Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκδόσεις / Κρητών πόλεις. Η μαρτυρία των νομισμάτων

Έτος έκδοσης: 2019

Κρητών πόλεις. Η μαρτυρία των νομισμάτων

Η έκδοση Κρητών Πόλεις. Η μαρτυρία των νομισμάτων συνόδευσε την ομότιτλη έκθεση που διοργανώθηκε στο Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας στην Κρήτη το 2019. Παρουσιάζει 124 νομίσματα που κυκλοφόρησαν στην Κρήτη από τους κλασικούς έως τους ελληνιστικούς χρόνους. Η έκδοση προσφέρει αξιόλογες πληροφορίες για την αρχαία νομισματοκοπία αλλά και για την κοινωνία της Κρήτης.

Στοιχεία έκδοσης
  • Επιμέλεια: Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, Δήμητρα Τσαγκάρη, Μιμίκα Γιαννοπούλου
  • Γλώσσα: Ελληνικά, Αγγλικά
  • Έτος έκδοσης: 2019

Τι περιλαμβάνει η έκδοση

Το έργο Κρητών πόλεις. Η μαρτυρία των νομισμάτων παρουσιάζει τη νομισματοκοπία και τη νομισματική κυκλοφορία των αρχαίων κρητικών πόλεων. Περιλαμβάνει 124 νομίσματα που εκδόθηκαν ή κυκλοφόρησαν στην Κρήτη κατά τη διάρκεια των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων.

Τα περισσότερα νομίσματα που παρουσιάζονται ανήκουν στη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank. Τα υπόλοιπα ανήκουν στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου.

Στο τέλος της έκδοσης υπάρχει κατάλογος με τις φωτογραφίες όλων των νομισμάτων και πλούσια σχετική βιβλιογραφία.

Ο κατάλογος μιας αξιόλογης έκθεσης

Το έργο κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της έκθεσης «Κρητών πόλεις. Η μαρτυρία των νομισμάτων» που διοργάνωσε η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank στο Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας το 2019. Συνεργάστηκαν επίσης η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κρητικού νομίσματος αποτελεί ο αργυρός στατήρας της Φαιστού. Το νόμισμα αυτό είναι από τα ωραιότερα της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank.

Η ιστορία των πόλεων και η μαρτυρία των νομισμάτων

Σε αυτή την πρώτη ενότητα της έκδοσης, παρουσιάζεται η ιστορία και τα νομίσματα των σημαντικότερων αρχαίων πόλεων της Κρήτης. Οι πόλεις αναφέρονται με βάση τον σημερινό διαχωρισμό της Κρήτης σε 4 νομούς: Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Λασιθίου.

Για κάθε νομό υπάρχουν 2 ειδών κείμενα:

  • Ιστορικά, με θέμα τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις της περιοχής και σχετικό φωτογραφικό υλικό. Τα υπογράφουν οι προϊστάμενοι των 4 Εφορειών Αρχαιοτήτων της Κρήτης: Κατερίνα Τζανακάκη (Χανιά), Αναστασία Τζιγκουνάκη (Ρέθυμνο), Βασιλική Συθιακάκη (Ηράκλειο), Χρυσούλα Σοφιανού (Λασίθι).
  • Νομισματικά, με θέμα τη νομισματοκοπία κάθε πόλης, την εικονογραφία των νομισμάτων και τη χρονολογική κατάταξή τους. Τα υπογράφουν οι νομισματολόγοι Μανόλης Στεφανάκης και Βασιλική Στεφανάκη.

Η νομισματική κυκλοφορία στην Κρήτη

Η δεύτερη αυτή ενότητα παρουσιάζει το σύνολο των νομισμάτων που κυκλοφορούσαν στην Κρήτη από τον 6ο μέχρι τον 1ο αιώνα π.Χ.

Περιλαμβάνονται μεμονωμένα νομίσματα, αλλά και «θησαυροί», δηλαδή νομισματικά σύνολα που βρέθηκαν κρυμμένα.

Η ενότητα καλύπτει:

  • Τοπικά νομίσματα από τα 40 νομισματοκοπεία που εκτιμάται ότι λειτουργούσαν στην Κρήτη κατά την κλασική και την ελληνιστική περίοδο.
  • Νομίσματα άλλων περιοχών που έχουν βρεθεί στη νήσο σε ανασκαφές.

Στο τέλος της ενότητας παρουσιάζεται αναλυτικός κατάλογος των κρητικών «θησαυρών» (6ος-1ος αιώνας π.Χ.).

Σημαντικά συμπεράσματα

Η έκδοση προσφέρει αξιόλογες πληροφορίες για μια περίοδο της Κρήτης που δεν έχει μελετηθεί και αναδειχθεί όσο της αξίζει.

Από τα νομίσματα προκύπτει ότι κατά τους ιστορικούς χρόνους είχαν διαμορφωθεί στην Κρήτη πόλεις-κράτη που τις χαρακτήριζαν η αυτοχθονία, δηλαδή η κατοίκηση αποκλειστικά από πληθυσμό που αυτοπροσδιοριζόταν ως «ντόπιος», η αυτάρκεια και η τοπική ταυτότητα.

Επιμέλεια: Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, Δήμητρα Τσαγκάρη, Μιμίκα Γιαννοπούλου
Εκδότης: Alpha Bank
Τόπος και χρονολογία: Αθήνα, 2019
Διαστάσεις: 21 x 29,5 εκ.
Σελίδες: 212
Τύπος εξώφυλλου: Μαλακό
ISBN ελληνικής έκδοσης: 978-618-5072-40-7
ISBN αγγλικής έκδοσης: 978-618-5072-39-1