Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκδόσεις / Ελληνικό χαρτονόμισμα. Ιστορικές μαρτυρίες

Έτος έκδοσης (Ελληνικά / Αγγλικά): 2016
Έτος έκδοσης (Γαλλικά / Γερμανικά / Ρωσικά): 2017

Ελληνικό χαρτονόμισμα. Ιστορικές μαρτυρίες

Η έκδοση Ελληνικό χαρτονόμισμα. Ιστορικές μαρτυρίες είναι ο κατάλογος της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Χαρτονομισμάτων στην Κέρκυρα. Παρουσιάζονται σε μορφή χρονολογίου οι σημαντικότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας που συνδέονται άμεσα με τη νομισματική κυκλοφορία. Ο τόμος καλύπτει 180 χρόνια ιστορίας. Περιέχει εικόνες τραπεζογραμματίων που εκτίθενται στο Μουσείο.

Στοιχεία έκδοσης
  • Συγγραφέας: Δήμητρα Τσαγκάρη
  • Γλώσσα: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ρωσικά
  • Έτος έκδοσης: Ελληνικά, Αγγλικά: 2016 - Γαλλικά, Γερμανικά, Ρωσικά: 2017

Τι περιλαμβάνει η έκδοση

Παρουσιάζονται τα χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησαν καθόλη την ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους: τραπεζογραμμάτια (χαρτονομίσματα), κερματικά γραμμάτια και σχετικό υλικό. Περιλαμβάνονται 72 εικόνες, κυρίως τραπεζογραμματίων, που εκτίθενται στο μουσείο. Ο τόμος καλύπτει 180 χρόνια ελληνικής ιστορίας.

Η παρουσίαση ακολουθεί μορφή χρονολογίου που ξεκινά από το 1821 και τελειώνει το 2002, με την έλευση του ευρώ.

Ο κατάλογος μιας αξιόλογης έκθεσης

Η έκδοση αποτελεί τον κατάλογο της μόνιμης έκθεσης στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης στην Κέρκυρα. Η έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό.

Η νεότερη ιστορία μέσα από τα χαρτονομίσματα

Η έκδοση σκιαγραφεί τις σημαντικότερες στιγμές της ελληνικής ιστορίας που συνδέονται με τη νομισματική κυκλοφορία.

Στην εισαγωγή παρουσιάζεται σύντομα η ιστορία του κτιρίου όπου στεγάζεται το Μουσείο Χαρτονομισμάτων. Ακολουθεί η ιστορία του ελληνικού χαρτονομίσματος, διαρθρωμένη σε ενότητες με χρονολογική ακολουθία:

  • Νομίσματα του νέου ελληνικού κράτους: Παρουσιάζονται τα επαναστατικά ομόλογα σε γρόσια της Προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδας και ο φοίνικας, το πρώτο νόμισμα της ανεξάρτητης Ελλάδας που εξέδωσε ο Ιωάννης Καποδίστριας.
  • Σημαντικά τραπεζικά ιδρύματα: Περιλαμβάνονται σύντομα ιστορικά κείμενα για τις 5 τράπεζες που είχαν το εκδοτικό προνόμιο, δηλαδή το προνόμιο έκδοσης τραπεζογραμματίων. Ήταν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Ιονική Τράπεζα, η Τράπεζα Ηπειροθεσσαλίας, η Τράπεζα Κρήτης και η Τράπεζα της Ελλάδος.
  • Άλλα ιστορικά ορόσημα: Αναφέρονται σημαντικές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας με αφορμή τα τραπεζογραμμάτια που κυκλοφορούσαν, όπως ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Μικρασιατική Καταστροφή και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Περιλαμβάνονται επίσης τα πληθωριστικά τραπεζογραμμάτια που κυκλοφορούσαν κατά τη γερμανική Κατοχή.
  • Δραχμή – Τέλος εποχής: Η χρονολογική παρουσίαση τελειώνει με όλα τα τραπεζογραμμάτια σε δραχμές που κυκλοφόρησαν πριν από την υιοθέτηση του ευρώ.

Συγγραφέας: Δήμητρα Τσαγκάρη
Εκδότης: Alpha Bank
Τόπος και χρονολογία: Αθήνα, 2016 (Ελληνικά / Αγγλικά) και 2017 (Γαλλικά / Γερμανικά / Ρωσικά)
Διαστάσεις: 30 x 21 εκ.
Σελίδες: 38
Τύπος εξώφυλλου: Μαλακό
ISBN ελληνικής έκδοσης: 978-618-5072-18-6
ISBN αγγλικής έκδοσης: 978-618-5072-20-9
ISBN γαλλικής έκδοσης: 978-618-5072-29-2
ISBN γερμανικής έκδοσης: 978-618-5072-28-5
ISBN ρωσικής έκδοσης: 978-618-5072-30-8