Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank / Τα τεκμήριά μας / Επέτειος 100 χρόνων Τράπεζας Πίστεως

Επέτειος 100 χρόνων Τράπεζας Πίστεως

Καταχώριση 100 χρόνων Τράπεζας Πίστεως
Καταχώριση 100 χρόνων Τράπεζας Πίστεως
Εξώφυλλο φυλλαδίου 100 χρόνων Τράπεζας Πίστεως
Σελίδα φυλλαδίου 100 χρόνων Τράπεζας Πίστεως
Δισέλιδο φυλλαδίου 100 χρόνων Τράπεζας Πίστεως
Φωτογραφία καταστήματος από φυλλάδιο 100 χρόνων Τράπεζας Πίστεως
Εορταστική καταχώριση 100 χρόνων Τράπεζας Πίστεως

Το 1979 η Τράπεζα Πίστεως γιόρτασε την επέτειο 100 χρόνων από την ίδρυσή της με πλήθος εκδηλώσεων. Το διαφημιστικό υλικό για τα 100 χρόνια της Τράπεζας Πίστεως ανήκει στην εορταστική καμπάνια της τράπεζας. Με την ευκαιρία των εορτασμών, ο Σπύρος Ι. Κωστόπουλος και η σύζυγός του Ευρυδίκη σύστησαν με δωρεά τους το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Διαφημιστικό υλικό για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της Τράπεζας Πίστεως: 

  • Η πρώτη επετειακή καταχώριση της Τράπεζας Πίστεως «1879-1979. ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ» (εικόνα 1). 
  • Διαφημιστική καταχώριση για τα 100 χρόνια σύγχρονης τραπεζικής αντίληψης. Απεικονίζει την τεχνολογία, την εξυπηρέτηση και τα προϊόντα: teller system, κινητά καταστήματα, χρηματοθυρίδες, θυρίδες θησαυροφυλακίου, συνάλλαγμα, αποδοτικά επιτόκια και δανειοδοτήσεις (εικόνα 2). 
  • Τετρασέλιδο διαφημιστικό φυλλάδιο. Στις σελίδες του γίνεται αναδρομή στα 100 χρόνια ιστορικής πορείας της Τράπεζας Πίστεως (εικόνα 3, 4, 5 και 6). 
  • Καταχώριση στην οποία η τράπεζα καλεί τους πελάτες της να παραλάβουν από τα καταστήματα, «ένα τυχερό νόμισμα για τη βασιλόπιτά τους» (εικόνα 7) 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου 

Το 1979 ήταν χρονιά-ορόσημο για την Τράπεζα Πίστεως, που συμπλήρωσε 100 χρόνια από την ίδρυσή της. Γιόρτασε την επέτειό της με πολλαπλές εκδηλώσεις και προωθητικές ενέργειες προβολής και διαφήμισης. 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με 2 δεξιώσεις που παραχώρησε η Διοίκηση. Η τράπεζα τίμησε φίλους και συνεργάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό 

Ακολούθησε το 4ο συνέδριο διευθυντών, που έγινε στην Καλαμάτα, την πόλη όπου ιδρύθηκε η τράπεζα. Το συνέδριο πλαισιώθηκε με εορταστικές εκδηλώσεις. Σε αυτές συμμετείχαν σύνεδροι, το προσωπικό του τοπικού καταστήματος και ο εμπορικός κόσμος της Καλαμάτας. 

Η Γενική Συνέλευση των μετόχων είχε και αυτή πανηγυρικό χαρακτήρα. Σε αυτήν ανακοινώθηκε η έναρξη των διαδικασιών ανέγερσης του νέου κεντρικού κτιρίου στη συμβολή των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου. Είναι η ιστορική γωνία όπου λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια η Τράπεζα Πίστεως. 

Με την αφορμή της επετείου 

Με αφορμή την επέτειο, το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε να καταβληθούν οι αποδοχές ενός 15μερου ως δώρο στους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους της.  

Με την ευκαιρία των εορτασμών, ο Σπύρος Ι. Κωστόπουλος και η σύζυγός του Ευρυδίκη σύστησαν με δωρεά τους το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Σκοπός του ιδρύματος μέχρι και σήμερα είναι η στήριξη και η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού εντός και εκτός Ελλάδας. 

Η διαφημιστική καμπάνια της τράπεζας 

Η Τράπεζα Πίστεως οργάνωσε διαφημιστική καμπάνια με σκοπό να ενημερώσει το κοινό για την επέτειό της. 

Χρησιμοποίησε το σύνθημα «100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ» σε επετειακό λογότυπο που εμφανίστηκε σε επιστολόχαρτα, φακέλους αλληλογραφίας και βιβλιάρια ταμιευτηρίου, αλλά και ως διακοσμητικό στα καταστήματα. 

Επίσης, προχώρησε σε πλήθος καταχωρίσεων στον περιοδικό Τύπο της εποχής με σημείο αναφοράς τη σύγχρονη τραπεζική αντίληψη και το σλόγκαν. 

2 συλλεκτικές επετειακές εκδόσεις 

Ο κύκλος των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια ολοκληρώθηκε με 2 σημαντικές επετειακές εκδόσεις με ιδιαίτερη συλλεκτική αξία: 

  • Αναμνηστικό λεύκωμα Το Ελληνικό χαρτονόμισμα από το 1828 έως σήμερα, του Δημήτρη Νικολετόπουλου και του Πέτρου Αναγνωστόπουλου. Είναι ένα χρονικό της ιστορίας του ελληνικού χαρτονομίσματος από τα πρώτα ομόλογα του 1822 έως τη σύγχρονη εποχή. 
  • Έκδοση με τίτλο Μνημεία των Αθηνών 1650-1870, του Ιωάννη Μελετόπουλου. Παρουσιάζει την εικονογράφηση της Αθήνας από το 1650 έως το 1870. Η εποχή συμπίπτει με την έναρξη λειτουργίας του σιδηροδρόμου Αθηνών-Πειραιώς. 

Ο χώρος του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank δεν είναι ανοικτός για το κοινό. 

Αν είστε ερευνητής ή ερευνήτρια, μπορείτε να μας επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού.

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.