Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank / Τα τεκμήριά μας / Υπηρεσία Υπαίθρου Εμπορικής Τράπεζας

Υπηρεσία Υπαίθρου Εμπορικής Τράπεζας

Αυτοκινητοτράπεζα Εμπορικής Τράπεζας, 1957
Αυτοκινητοτράπεζα Εμπορικής Τράπεζας, 1957

Το 1957 η Εμπορική Τράπεζα εισήγαγε τον θεσμό της αυτοκινητοτράπεζας (Υπηρεσία Υπαίθρου), που εξυπηρετούσε αρχικά τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της Αττικής. Ήταν ένα ειδικά διαμορφωμένο λεωφορείο που έμοιαζε με μικρό υποκατάστημα τράπεζας. Η Εμπορική ήταν η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που εισήγαγε τον θεσμό. Αυτός ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού χρησιμοποιήθηκε ευρέως μέχρι και τη δεκαετία του 1990. 

Φωτογραφίες με την πρώτη αυτοκινητοτράπεζα της Εμπορικής Τράπεζας, που κυκλοφόρησε το 1957 στην Ελλάδα. Η αυτοκινητοτράπεζα όργωνε τις απομακρυσμένες κωμοπόλεις και χωριά, και παρείχε τραπεζική εξυπηρέτηση στους κατοίκους της υπαίθρου. 

Στο εξωτερικό πλαϊνό μέρος του οχήματος εμφανιζόταν η επωνυμία «Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος» και στο πίσω μέρος αναγραφόταν «Εμπορική Τράπεζα – Υπηρεσία Υπαίθρου». 

Ένας πρωτοποριακός θεσμός 

Η Εμπορική Τράπεζα ήταν από τις πρώτες τράπεζες στην Ευρώπη και η πρώτη στην Ελλάδα που εισήγαγε τον θεσμό των αυτοκινητοτραπεζών. 

Τα οχήματα περνούσαν συγκεκριμένες μέρες και ώρες από περιοχές όπου δεν υπήρχαν τραπεζικά καταστήματα.  

Ειδικά συνεργεία και έμπειροι υπάλληλοι της Εμπορικής Τράπεζας εξυπηρετούσαν τους κατοίκους της υπαίθρου. Οι υπηρεσίες παρέχονταν χωρίς κάποια πρόσθετη επιβάρυνση, έτσι ώστε οι κάτοικοι της υπαίθρου να μη μειονεκτούν καθόλου σε σχέση με τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων. 

Ειδικά διαμορφωμένο όχημα 

Η αυτοκινητοτράπεζα ήταν ένα ειδικά διαμορφωμένο λεωφορείο, που έμοιαζε με μικρό υποκατάστημα τράπεζας. 

Στο εσωτερικό μέρος, είχε χώρο υποδοχής και γραφείο με καρέκλες, όπου κάθονταν οι υπάλληλοι της τράπεζας και οι πελάτες. Επίσης, ορισμένα από τα οχήματα καλύπτονταν γύρω γύρω με κουρτίνες, στο ίδιο χρώμα με το έμβλημα της Εμπορικής Τράπεζας. 

Για τις απομακρυσμένες περιοχές της Αττικής  

Η Υπηρεσία Υπαίθρου εγκαινιάστηκε από την Εμπορική Τράπεζα το 1957. Σκοπός της ήταν να καλύψει αρχικά τις ανάγκες των κατοίκων, κυρίως των αγροτών, που διέμεναν στις απομακρυσμένες περιοχές του νομού Αττικής. 

Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις τους, οι διευθυντές των περιφερειακών υποκαταστημάτων σύντομα εκτίμησαν την υπηρεσία. Το μόνο μειονέκτημα ήταν ότι οι αγρότες έπρεπε να εγκαταλείψουν τις ασχολίες τους και να περιμένουν το όχημα που περνούσε μια συγκεκριμένη ώρα. 

Επέκταση της υπηρεσίας στην υπόλοιπη Ελλάδα 

Η υπηρεσία σύντομα εμπλουτίστηκε με περισσότερα οχήματα: 

  • Mικρότερου μεγέθους για τις απομακρυσμένες κωμοπόλεις και χωριά της Πελοποννήσου, της Μακεδονίας και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. 
  • Mε μεγαλύτερη χωρητικότητα για τις περιοχές της Αττικής. 

Το 1961 ήταν διαθέσιμες ήδη 15 μονάδες. Αυτές δεν εξυπηρετούσαν μόνο τους αγροτικούς πληθυσμούς της υπαίθρου, αλλά και τους ξένους επισκέπτες της χώρας σε τουριστικές περιοχές. 

Η γρήγορη ανάπτυξη της υπηρεσίας 

Η Υπηρεσία Υπαίθρου αναπτύχθηκε με γρήγορους ρυθμούς. Το 1975 διατηρούσε περίπου 55 γραμμές που προσέφεραν πλήρη τραπεζική εξυπηρέτηση σε περισσότερες από 580 μικρές πόλεις και χωριά της Ελλάδας.  

Η συμβολή της Υπηρεσίας Υπαίθρου υπήρξε σημαντική στον εκχρηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Προσέφερε στους κατοίκους της ελληνικής υπαίθρου τη δυνατότητα αποταμίευσης. 

Ο πρωτότυπος αυτός τρόπος άμεσης εξυπηρέτησης του κοινού χρησιμοποιήθηκε ευρέως από την Εμπορική Τράπεζα μέχρι και τη δεκαετία του 1990. 

Η συλλογή φωτογραφικού υλικού της Εμπορικής Τράπεζας 

Το τεκμήριο ανήκει στη συλλογή φωτογραφικού υλικού της Εμπορικής Τράπεζας 

Η συλλογή αποτελεί ένα πανόραμα του ρόλου που διαδραμάτισε η Εμπορική Τράπεζα στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, και των ποικίλων εκφάνσεων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. 

Η αυτοκινητοτράπεζα στις εκδόσεις μας 

Η αυτοκινητοτράπεζα της Εμπορικής Τράπεζας, 1957 αναφέρεται στην έκδοση Emporiki Bank 1907-2007: Εναλλαγές Ταυτότητας και Μετασχηματισμοί, της Μαργαρίτας Δρίτσα. Το βιβλίο περιγράφει πτυχές της ιστορίας της Εμπορικής Τράπεζας με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυσή της. 

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο Emporiki Bank 1907-2007: Εναλλαγές Ταυτότητας και Μετασχηματισμοί από το e-shop της Alpha Bank. 

Ο χώρος του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank δεν είναι ανοικτός για το κοινό. 

Αν είστε ερευνητής ή ερευνήτρια, μπορείτε να μας επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού.

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.