Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Νέα και δράσεις / Η Νομισματική Συλλογή στην 25η Συνάντηση του ICOMON
26.09.2018

Η Νομισματική Συλλογή στην 25η Συνάντηση του ICOMON

Φωτογραφία από την 25η Συνάντηση του ICOMON στην Αθήνα
Φωτογραφία από την 25η Συνάντηση του ICOMON στην Αθήνα

Το 2018 η Διεθνής Επιτροπή Νομισματικών Μουσείων και Νομισματικών Συλλογών Τραπεζών (ICOMON - International Committee for Money and Banking Museums) γιορτάζει τα 25 χρόνια από την ίδρυσή της. Με την αφορμή αυτή, αλλά και για να τιμήσει τη μνήμη της Μάντως Οικονομίδου, επί 30 χρόνια διευθύντριας του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών και πρώτης προέδρου της επιτροπής, η επιτροπή πραγματοποίησε στην Αθήνα την 25η ετήσια συνάντηση των μελών της. Στο πλαίσιο της συνάντησης διοργανώθηκε Διεθνές Συνέδριο σε συνεργασία με το Νομισματικό Μουσείο και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM, που έλαβε χώρα 3 έως 6 Οκτωβρίου στο Νομισματικό Μουσείο, το Μουσείο της Ακρόπολης και την Αρχαιολογική Εταιρεία.

Το θέμα του συνεδρίου ήταν η συντήρηση, η διατήρηση, η διαχείριση και η επιμέλεια των νομισματικών συλλογών καθώς και οι δράσεις προβολής και οι δυνατότητες εκπαίδευσης που προσφέρουν.

Η Νομισματική Συλλογή της Τράπεζας, ως μέλος του ICOM και του ICOMON, συμμετείχε στο συνέδριο, όπου η επιμελήτρια Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη παρουσίασε τις δραστηριότητες και τα προγράμματα που σχετίζονται με την προβολή και τις εκπαιδευτικές δυνατότητες της συλλογής.

Παράλληλα, έγινε αναφορά στα νέα συστήματα ψηφιακής παρουσίασης των αρχαίων νομισμάτων μέσω των διαδραστικών συστημάτων Stater 3602 και Coin-o-rama.

Στο συνέδριο συμμετείχαν 105 εκπρόσωποι νομισματικών μουσείων και συλλογών, πανεπιστημίων και νομισματικών ιδρυμάτων από 25 χώρες από 4 διαφορετικές ηπείρους.