Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank / Τα τεκμήριά μας / Ιστορία της Τράπεζας Πίστεως

Ιστορία της Τράπεζας Πίστεως

Τίτλος 1 μετοχής Τράπεζας Πίστεως

Η Τράπεζα Πίστεως ξεκίνησε να εκσυγχρονίζεται το 1972. Δημιούργησε νέα εταιρική ταυτότητα και επωφελήθηκε από την απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 διέθετε έναν όμιλο επιχειρήσεων που κάλυπτε σχεδόν όλο το φάσμα του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ο τίτλος 1 μετοχής της Τράπεζας Πίστεως του 1982 ανήκει στη συλλογή χρεογράφων και μετοχών της Alpha Bank που χρονολογείται από το 1972 έως το 1993. 

Τίτλος 1 μετοχής Τράπεζας Πίστεως από χαρτί, αξίας 1.500 δραχμών, έκδοσης 1982. 

Στο επάνω τμήμα απεικονίζεται το εταιρικό σήμα της τράπεζας. Προέρχεται από τον οπισθότυπο του αργυρού στατήρα της Αίγινας (480-456 π.Χ.), της πρώτης πόλης-κράτους που έκοψε νόμισμα στον ελλαδικό χώρο. 

Στο κεντρικό πλαίσιο αναγράφεται το έτος ίδρυσης, το μετοχικό κεφάλαιο, ο αριθμός μετοχών και η ονομαστική τιμή κάθε μετοχής, στα Ελληνικά και τα Αγγλικά. 

Η μετοχή φέρει υδατογράφημα με το λογότυπο και τον αριθμό των τίτλων σε ουδέτερο μπεζ φόντο. 

Περιμετρικά η μετοχή πλαισιώνεται από κόκκινο γεωμετρικό μοτίβο. 

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον  

Από το 1972 έως το 1993 η Alpha Bank ονομαζόταν Τράπεζα Πίστεως. Το 1973 η Τράπεζα Πίστεως ξεκίνησε ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των εργασιών της υπό τη διοίκηση του Γιάννη Κωστόπουλου. 

Υιοθέτησε νέα εταιρική ταυτότητα με ένα πρωτοποριακό και ολοκληρωμένο επικοινωνιακό πρόγραμμα προβολής και προώθησης που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Σκοπός ήταν η ανάδειξη της εταιρικής φυσιογνωμίας της τράπεζας μέσα από τα σύμβολα και τα χρώματά της. 

Ταυτόχρονα δρομολογήθηκε εκτεταμένη οργανωτική αναδιάρθρωση που αντανακλούσε τις νέες συνθήκες και προτεραιότητες. 

Μεταβατική περίοδος 

Η Τράπεζα Πίστεως πέρασε από ένα μοντέλο προσωποκεντρικής λειτουργίας σε ένα πρότυπο διευθυντικής διαχείρισης. 

Το 1974 το δίκτυό της αριθμούσε 48 καταστήματα, 18 από τα οποία λειτουργούσαν στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Τα υπόλοιπα 30 ήταν διασκορπισμένα στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. 

Η αρχή ενός ομίλου 

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 η τράπεζα άρχισε να αναλαμβάνει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για την ίδρυση θυγατρικών εταιρειών. 

Το 1981 ίδρυσε την εταιρεία Διερευνηταί Άλφα Α.Ε. Οργανώσεως και Μηχανογραφήσεως. Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποίησε τη λέξη «Άλφα» στην επωνυμία θυγατρικής της. Στις αρχές του 1989 η ονομασία της εταιρείας άλλαξε οριστικά σε Άλφα Λήσινγκ Α.Ε. Χρηματοδοτικής Μισθώσεως. Ήταν η πρώτη εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης που λειτούργησε στην Ελλάδα, ελάχιστο χρόνο μετά την εισαγωγή του θεσμού. 

Η Τράπεζα Πίστεως συνέχισε να διευρύνει τον όμιλό της: 

  • Το 1982 η εταιρεία ΙΦΚΟΣ, που ανήκε στην τράπεζα, μετονομάστηκε σε Αστικά Ακίνητα. 
  • Το 1983 συστήθηκε η εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου Επενδύσεις Πίστεως. 
  • Το 1984 συστήθηκε η ΔΕΛΤΑ Πληροφορική στο πλαίσιο μιας σημαντικής πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη των πληροφορικών της υποδομών. 
  • Το 1985 συστήθηκε η εταιρεία ασφαλίσεων ζωής Generali Life. 

Απελευθέρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 πραγματοποιούνται σταδιακά οι ενέργειες που οδήγησαν στην απελευθέρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η Τράπεζα Πίστεως ήταν απολύτως έτοιμη να επωφεληθεί από τις νέες συνθήκες. Άρχισε να δημιουργεί θυγατρικές επιχειρήσεις σε χώρους στους οποίους διέβλεπε ότι θα αναπτυσσόταν ο ανταγωνισμός: 

  • Χρηματιστηριακές υπηρεσίες – Alpha Finance (1988) και Άλφα Χρηματιστηριακή (1989), η πρώτη εταιρεία μέλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών 
  • Αμοιβαία κεφάλαια – Άλφα Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων (1989). 
  • Venture capital – 2 εταιρείες παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου (1990). 

Πρωτοπόρος στην καινοτομία  

Όλη τη δεκαετία του 1980 η Τράπεζα Πίστεως υπήρξε πρωτοπόρος στην εισαγωγή προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα: 

  • Κυκλοφόρησε την Cashcard Visa, την πρώτη τραπεζική και πιστωτική κάρτα στην Ελλάδα που συνδύαζε την πιστωτική κάρτα με την κάρτα ανάληψης και κατάθεσης μετρητών. 
  • Ξεκίνησε το Alphaphone, την πρώτη εφαρμογή home banking στην Ελλάδα που παρείχε τραπεζική εξυπηρέτηση μέσω τηλεφώνου. 
  • Εγκαινίασε το Alphalink, το πρώτο σύστημα πληρωμών και αυτόματης έγκρισης συναλλαγών καρτών μέσα από συστήματα της τράπεζας. 

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 η κερδοφορία της τράπεζας ήταν πολύ πάνω από τον μέσο όρο των ελληνικών τραπεζών. Έτσι, μπήκε σε μια τροχιά ανάπτυξης που της επέτρεψε να αυξήσει σημαντικά το μερίδιό της στην αγορά μέσα σε λίγα χρόνια. 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η τράπεζα διατηρούσε ένα δίκτυο 135 καταστημάτων. Ένα μεγάλο μέρος τους βρισκόταν στην Αθήνα και τον Πειραιά. 

Πνεύμα εξωστρέφειας 

Η Τράπεζα Πίστεως άρχισε σταδιακά να επεκτείνεται στο εξωτερικό. 

Το 1988 λειτούργησε γραφείο αντιπροσωπείας στο Λονδίνο. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1992, ιδρύθηκε η Τράπεζα Βουκουρεστίου, σημερινή Alpha Bank Romania. 

Το 1994 η Τράπεζα Πίστεως ανακοίνωσε αρχικά τη νέα διεθνή επωνυμία της «Alpha Credit Bank». Στη συνέχεια άλλαξε και την ελληνική επωνυμία της σε «Alpha Τράπεζα Πίστεως». 

Η συλλογή χρεογράφων της Τράπεζας Πίστεως 

Ο τίτλος 1 μετοχής της Τράπεζας Πίστεως εκδόθηκε το 1982 και ανήκει στη συλλογή χρεογράφων και μετοχών της Alpha Bank. 

Η συλλογή χρονολογείται από το 1972 έως το 1993. 

Η Τράπεζα Πίστεως στις εκδόσεις μας 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την Τράπεζα Πίστεως στο βιβλίο Mε λογισμό και μ' όνειρο. ALPHA BANK, 19ος – 21ος αιώνας, επιστημονική ευθύνη Κώστα Κωστή. Αναφέρεται στην ιστορία της Alpha Bank από τα πρώτα εμπορικά εγχειρήματα του Ι.Φ. Κωστόπουλου τον 19ο αιώνα έως τη σύγχρονη εποχή. Περιλαμβάνεται πλούσιο και ανέκδοτο εικονογραφικό υλικό, που προέρχεται κυρίως από το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank.  

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο Με λογισμό και μ' όνειρο. ALPHA BANK, 19ος – 21ος αιώνας από το e-shop της Alpha Bank. 

Ο χώρος του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank δεν είναι ανοικτός για το κοινό. 

Αν είστε ερευνητής ή ερευνήτρια, μπορείτε να μας επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού.

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.