Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκδόσεις / Η Ευρώπη της Ελλάδος. Αποικίες και νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank

Έτος έκδοσης: 2014

Η Ευρώπη της Ελλάδος. Αποικίες και νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank

Η έκδοση Η Ευρώπη της Ελλάδος. Αποικίες και νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank συνόδευσε την ομότιτλη έκθεση που διοργανώθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Στην έκδοση προβάλλεται ο Β΄ ελληνικός αποικισμός στην Ευρώπη, και η διάδοση και χρήση του νομίσματος. Παρουσιάζονται νομίσματα ελληνικών αποικιών και αρχαία αντικείμενα. Τα περισσότερα εκθέματα ανήκουν στη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank.

Στοιχεία έκδοσης
  • Συγγραφέας: Δήμητρα Τσαγκάρη
  • Γλώσσα: Ελληνικά, Αγγλικά
  • Έτος έκδοσης: 2014

Τι περιλαμβάνει η έκδοση

Το έργο Η Ευρώπη της Ελλάδος. Αποικίες και νομίσματα από τη συλλογή της Alpha Bank παρουσιάζει το ιστορικό πλαίσιο και τους μύθους που σχετίζονται με τον Β΄ ελληνικό αποικισμό.

Περιλαμβάνει τα αρχαία νομίσματα 39 ελληνικών αποικιών που ιδρύθηκαν στις περιοχές που βρίσκεται η σημερινή Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αλβανία, η Ουκρανία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Περιέχει επίσης πρωτότυπες φωτογραφίες των αποικιών, 53 αρχαία αντικείμενα από 5 μουσεία της Ελλάδας και 5 του εξωτερικού, 93 αρχαία νομίσματα της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank και 2 αρχαία νομίσματα από το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.

Ο κατάλογος μιας αξιόλογης έκθεσης

Το έργο συνόδευσε την έκθεση «Η Ευρώπη της Ελλάδος. Αποικίες και νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank» που διοργάνωσε η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το 2015.

Μια περιπλάνηση στις αρχαιοελληνικές αποικίες

Ο πρόλογος της έκδοσης περιλαμβάνει έναν χάρτη και μια σχεδιαστική απόδοση του δικτύου μητροπόλεων και αποικιών με τη μορφή δέντρων. Ακολουθεί μια παρουσίαση του ελληνικού αποικισμού της αρχαιότητας σε 3 ενότητες:

  1. Περιπέτεια και πρόκληση, ταυτότητα και νόστος: Παρουσιάζεται το ιστορικό πλαίσιο που σχετίζεται με τον αποικισμό, οι μύθοι που δημιουργήθηκαν, ο ρόλος του Δελφικού Μαντείου και της χρησμοδοσίας. Περιλαμβάνονται επίσης οι πολεοδομικές και οικιστικές παράμετροι για την ίδρυση μιας αποικίας, καθώς και οι βασικές αρχές της νομισματοκοπίας των αποικιών.

  2. Νέες πατρίδες: Παρουσιάζονται 15 ελληνικές αποικίες της Κάτω Ιταλίας και 11 της Σικελίας, οι αποικίες της νοτιοδυτικής Ευρώπης και 2 αποικίες στις ιλλυρικές ακτές. Η ενότητα κλείνει με 8 ελληνικές αποικίες στον Εύξεινο Πόντο που ιδρύθηκαν στις σημερινές χώρες Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία.

  3. Οι Έλληνες και οι άλλοι: Παρουσιάζονται η αποικιακή δραστηριότητα των Φοινίκων, η πολύμορφη συνάντηση των Ελλήνων με τους Κέλτες και τα νομίσματά τους που εκδίδονται σύμφωνα με τις αρχές της ελληνικής νομισματοκοπίας.

Παράρτημα

Παρουσιάζεται η μουσειολογική και αρχιτεκτονική μελέτη της ομάδας loopoSTUDiO που επιμελήθηκε της ομότιτλης έκθεσης που παρουσιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Επιμέλεια: Δήμητρα Τσαγκάρη
Εκδότης: Alpha Bank
Τόπος και χρονολογία: Αθήνα, 2014
Διαστάσεις: 30 x 23 εκ.
Σελίδες: 335
Τύπος εξώφυλλου: Πανόδετο, Μαλακό
ISBN ελληνικής έκδοσης: 978-618-5072-06-3
ISBN αγγλικής έκδοσης: 978-618-5072-05-6