Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Έκθεση «Η Ευρώπη της Ελλάδος. Αποικίες και νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank»

Έκθεση «Η Ευρώπη της Ελλάδος. Αποικίες και νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank»

Εκθέματα «Η Ευρώπη της Ελλάδος»
Εκθέματα «Η Ευρώπη της Ελλάδος»
Εκθέματα «Η Ευρώπη της Ελλάδος»
Εκθέματα «Η Ευρώπη της Ελλάδος»
Εκθέματα «Η Ευρώπη της Ελλάδος»

Στην έκθεση «Η Ευρώπη της Ελλάδος. Αποικίες και νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank» προβάλλεται ο ελληνικός αποικισμός στην Ευρώπη, και η διάδοση και χρήση του βασικού συναλλακτικού μέσου. Παρουσιάζονται 121 νομίσματα των ελληνικών αποικιών, κάποια μάλιστα με πρωτότυπο ψηφιακό τρόπο. Τα περισσότερα εκθέματα ανήκουν στη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank.

Το νόμισμα στην Ευρώπη

Το νόμισμα χρησιμοποιούνταν στον κυρίως ελλαδικό χώρο ήδη από τις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. Οι ελληνικές αποικίες που ιδρύθηκαν κατά τον Β΄ αποικισμό στις σημερινές χώρες Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Αλβανία, Ουκρανία, Ρουμανία και Βουλγαρία διαμόρφωσαν τον πολιτισμό της Ευρώπης και διέδωσαν τη χρήση του νομίσματος.

Περιπέτεια και πρόκληση, ταυτότητα και νόστος

Στην εισαγωγική ενότητα περιγράφονται συνοπτικά ο ρόλος της θάλασσας ως ζωτικής δύναμης του ελληνικού πολιτισμού, οι κύριοι μύθοι, τα έπη και οι εμβληματικοί ήρωες που πλάσθηκαν με αφετηρία τις θαλασσινές περιπλανήσεις.

Νέες πατρίδες

Σε αυτήν την ενότητα παρουσιάζεται η γεωγραφική εξάπλωση του αποικισμού στην Κάτω Ιταλία και Σικελία, στη νότια Γαλλία, την Ισπανία, τις ιλλυρικές ακτές και τον Εύξεινο Πόντο. Παρουσιάζονται 39 αποικίες, οι πιο αντιπροσωπευτικές κάθε περιοχής.

Οι Έλληνες και οι άλλοι

Η τελευταία ενότητα της έκθεσης είναι αφιερωμένη στις σχέσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στους Έλληνες και τους γείτονες λαούς των περιοχών όπου εγκαθιδρύθηκαν αποικίες. Η συνύπαρξη προκάλεσε επιρροές, εισήγαγε νέα πολιτισμικά στοιχεία και κατέστησε τελικά δυνατή τη συμβίωση, παρά τις όποιες διαφορές.

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στη σχέση με τους ανταγωνιστές θαλασσοπόρους Φοίνικες και τους Κέλτες της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Πολυμέσα και ψηφιακές προβολές

Στην έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διαδραστικό σύστημα Stater 3602 που δίνει τη δυνατότητα προβολής 20 επιλεγμένων νομισμάτων και από τις 2 όψεις με πρωτότυπο ψηφιακό τρόπο.

Τα εκθέματα

Παρουσιάζονται 121 νομίσματα των ελληνικών αποικιών, από τα οποία 116 ανήκουν στη Συλλογή της Alpha Bank, 3 στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών και 2 σε ιδιωτική συλλογή.

Τα νομίσματα πλαισιώνονται από 61 μοναδικά αρχαία αντικείμενα για την καλύτερη κατανόηση της ιστορικής πορείας και της ανάπτυξης των αποικιών. Αυτά τα αντικείμενα προέρχονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Δελφών, Ολυμπίας, Ερέτριας και Ιωαννίνων, καθώς και από τη Γ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Αθηνών).

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης αρχαία αντικείμενα από 3 μουσεία της Ιταλίας (Museo Archeologico Nazionale della Sibaritide, Museo Αrcheologico Νazionale della Siritide, Museo Archeologico di Giardini Naxos) και 2 της Ισπανίας (Museu d’Arqueologia de Catalunya, Barcelona-Empúries), χώρες όπου η αποικιακή δραστηριότητα των Ελλήνων υπήρξε μεγάλη.

Η επιστημονική ομάδα

Επιμελητές της έκθεσης είναι οι:

  • Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη, Νομισματολόγος, Επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank.
  • Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Διευθύντρια, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Οι συντελεστές της έκθεσης

Τον μουσειογραφικό σχεδιασμό, τη γραφιστική επιμέλεια και την επίβλεψη κατασκευών ανέλαβε η ομάδα αρχιτεκτόνων μηχανικών IoopoSTUDiO.

Ξεναγήσεις

Στην έκθεση πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον ελληνικό αποικισμό στην Ευρώπη και για το ιστορικό πλαίσιο που περιβάλλει τα εκθέματα.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θερινά εργαστήρια

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιούνται:

  • Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τολμηροί εξερευνητές και πρωτοπόροι άποικοι». Απευθύνεται σε μαθητές Δ΄-Στ΄ Δημοτικού και σε μαθητές Γυμνασίου. Εστιάζει στα ταξίδια και τις περιπέτειες των Ελλήνων.
  • Τα θερινά εργαστήρια «Θαλασσινά ταξίδια στα αρχαία χρόνια» και «Ατρόμητοι θαλασσοπόροι σε μεγάλες περιπέτειες!». Απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 5-7 και 8-11 ετών αντίστοιχα.

Κατάλογος έκθεσης

Ένας επιστημονικός κατάλογος με τίτλο Η Ευρώπη της Ελλάδος. Αποικίες και νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank συνοδεύει την έκθεση. Τον επιμελήθηκε η Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη. Η έκδοση κυκλοφορεί στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα και προσφέρει πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Μπορείτε να αγοράσετε την έκδοση Η Ευρώπη της Ελλάδος. Αποικίες και νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank από το e-shop της Alpha Bank.

Δελτία Τύπου

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση «Η Ευρώπη της Ελλάδος. Αποικίες και νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank» μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό Δελτίο Τύπου της Alpha Bank:

Δελτίο Τύπου με την ανακοίνωση της έκθεσης.

Εκπαιδευτικά προγράμματα στην έκθεση

Έκθεση «Η Ευρώπη της Ελλάδος»  Ενεργοποίηση για Άνοιγμα Γκαλερί Φωτογραφιών
Έκθεση «Η Ευρώπη της Ελλάδος»
Έκθεση «Η Ευρώπη της Ελλάδος»