμετείχε σε αρκετές Μπιενάλε. Εκπροσώπησε μάλιστα την Ελλάδα το 1990 στη Βενετία και το 1995 στην πρώτη Μπιενάλε της Γκουανγκτζόου στην Κορέα.

Η ζωή και οι δημιουργίες του Γιώργου Λάππα καθορίστηκαν από τα αναρίθμητα ταξίδια του. Έργα του βρίσκονται σε πολλές σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, εντός και εκτός Ελλάδος.

Οι συντελεστές της έκθεσης

Την καλλιτεχνική επιμέλεια και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της έκθεσης ανέλαβε ο Σταμάτης Ζάννος.

Ο κατάλογος της έκθεσης

Την έκθεση συνοδεύει η ομότιτλη έκδοση Αρχαία νομίσματα στη Συλλογή της Alpha Bank. Σύγχρονη έμπνευση στη γλυπτική του Γιώργου Λάππα της Δρ Δήμητρας Τσαγκάρη και της Ειρήνης Οράτη. Στο έργο αποτυπώνεται ο διάλογος ανάμεσα στα αρχαία νομίσματα και τα γλυπτά του Γιώργου Λάππα.