Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο

Πέτρος Ζουμπουλάκης, Σύνθεση

Πίνακας Σύνθεση του Πέτρου Ζουμπουλάκη

Το έργο Σύνθεση του Πέτρου Ζουμπουλάκη είναι μια αφαιρετική απεικόνιση με έντονη χρωματική λυρικότητα. Στις συνθέσεις του ο καλλιτέχνης προσδίδει έναν σουρεαλιστικό χαρακτήρα, καθώς ξεφεύγει από τις κλασικές τεχνοτροπίες και συνδυάζει ποικίλα εικαστικά ρεύματα και αναφορές. Έργα του κοσμούν πλήθος ιδιωτικών και δημόσιων συλλογών, όπως τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank.

Η Σύνθεση του Πέτρου Ζουμπουλάκη απεικονίζει το γλυπτό μιας αρχαϊκής κόρης που δεσπόζει σε ένα απόκοσμο τοπίο. Η κυρίαρχη χρωματική παλέτα του μπλε και του κόκκινου δημιουργεί ένα σουρεαλιστικό σκηνικό με έντονη λυρικότητα και αφαιρετικό χαρακτήρα, που πλαισιώνει το αρχαίο γλυπτό.

Ήδη από τη δεκαετία του 1970, η ζωγραφική απόδοση του φυσικού χώρου απασχόλησε ιδιαίτερα τον Ζουμπουλάκη. Δεν περιορίστηκε όμως στους συνήθεις τύπους της τοπιογραφίας. Δημιούργησε ιδιότυπες, σουρεαλιστικές συνθέσεις με ποικίλες αναφορές, όπως η αρχαϊκή κόρη.

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Ο Πέτρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937, με καταγωγή από τη Λακωνία. Από το 1956 έως το 1961, σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με υποτροφία του ΙΚΥ και δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη. Από το 1962 έως το 1964, συνέχισε με σπουδές στη σκηνογραφία, τη διαφήμιση και τη διακόσμηση δίπλα στον Βασίλη Βασιλειάδη.

Από το 1961, πέρα από τη ζωγραφική, εργάστηκε για το θέατρο και τον κινηματογράφο και φιλοτέχνησε πλήθος σκηνικών και κουστουμιών. Το 2011 τιμήθηκε με το βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

Εικαστικές επιρροές

Το εικαστικό ύφος του Πέτρου Ζουμπουλάκη δέχτηκε επιρροές από διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα, όπως:

 • Βυζαντινή και μεταβυζαντινή τέχνη
 • Κριτικός ρεαλισμός
 • Υπερρεαλισμός

Αγαπημένα θέματα

Η απόδοση του φυσικού χώρου είναι αγαπημένο θέμα του Ζουμπουλάκη. Με το προσωπικό εικαστικό ιδίωμά του, αποτυπώνει το ποικιλόμορφο ελληνικό τοπίο σε όλες τις ώρες και όλες τις εποχές. Θάλασσες, άστυ, χερσονήσια, λιβάδια, βουνά και δάση ιδωμένα από αέρος συνθέτουν το προσωπικό αέναο τοπίο του.

Οι προσωπογραφίες είναι ένας ακόμα τομέας που απασχόλησε τον Πέτρο Ζουμπουλάκη.

Ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης

Ο Πέτρος Ζουμπουλάκης παρουσίασε 35 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα. Παράλληλα, έλαβε μέρος σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και σε πολλές διεθνείς Biennale.

Έργα του, μεταξύ άλλων, βρίσκονται σε:

 • Εθνική Πινακοθήκη
 • Συλλογές των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού
 • Μουσεία Πιερίδη και Βορρέ
 • Συλλογές Τραπεζών, όπως η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank.
 • Ιδιωτικές συλλογές

Ένας σημαντικός δάσκαλος

Ο Πέτρος Ζουμπουλάκης δίδαξε:

 • Διακοσμητικές εφαρμογές, ελεύθερο σχέδιο και χρώμα στη Σχολή Διακοσμητών ΑΤΟ-Δοξιάδη (1964-1976).
 • Σκηνογραφία στις Σχολές ΑΤΕΣ και Βακαλό (1979-1984).
 • Διακοσμητικές εφαρμογές και χρώμα στον χώρο στο ΤΕΙ Αθήνας (1984-1986).

Το έργο Σύνθεση του Πέτρου Ζουμπουλάκη βρίσκεται αναρτημένο στο ισόγειο του κτιρίου της Alpha Bank, στην οδό Πανεπιστημίου 45 στην Αθήνα.

Μπορείτε να το επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού. Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.