Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκδόσεις / Αθηναϊκές γλαύκες

Έτος έκδοσης: 2012

Αθηναϊκές γλαύκες

Η έκδοση Αθηναϊκές γλαύκες συνόδευσε την ομότιτλη έκθεση που διοργανώθηκε στον εκθεσιακό χώρο του κεντρικού καταστήματος της Alpha Bank στην Αθήνα. Παρουσιάζει την ιστορία του πιο γνωστού νομίσματος της αρχαιότητας, του αθηναϊκού τετράδραχμου, με την κεφαλή της θεάς Αθηνάς στην εμπρόσθια όψη και τη γλαύκα στην οπίσθια όψη. Περιέχει φωτογραφίες νομισμάτων από τη Συλλογή της Alpha Bank.

Στοιχεία έκδοσης
  • Επιμέλεια: Δήμητρα Τσαγκάρη
  • Γλώσσα: Δίγλωσση (Ελληνικά/Αγγλικά)
  • Έτος έκδοσης: 2012

Τι περιλαμβάνει η έκδοση

Το έργο Αθηναϊκές γλαύκες παρουσιάζει τη νομισματοκοπία της Αθήνας, της σημαντικότερης πόλης της κλασικής αρχαιότητας. Περιλαμβάνει φωτογραφίες 30 νομισμάτων από τη Συλλογή της Alpha Bank, χωρισμένες σε 5 χρονολογικές ενότητες.

Ο κατάλογος μιας αξιόλογης έκθεσης

Το έργο συνόδευσε την έκθεση «Αθηναϊκές γλαύκες» που διοργάνωσε η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank στον εκθεσιακό χώρο του κεντρικού καταστήματος της Τράπεζας στην Αθήνα το 2012.

Ταξίδι στον χρόνο με ένα νόμισμα

Η έκδοση παρουσιάζει την ιστορία του αθηναϊκού νομίσματος σε 5 ενότητες με χρονική αλληλουχία:

  1. Τα πρώτα νομίσματα των Αθηνών: Περί το 550 π.Χ. η Αθήνα έθεσε σε κυκλοφορία αργυρά δίδραχμα και υποδιαιρέσεις με ποικίλους εικονογραφικούς τύπους στην εμπρόσθια όψη. Η ποικιλία των εικονογραφικών τύπων έδωσε στα νομίσματα αυτά την ονομασία «εραλδικά», αν και στην έρευνα έχει επικρατήσει ο γερμανικός όρος «Wappenmünzen».

  2. Οι αθηναϊκές γλαύκες: Περί το 515-510 π.Χ. κόπηκαν τα πρώτα αθηναϊκά τετράδραχμα, που ονομάστηκαν «γλαύκες» καθώς απεικόνιζαν στην οπίσθια όψη μια κουκουβάγια, το σύμβολο της θεάς Αθηνάς. Με την ίδρυση της Α΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας το ναυτικό τους κυριάρχησε στη Μεσόγειο και δημιούργησαν μια κοινή αγορά όπου οι γλαύκες καθιερώθηκαν ως το πλέον ισχυρό νόμισμα της εποχής.

  3. Τα στεφανηφόρα ή τετράδραχμα νέας τεχνοτροπίας: Τον 2ο αιώνα π.Χ. η Αθήνα υιοθέτησε νέο τύπο για τα τετράδραχμά της. Στην οπίσθια όψη τους, προστέθηκε ένα στεφάνι ελιάς. Γι’ αυτό, τα νομίσματα αυτά ονομάστηκαν «στεφανηφόρα» ή «τετράδραχμα νέας τεχνοτροπίας».

  4. Οι αθηναϊκές απομιμήσεις: Στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. η Αθήνα αδυνατούσε να τροφοδοτήσει τις αγορές με γλαύκες κι έτσι κόπηκαν πολλές απομιμήσεις. Τέθηκαν σε κυκλοφορία κυρίως κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. από Πέρσες σατράπες και από περιοχές μακρινές.

  5. Η γλαύκα στη νομισματοκοπία της νεότερης Ελλάδος: Το πνεύμα αρχαιολατρείας που επικράτησε στη νεότερη Ελλάδα οδήγησε στην αναβίωση της αθηναϊκής γλαύκας σε κέρματα και χαρτονομίσματα. Το σύμβολο της πόλης των Αθηνών επιβιώνει έως σήμερα στην εθνική όψη των ελληνικών κερμάτων του 1 ευρώ.

Επιμέλεια: Δήμητρα Τσαγκάρη
Εκδότης: Alpha Bank
Τόπος και χρονολογία: Αθήνα, 2012
Διαστάσεις: 28,5 x 21 εκ.
Σελίδες: 32
Τύπος εξώφυλλου: Μαλακό
ISBN έκδοσης: 978-960-99793-3-7