Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank / Τα έργα τέχνης μας / Αλέκος Λεβίδης, Η απογευματινή βόλτα του Αϊ-Γιώργη

Αλέκος Λεβίδης, Η απογευματινή βόλτα του Αϊ-Γιώργη

Η απογευματινή βόλτα του Αϊ-Γιώργη του Αλέκου Λεβίδη

Το έργο Η απογευματινή βόλτα του Αϊ-Γιώργη του Αλέκου Λεβίδη είναι μια σουρεαλιστική εικαστική απεικόνιση που φιλοτεχνήθηκε με αφορμή την επέτειο 1.900 ετών από τη συγγραφή της Αποκάλυψης του Ιωάννη. Ο σημαντικός Έλληνας καλλιτέχνης είναι πρεσβευτής της παραστατικής ζωγραφικής και απόγονος της γενιάς του '30. Με όχημα το παρελθόν, δίνει νέο νόημα στην τέχνη και έτσι αρθρώνει μια προσωπική εικαστική γλώσσα.

Το έργο Η απογευματινή βόλτα του Αϊ-Γιώργη του Αλέκου Λεβίδη απεικονίζει τον καβαλάρη Αϊ-Γιώργη να στέκεται επάνω από έναν νεκρό αποξηραμένο σαργό και μια σμέρνα-τέρας της Αποκάλυψης. Στην εικαστική επιφάνεια, που θυμίζει τα αινιγματικά εσωτερικά του Giorgio de Chirico, κυριαρχούν οι χρωματικές αντιθέσεις ψυχρών πράσινων-μπλε και θερμών καφέ τόνων. Την κεντρική παράσταση πλαισιώνουν όστρακα αρχαίων αγγείων. Στο επάνω μέρος αναγράφεται ένας χαρακτηριστικός στίχος της Αποκάλυψης.

Η απογευματινή βόλτα του Αϊ-Γιώργη πρωτοπαρουσιάστηκε στην ομαδική έκθεση στην Πάτμο το 1995 για την επέτειο των 1.900 χρόνων από τη συγγραφή της Αποκάλυψης του Ιωάννη. Αργότερα ο Λεβίδης ξαναδούλεψε τον πίνακα, χωρίς να αποκλίνει από τον αρχικό θεματικό και τεχνοτροπικό πυρήνα του.

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Ο Αλέκος Λεβίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Από το 1960 έως το 1962 μαθήτευσε κοντά στους ζωγράφους Κώστα Μαλάμο και Αλέκο Κοντόπουλο.

Το 1963 παρακολούθησε μαθήματα σκηνογραφίας στο Université du Théâtre des Nations στο Παρίσι. Από το 1964 έως το 1969 συνέχισε με σπουδές στην αρχιτεκτονική στην École de l’ Université de Genève. Από το 1971 μέχρι σήμερα ζει και εργάζεται ως ζωγράφος στην Αθήνα.

Πέρα από το ζωγραφικό έργο του, ο Λεβίδης έχει ασχοληθεί με την εικαστική επιμέλεια βιβλίων. Το 1994 μετέφρασε και σχολίασε την ελληνική έκδοση Περί της αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής του Ρωμαίου φυσιοδίφη, φυσικού φιλόσοφου και συγγραφέα, Πλίνιου.

Εικαστικές επιρροές

Ο Αλέκος Λεβίδης είναι πρεσβευτής της παραστατικής ζωγραφικής και απόγονος των ιδεών και των καλλιτεχνικών ευαισθησιών της γενιάς του '30.

Το καινοφανές εικαστικό αποτέλεσμά του αντλεί έμπνευση από τον χώρο της λογοτεχνίας και της τέχνης και ισορροπεί ανάμεσα στον ρεαλισμό και τον σουρεαλισμό.

Αγαπημένα θέματα και τεχνοτροπίες

Το πολυσχιδές έργο του Αλέκου Λεβίδη περιλαμβάνει:

  • Έργα ζωγραφική
  • Σκηνικά θεάτρου
  • Τοιχογραφίες
  • Εξώφυλλα και αφίσες

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί σταθερά την τεχνική του μοντάζ στα έργα του για να αποτυπώσει το προσωπικό συνθετικό όραμά του. Για τον Λεβίδη, η ζωγραφική αναδιπλώνεται στο παρελθόν της και ανανοηματοδοτείται συνεχώς. Ο καλλιτέχνης δημιουργεί με αυτόν τον τρόπο ένα ολοκαίνουριο εικαστικό λεξιλόγιο.

Το έργο στις εκδόσεις μας

Το έργο Η απογευματινή βόλτα του Αϊ-Γιώργη του Αλέκου Λεβίδη αναφέρεται στις εκδόσεις της Alpha Bank:

Άλλες βιβλιογραφικές αναφορές

Η απογευματινή βόλτα του Αϊ-Γιώργη αναφέρεται επίσης στον κατάλογο της ατομικής έκθεσης «Δώδεκα πίνακες» του Αλέκου Λεβίδη που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών το 2004.

Το έργο Η απογευματινή βόλτα του Αϊ-Γιώργη του Αλέκου Λεβίδη βρίσκεται αναρτημένο στο ισόγειο του κτιρίου της Alpha Bank, στην οδό Πεσμαζόγλου 12 στην Αθήνα.

Μπορείτε να το επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού. Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.