Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank / Τα τεκμήριά μας / Εγκαίνια του κεντρικού κτιρίου της Τράπεζας Πίστεως

Εγκαίνια του κεντρικού κτιρίου της Τράπεζας Πίστεως

Όψη Α΄ αναμνηστικής πλακέτας
Όψη Β΄ αναμνηστικής πλακέτας

Τα επίσημα εγκαίνια του νέου κεντρικού κτιρίου της Τράπεζας Πίστεως έγιναν στις 20 Φεβρουαρίου 1987. Το επίτευγμα αυτό σηματοδότησε μια νέα εποχή για την τράπεζα. Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της, Γιάννης Κωστόπουλος, ευχαρίστησε στην ομιλία του όσους εργάστηκαν για την ανέγερση του κτιρίου. Για να τιμηθεί αυτό το ιστορικό γεγονός, αποφασίστηκε η κοπή αναμνηστικής πλακέτας. 

Αναμνηστική μεταλλική πλακέτα για την ανέγερση του νέου κεντρικού κτιρίου της Τράπεζας Πίστεως, 1987, με διαστάσεις 6,5 x 4 εκ.  

Στη μία όψη απεικονίζεται το νέο κεντρικό κτίριο της τράπεζας 

Στην άλλη όψη αναγράφονται τα λόγια του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού που χρησιμοποίησε κατά την ομιλία του στα εγκαίνια ο Γιάννης Κωστόπουλος: «ΜΕ ΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ Μ’ ΟΝΕΙΡΟ». Από κάτω αναγράφεται: «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΣΤΕΩΣ 1990». 

Μια νέα εποχή – ένα σημαντικό επίτευγμα 

Το 1986 η Τράπεζα Πίστεως βρισκόταν σε μια δυναμική ανάπτυξη: 

  • Αναδιοργάνωνε τις υπηρεσίες της. 
  • Διεύρυνε το δίκτυο καταστημάτων της. 
  • Εδραίωνε την τεχνολογική της υπεροχή. 
  • Ίδρυε νέες θυγατρικές εταιρείες. 
  • Ολοκλήρωνε ένα επίτευγμα-ορόσημο για την ιστορία της.  

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του νέου κτιρίου της Τράπεζας Πίστεως σηματοδότησε μια νέα εποχή για την τράπεζα, αλλά και ένα σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα. 

Έναρξη λειτουργίας και εγκαίνια 

Το νέο κτίριο διοίκησης που εξακολουθεί να βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό στις 3 Νοεμβρίου 1986. Πέρα από τις υπηρεσίες του κεντρικού καταστήματος, στεγάστηκαν άμεσα εκεί η Γενική Διεύθυνση, η Διεύθυνση Γραμματείας και η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών. 

Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στις 20 Φεβρουαρίου 1987. Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, και του πολιτικού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας. 

Η ομιλία του Γιάννη Κωστόπουλου 

Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πίστεως, Γιάννης Κωστόπουλος, εκφώνησε λόγο στα επίσημα εγκαίνια. Αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στην προσπάθεια των ανθρώπων που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου:  

«Με λογισμό και μ’ όνειρο, καθώς προστάζει ο ποιητής, ξεκινήσαμε και η προδιαγραφή του έργου ήταν απλή: το σύγχρονο κεντρικό μας να είναι η τελευταία πράγματι λέξη της τεχνικής του καιρού μας. 

Οργανώσαμε μια εξαιρετικής ποιότητας ομάδα τεχνικών, που δούλεψαν όλοι λαμπρά και με εξαίρετο συντονισμό, που χωρίς αυτόν άλλωστε δεν θα είχαμε τελειώσει τόσο σύντομα και με τόση καθαυτό οικονομία. Εργάστηκαν πάνω από 1.000 άνθρωποι. Αρχιτέκτονες, μηχανικοί, τεχνικοί όλων των ειδικοτήτων, μαστόροι, τεχνίτες, εργάτες, δώσαν όλοι και συνεχώς για κάπου 2.000 μέρες τον καλύτερο, τον πιο δυναμικό εαυτό τους, με το πιο προσωπικό του μεράκι ο καθένας. 

Τώρα, το κτίριο αυτό της Τραπέζης Πίστεως στέκει εδώ τελειωμένο, και το χρωστάμε στη βαθύτερη ενότητα που μας έδεσε όλους στο κοινό τούτο έργο. Για την υπευθυνότητα, την προσήλωση, τη συνέπεια όλων τους, η Τράπεζα Πίστεως τους ευχαριστεί». 

«Με λογισμό και μ’ όνειρο» 

Πάνω από 1.000 άνθρωποι συνέβαλαν στην ανέγερση του νέου κτιρίου και εργάστηκαν μαζί «με λογισμό και μ’ όνειρο». Με καταχώριση στον Τύπο της εποχής, η Τράπεζα Πίστεως τους ευχαρίστησε όλους δημόσια και επωνύμως. 

Για να τιμηθεί με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο αυτό το γεγονός-ορόσημο για τη λειτουργία της τράπεζας, αποφασίστηκε η κοπή αναμνηστικής πλακέτας. 

Αναμνηστικά με καλλιτεχνική αξία 

Η αναμνηστική πλακέτα ανήκει στη συλλογή εταιρικών δώρων και αναμνηστικών μεταλλίων. Τα αντικείμενα της συλλογής, πέρα από την αναμνηστική τους σημασία, έχουν και ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία λόγω της σχεδίασης των μορφών και των παραστάσεών τους. 

Ο χώρος του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank δεν είναι ανοικτός για το κοινό. 

Αν είστε ερευνητής ή ερευνήτρια, μπορείτε να μας επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού.

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.