Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκδόσεις / Χρήμα. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα

Έτος έκδοσης: 2017

Χρήμα. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα

Η έκδοση Χρήμα. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα συνόδευσε την ομότιτλη έκθεση που διοργανώθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα. Περιέχει 253 λήμματα και φωτογραφίες αρχαίων νομισμάτων και άλλων αντικειμένων. Από την έκδοση φαίνεται ότι το νόμισμα ήταν ένα ισχυρό μέσο συμβολισμού και μεταφοράς μηνυμάτων και ιδεών.

Στοιχεία έκδοσης
 • Επιμέλεια: Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, Δήμητρα Τσαγκάρη, Γιώργος Τασούλας
 • Γλώσσα: Ελληνικά, Αγγλικά
 • Έτος έκδοσης: 2017

Τι περιλαμβάνει η έκδοση

Το έργο Χρήμα. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα παρουσιάζει μια διαφορετική όψη του νομίσματος, που έκανε την εμφάνισή του στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ.

Παρουσιάζει 85 αρχαία νομίσματα της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank που συνομιλούν με 168 άλλα αντικείμενα της αρχαιότητας: αγγεία, ειδώλια, αγαλμάτια, ανάγλυφα, επιγραφές κ.ά.

Ο κατάλογος μιας αξιόλογης έκθεσης

Το έργο συνόδευσε την έκθεση «Χρήμα. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα» που διοργάνωσε η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα το 2018.

Μια πολύπλευρη προσέγγιση

Η έκδοση παρουσιάζει τον τρόπο που τα νομίσματα συνδέονται με ποικίλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Διαρθρώνεται σε 8 θεματικές ενότητες:

 1. Χρήμα και συναλλαγές: Το νόμισμα είναι το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας εξέλιξης. Εμφανίστηκε στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. στη δυτική Μικρά Ασία και πέρασε στον κυρίως ελλαδικό χώρο στο πρώτο μισό του 6ου αιώνα π.Χ. Ο Κροίσος, οι Πέρσες, η Αίγινα, η Αθήνα, ο Φίλιππος Β΄, ο Μέγας Αλέξανδρος κ.ά. εξέδωσαν νομίσματα που κυριάρχησαν στις διεθνείς συναλλαγές. Είχαν συγκεκριμένες ονομασίες, γνωστές από επιγραφικές και φιλολογικές μαρτυρίες.
 2. Χρήμα και εμπόριο: Συχνά τα νομίσματα απεικόνιζαν ένα τοπικό προϊόν που ήταν πηγή πλούτου για την εκδότρια αρχή. Άλλα νομίσματα είχαν θέματα που αναφέρονταν στο ποντοπόρο εμπόριο με τις απεικονίσεις πλοίων ή στη μεταλλουργία με τις παραστάσεις του Ηφαίστου.
 3. Χρήμα και τέχνη: Στα νομίσματα απεικονίζονταν ακόμη και δημιουργήματα του υλικού πολιτισμού όπως εικόνες από τη λατρεία, την ιδεολογία, τα επιτεύγματα και την ιστορία κάθε εκδότριας αρχής.
 4. Χρήμα και ιστορία: Τα νομίσματα αποτελούσαν μέσο διάδοσης μηνυμάτων και ειδήσεων από την πλευρά της εκδότριας αρχής. Η αναφορά σε συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα ή πρόσωπα ήταν ένας ακόμη τρόπος για να διαδώσουν οι αρχές το πολιτικό τους μήνυμα και να προβάλουν την ταυτότητα που επιθυμούσαν.
 5. Χρήμα και διακίνηση ιδεών: Τα αρχαία νομίσματα λειτούργησαν ως μέσο για τη διακίνηση ιδεών. Ορισμένες αφηρημένες έννοιες (αφθονία, τύχη, νίκη) αποδίδονταν συμβολικά ή προσωποποιούνταν. Κάποιες άλλες (πλούτος, ισχύς) δηλώνονταν ακόμη και από την επιλογή του μετάλλου.
 6. Χρήμα και προπαγάνδα: Το νόμισμα χρησιμοποιήθηκε και ως οπτικό επικοινωνιακό μέσο. Η εκάστοτε εκδότρια αρχή αποσκοπούσε είτε σε ήπια είτε σε ακραιφνή προπαγάνδα που υπηρετούσε προσωπικούς, πολιτικούς, δυναστικούς και στρατιωτικούς στόχους.
 7. Χρήμα και κοινωνία: Οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα νομίσματα στις συναλλαγές στην αγορά, αλλά και σε άλλες δραστηριότητές τους: άλλοτε ως «δωροδοκία» προς τους θεούς και άλλοτε ως μέσο για την ικανοποίηση των αισθήσεών τους.
 8. Χρήμα και τράπεζες. Παρουσιάζεται η τραπεζική δραστηριότητα της αρχαιότητας, που συμβαδίζει με την όλο και πιο εκτεταμένη χρήση νομισμάτων στην οικονομία. Περιλαμβάνεται μια υποθετική σχεδιαστική αναπαράσταση τράπεζας στην αγορά της Αθήνας του 2ου αιώνα π.Χ.

Επιμέλεια: Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη, Γιώργος Τασούλας
Εκδότης: Alpha Bank
Τόπος και χρονολογία: Αθήνα, 2017
Διαστάσεις: 30 x 23 εκ.
Σελίδες ελληνικής έκδοσης: 396
Σελίδες αγγλικής έκδοσης: 388
Τύπος εξώφυλλου: Πανόδετο, Μαλακό
ISBN ελληνικής έκδοσης: 978-960-93-9445-1
ISBN αγγλικής έκδοσης: 978-960-93-9491-8