Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank / Τα τεκμήριά μας / Ιστορία της Τράπεζας Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως

Ιστορία της Τράπεζας Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως

Λογότυπο της Τράπεζας Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως

Σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ίδρυσή της, η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως ανέπτυξε ένα δίκτυο καταστημάτων στο μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου. Κατά την οικονομική κρίση των ετών 1929-1932, κατάφερε να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Το λογότυπο της Τράπεζας Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως του 1924 αποτυπώνει τους 2 εταίρους που συγχωνεύτηκαν για τη δημιουργία της. 

Το λογότυπο της Τράπεζας Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως αποτελεί λεπτομέρεια από φύλλο επιταγής. 

Στο κέντρο του λογοτύπου και σε κυκλικό πλαίσιο απεικονίζεται η μορφή του Δία. Στον ώμο του εμφανίζεται ένας αετός ανάμεσα σε αστραπές, σύμβολα της δύναμης του θεού. Στο κάτω μέρος της απεικόνισης αναγράφεται η φράση «ΖΕΥΣ ΠΑΤΗΡ». 

Το εικαστικό σύμβολο περιβάλλεται από την επωνυμία της τράπεζας και το έτος ίδρυσης, 1924. 

Πάνω και κάτω από το σύμβολο αναγράφονται οι εταιρείες που συγχωνεύτηκαν για να τη δημιουργήσουν: το τραπεζικό τμήμα του εμπορικού οίκου Ι.Φ. Κωστόπουλου και η Τράπεζα Καλαμών. Αναφέρονται επίσης και τα έτη ίδρυσης της κάθε εταιρείας: 1879 και 1918 αντίστοιχα. 

Το σχέδιο φιλοτέχνησε ο σημαντικός ζωγράφος Γεώργιος Προκοπίου. 

Η μορφή του Δία εξακολούθησε να εμφανίζεται στο λογότυπο της τράπεζας μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1950. 

Η αρχή μιας νέας τράπεζας 

Η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, σημερινή Alpha Bank, ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1924 με τη συγχώνευση του τραπεζικού τμήματος του εμπορικού οίκου Ι.Φ. Κωστόπουλου και της Τράπεζας Καλαμών. Έδρα της τράπεζας ήταν η Αθήνα. 

Το 1925 η μετοχή της Τράπεζας Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Έτσι, η τράπεζα επωφελήθηκε από την εξαιρετική άνθηση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. 

Πολύ σύντομα ανέπτυξε δίκτυο καταστημάτων στο μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου. 

Από το 1929 άρχισε να εφαρμόζει ενοποιημένο λογιστικό σχέδιο για όλα τα καταστήματά της. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε ένα διαφημιστικό πρόγραμμα με θέμα τα αγαθά της αποταμίευσης. 

Παγκόσμια οικονομική ύφεση 1929-1932 

Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929 προκάλεσε πανικό και μαζική απόσυρση καταθέσεων. Όλες οι τράπεζες δέχτηκαν πλήγμα. 

Η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως μπόρεσε να ανταποκριθεί σε αναλήψεις από τα καταστήματα Καλαμάτας, Μεσσήνης και Μελιγαλά, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει σε χρήση πιστώσεων. 

Μετά την οικονομική κρίση των χρόνων 1929-1932, η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως όχι μόνο δεν ήρθε αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία, αλλά ούτε καν χρειάστηκε να προσφύγει στη μείωση των ιδίων κεφαλαίων της για να αποσβέσει τις ζημίες της προηγούμενης περιόδου. 

Προσπάθεια ανασύνταξης 

Σε μια προσπάθεια επίδειξης της ισχυρής της θέσης, η τράπεζα εγκαταστάθηκε τον Μάιο του 1932 στα νέα ιδιόκτητα γραφεία της στην Αθήνα. Μάλιστα, φρόντισε να γιορτάσει το γεγονός με τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα. 

Από το 1933, η τράπεζα άρχισε να αναζητά συνεργασίες με ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να διευρύνει τον κύκλο των δραστηριοτήτων της. 

Το πιο αποφασιστικό βήμα στον τομέα των ασφαλειών έγινε το 1939. Τότε η τράπεζα προχώρησε στην ίδρυση δικής της ασφαλιστικής εταιρείας με την επωνυμία «Ανώνυμος Ελληνική Εταιρία Γενικών Ασφαλίσεων Η Εμπορική». 

Δυσκολίες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή 

Σε όλη την περίοδο της Κατοχής, η τράπεζα υποστήριξε συστηματικά την τακτική μισθοδοσία του προσωπικού της. Όταν ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός εκμηδένισε τις μισθολογικές αυξήσεις, η τράπεζα προχώρησε στην παροχή συσσιτίων στο προσωπικό της. Τα συσσίτια αντικαταστάθηκαν αργότερα από τη χορήγηση δελτίου. 

Στα τέλη του 1943, η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως αντιμετώπιζε τεράστιες δυσκολίες επιβίωσης. Γιαυτό ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη συγχώνευσή της με την Τράπεζα Χίου. Το εγχείρημα τελικά δεν ολοκληρώθηκε. 

Σταδιακή αποκατάσταση μετά την απελευθέρωση 

Μετά την απελευθέρωση της χώρας από τα στρατεύματα κατοχής, η τράπεζα βρέθηκε σε κατάσταση αδράνειας. Είχε ήδη εκποιήσει σχεδόν όλα τα χρεόγραφα ιδιοκτησίας της. 

Συγκλήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση για τις 19 Δεκεμβρίου 1944. Το θέμα της ήταν η διάλυση της τράπεζας. Ωστόσο, η διάλυση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των Δεκεμβριανών. Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, η απόφαση για τη διάλυση της τράπεζας αναθεωρήθηκε. 

Από το 1946 άρχισε η σταδιακή αποκατάσταση των τραπεζικών δραστηριοτήτων της. Τον επόμενο χρόνο η εδραίωση των εργασιών της συνοδεύτηκε από αλλαγή της επωνυμίας της σε Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως. 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως στα βιβλία μας: 

Ο χώρος του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank δεν είναι ανοικτός για το κοινό. 

Αν είστε ερευνητής ή ερευνήτρια, μπορείτε να μας επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού.

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.