Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκδόσεις / Το νόμισμα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο

Έτος έκδοσης: 2012

Το νόμισμα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο

Η έκδοση Το νόμισμα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο συνόδευσε την ομότιτλη έκθεση που διοργανώθηκε στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων της Ιονικής Τράπεζας στην Κέρκυρα. Προβάλλεται η ιστορία του νομίσματος από την εποχή της εφεύρεσής του έως το τέλος της ελληνιστικής εποχής. Η έκδοση περιέχει φωτογραφίες νομισμάτων από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank.

Στοιχεία έκδοσης
  • Επιμέλεια: Δήμητρα Τσαγκάρη
  • Γλώσσα: Δίγλωσση (Ελληνικά/Αγγλικά)
  • Έτος έκδοσης: 2012

Τι περιλαμβάνει η έκδοση

Το έργο Το νόμισμα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο παρουσιάζει την ιστορία του νομίσματος, από την εποχή της εφεύρεσής του στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ. έως το τέλος της ελληνιστικής εποχής τον 2ο αιώνα π.Χ. Περιέχει φωτογραφίες 40 νομισμάτων από τη Συλλογή της Alpha Bank και πλούσιο επεξηγηματικό υλικό.

Ο κατάλογος μιας αξιόλογης έκθεσης

Το έργο συνόδευσε την έκθεση «Το νόμισμα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο» που διοργάνωσε η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων της Ιονικής Τράπεζας στην Κέρκυρα το 2012.

Πώς ξεκίνησε

Η ιστορία του νομίσματος ξεκινά από την προκερματική περίοδο. Στην έκδοση αρχικά παρουσιάζονται οι πρόδρομοι του νομίσματος. Ακολουθεί η εμφάνιση του νομίσματος και ο διμεταλλισμός. Γίνεται αναφορά στα πρώτα νομίσματα του ελλαδικού χώρου, τις αιγινήτικες «χελώνες», τις αθηναϊκές «γλαύκες» και τους κορινθιακούς «πώλους».

Πώς εξελίχθηκε

Η εξέλιξη του νομίσματος ακολουθεί τις 3 μεγάλες περιόδους της αρχαιότητας: την αρχαϊκή, την κλασική και την ελληνιστική. Στην έκδοση παρουσιάζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιόδου και προβάλλονται τα πιο ιδιαίτερα νομίσματα κάθε εποχής.

Αφιερώματα

Σε ξεχωριστό κεφάλαιο παρουσιάζονται τα 2 ισχυρά νομίσματα της αρχαιότητας: οι αθηναϊκές γλαύκες και τα αλεξάνδρεια τετράδραχμα.

Στο τέλος επιχειρείται μια αναπαράσταση του τρόπου κατασκευής των αρχαίων νομισμάτων.

Επιμέλεια: Δήμητρα Τσαγκάρη
Εκδότης: Alpha Bank
Τόπος και χρονολογία: Αθήνα, 2012
Διαστάσεις: 28,5 x 21 εκ.
Σελίδες: 36
Τύπος εξώφυλλου: Μαλακό
ISBN έκδοσης: 978-960-99793-2-0