Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Νέα και δράσεις / «Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης 60 χρόνια»: Επιστημονικό συμπόσιο
03.12.2023

«Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης 60 χρόνια»: Επιστημονικό συμπόσιο

Αφίσα του συμποσίου
Στιγμιότυπο της ομιλίας
Αναμνηστική φωτογραφία

Η Επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη, συμμετείχε με ανακοίνωση στο επιστημονικό συμπόσιο που διοργάνωσε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης για τη συμπλήρωση των 60 χρόνων του. Το συμπόσιο πραγματοποιήθηκε το διάστημα 30.11.2023-02.12.2023 στην αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος του Μουσείου, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: 60 χρόνια|60 στιγμές».

Θέματα του συμποσίου

53 εισηγήσεις έγκριτων μελετητών, συνεργατών και ανθρώπων που υπηρέτησαν το Μουσείο Θεσσαλονίκης όλα αυτά τα χρόνια αναφέρθηκαν στην ιστορία και την πολυσχιδή δράση του Μουσείου μέσα από τις 3 θεματικές ενότητες:

  1. Τα αντικείμενα των συλλογών
  2. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ως φορέας διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην υπηρεσία της κοινωνίας
  3. Η βιωμένη μνήμη: οι ιστορίες και οι άνθρωποι

Μάθετε περισσότερα για το συμπόσιο.

Σκοπός του συμποσίου

Το συμπόσιο τίμησε τα 60 χρόνια λειτουργίας του μεγαλύτερου και παλαιότερου αρχαιολογικού μουσείου του βορειοελλαδικού χώρου. Παράλληλα, πρόσφερε μια αποτίμηση του πολύπλευρου έργου του μουσείου και φώτισε σημαντικές στιγμές της ιστορίας του, καθώς και της δράσης των ανθρώπων που το υπηρέτησαν.

Στόχος ήταν η διεξαγωγή μιας δημιουργικής συζήτησης για:

  • Την εξέλιξη και ανάπτυξη των μουσείων.
  • Τον ρόλο τους στις διαρκώς μεταβαλλόμενες σύγχρονες κοινωνίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η ανακοίνωση της Επιμελήτριας της Νομισματικής Συλλογής

Η Επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη, συμμετείχε με την ανακοίνωση «Νομισματική Συλλογή Alpha Bank και Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Ενθυμήσεις και Αλήθειες» στις 30.11.2023.

Η ανακοίνωση εντασσόταν στην ενότητα «Η βιωμένη μνήμη: οι ιστορίες και οι άνθρωποι». Περιλάμβανε μια αναδρομή στη μακροχρόνια και αγαστή συνεργασία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στις 2 μεγάλες συνεργασίες της Συλλογής με το Μουσείο:

Στην ανακοίνωση τονίστηκε το γεγονός ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης υπήρξε το πρώτο δημόσιο μουσείο που άνοιξε την πόρτα του στην ιδιωτική συλλογή νομισμάτων της Alpha Bank το 2009. Με τον τρόπο αυτόν έδωσε ένα είδος συστατικής επιστολής για τις συνεργασίες που ακολούθησαν με άλλα δημόσια μουσεία.

Η συνεργασία ήταν πολυδιάστατη, γιατί εκτός από τη διοργάνωση των εκθέσεων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και η Alpha Bank υλοποίησαν από κοινού:

Επιπλέον, η Νομισματική Συλλογή της Τράπεζας συμμετείχε με δανεισμό νομισμάτων και σε άλλες εκθέσεις και συνέδρια που οργάνωσε το Μουσείο, το 2018 και το 2019.

Η Δρ Τσαγκάρη τόνισε την πρωταγωνιστική θέση του Μουσείου και των ανθρώπων του στον απολογισμό των πρώτων 50 ετών της ιστορίας της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank. Η εξωστρέφεια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βιωσιμότητά του και συμβάλλει στην πρόοδο ολόκληρης της κοινωνίας.