Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Έκθεση «Η Ιονική Τράπεζα και το εκδοτικό της προνόμιο»

Έκθεση «Η Ιονική Τράπεζα και το εκδοτικό της προνόμιο»

Φυλλάδιο έκθεσης «Η Ιονική Τράπεζα και το εκδοτικό της προνόμιο (1839-1920)»
Εκθέματα «Η Ιονική Τράπεζα και το εκδοτικό της προνόμιο (1839-1920)»
Εκθέματα «Η Ιονική Τράπεζα και το εκδοτικό της προνόμιο (1839-1920)»
Εκθέματα «Η Ιονική Τράπεζα και το εκδοτικό της προνόμιο (1839-1920)»
Φωτογραφίες και τεκμήρια «Η Ιονική Τράπεζα και το εκδοτικό της προνόμιο (1839-1920)»

Η έκθεση «Η Ιονική Τράπεζα και το εκδοτικό της προνόμιο (1839-1920)» αναφέρεται σε μια περίοδο της ιστορίας της Ιονικής Τράπεζας όπου το εκδοτικό προνόμιο που διατηρούσε συνέβαλε καθοριστικά στη λειτουργία της. Παρουσιάζονται σπάνια τεκμήρια από το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank.

Η πρώτη τράπεζα στον ελλαδικό χώρο

Η έκθεση «Η Ιονική Τράπεζα και το εκδοτικό της προνόμιο (1839-1920)» πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών της 150ης επετείου από την ένωση των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα.

Έχει στόχο να αναδείξει την ιστορία του εκδοτικού προνομίου της Ιονικής Τράπεζας. Ήταν η πρώτη τράπεζα που δραστηριοποιήθηκε στον ελληνικό χώρο. Το 2000 συγχωνεύθηκε με την Alpha Τράπεζα Πίστεως για να αποτελέσουν τη σημερινή Alpha Bank.

Ο καθοριστικός ρόλος του εκδοτικού προνομίου

H έκθεση αναφέρεται σε μια περίοδο της ιστορίας της Ιονικής Τράπεζας (1839-1920), όπου η πορεία της ήταν αλληλένδετη με την τύχη των Ιονίων Νήσων.

Κατά την ίδια περίοδο, το εκδοτικό προνόμιο που διατηρούσε η τράπεζα συνέβαλε καθοριστικά στη λειτουργία της. Συγχρόνως, συνέβαλε και στη χρηματοδότηση της οικονομίας των Ιονίων Νήσων.

Από το 1920, που έπαψε οριστικά η ισχύς του προνομίου, η Ιονική λειτουργούσε πλέον ως μια αμιγώς εμπορική τράπεζα. Παρόλα αυτά, η Ιονική Τράπεζα εξακολούθησε να στηρίζει την οικονομία των Ιονίων Νήσων.

Το υλικό της έκθεσης

Στην έκθεση παρουσιάζονται σπάνια τεκμήρια (έγγραφα, αξιόγραφα, τόμοι λογιστικών βιβλίων, φωτογραφίες, ενθυμήματα) που διαθέτει το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank. Συμπληρώνεται από υλικό που εκτίθεται στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων, όπως τραπεζογραμμάτια που εξέδιδε η Ιονική ως η εκδοτική Τράπεζα των Ιονίων Νήσων.

Παράλληλα, οι επισκέπτες μπορούν να έρθουν σε επαφή με τεκμήρια που αποτελούν ευγενική παραχώρηση άλλων ιστορικών αρχείων, ιδρυμάτων και βιβλιοθηκών του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Για τις ανάγκες της έκθεσης αξιοποιήθηκε και μέρος του Αρχείου της Ιονικής Τραπέζης που βρίσκεται στις συλλογές της British Library of Political and Economic Science του London School of Economics.

Η Έκθεση συνοδεύεται από εικονογραφημένο κατάλογο στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Ο κατάλογος Η Ιονική Τράπεζα και το Εκδοτικό της Προνόμιο (1839-1920), σε επιμέλεια Κώστα Κωστή, χωρίζεται σε 6 ενότητες:

  • Οι πρώτες προσπάθειες.
  • Ίδρυση.
  • Δυσκολίες.
  • Ένωση.
  • Ανανέωση.
  • Μετασχηματισμοί.

Κάθε ενότητα πλαισιώνεται από πλούσια εικονογράφηση και βασίζεται σε ένα τμήμα των σπάνιων τεκμηρίων (έγγραφα, αξιόγραφα, τόμοι λογιστικών βιβλίων, φωτογραφίες, ενθυμήματα) που διαθέτει το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank, καθώς και σε υλικό που εκτίθεται στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων.

Βίντεο-ντοκιμαντέρ

Για τους σκοπούς της έκθεσης δημιουργήθηκε ένα μικρής διάρκειας, δίγλωσσο ντοκιμαντέρ. Αποτελεί εσωτερική παραγωγή του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank με πρωτότυπη μουσική και σπάνιο υλικό από τις Συλλογές του Ιστορικού Αρχείου. Επίσης, περιλαμβάνει υλικό που παραχώρησαν τρίτοι φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δελτία Τύπου  

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση «Η Ιονική Τράπεζα και το εκδοτικό της προνόμιο» μπορείτε να διαβάσετε στα σχετικά Δελτία Τύπου της Alpha Bank:  

Δείτε το video της έκθεσης