Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο

Βούλα Μασούρα, Λάβαρο

Λάβαρο από σκούρο καφέ πισσόχαρτο, με 3 λευκά ορθογώνια παραλληλόγραμμα το ένα κάτω από το άλλο.

Το Λάβαρο της Βούλας Μασούρα ανήκει στη σειρά έργων Λάβαρα. Η επιφάνεια του έργου είναι από πισσόχαρτο. Τα υπόλοιπα υλικά προέρχονται από την παραδοσιακή υφαντική τέχνη. Η κατασκευή εντάσσεται στο είδος της textile art (χωροϋφαντικής), όπου η υφαντική συναντά γήινα, ταπεινά και καθημερινά υλικά. 

Η σειρά έργων Λάβαρα 

Το έργο ανήκει στη σειρά Λάβαρα της Βούλας Μασούρα. Η καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από την επίσκεψή της στην πύλη της Αμμοχώστου στη Λευκωσία. Οραματίστηκε την πύλη γεμάτη λάβαρα. 

Ξεκίνησε τη δημιουργία των έργων το 1990. Το 1993 παρουσίασε την 1η ενότητα με 18 λάβαρα. Το σχήμα τους παραπέμπει σε πρωτόγονα τρόπαια και μεσαιωνικά πολεμικά λάβαρα. 

Η πρωτοτυπία των υλικών 

Η Μασούρα παρουσιάζει πολυσήμαντα έργα μεγάλου μεγέθους. Σε αυτό βοηθούν τα υλικά που χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη πρωτοτυπία. 

Η επιφάνεια των έργων είναι από πισσόχαρτο. Χρησιμοποιεί ακόμη σχοινιά, φυτικές ίνες, βαμβάκι, γιούτα, καννάβι, ξεραμένα φύλλα και φλοιούς δέντρων. 

Ένα βήμα πέρα από την παράδοση 

Τα υλικά προέρχονται από την παραδοσιακή υφαντική τέχνη. Ο ιδιαίτερος συνδυασμός τους, όμως, ξεπερνάει τους περιορισμούς της παράδοσης. 

Οι φυτικές ίνες ξεφεύγουν από τα πλαίσια της υφαντικής και απλώνονται στον χώρο μέσα από την επεξεργασία τους. Η προσπάθεια δημιουργίας μιας καινούργιας ταυτότητας είναι ξεκάθαρη στο έργο. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για επιστροφή στο παρελθόν. 

Ο διττός συμβολικός χαρακτήρας του έργου 

Τα Λάβαρα έχουν έναν ιδιαίτερο, συμβολικό χαρακτήρα, ο οποίος τονίζεται με τη χρήση συμβόλων: κύκλος, τετράγωνο, παραλληλόγραμμο, Χ, σταυρός. 

Η Μασούρα επιτυγχάνει συμβολισμό σε 2 επίπεδα: 

  • Χριστιανικό. 
  • Διαχρονικό, καθώς τα Λάβαρα μπορούν να θεωρηθούν διαχρονικά σύμβολα με μνημειακό χαρακτήρα. 

Λίγα λόγια για τη ζωή της 

Η Βούλα Μασούρα γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1936. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες και Ζωγραφική στο Krefeld της Γερμανίας με δασκάλους τους B.G. Muche και I. Mitscherlich. Στη συνέχεια σπούδασε στο Salzburg της Αυστρίας κοντά στον H. Trökes. 

Αρχικά εργάστηκε ως γραφίστρια, ενώ το 1964 στράφηκε στη ζωγραφική. Από το 1978 και μετά την απασχόλησε η υφαντική που σπούδασε στο Παρίσι. 

Εικαστικές επιρροές 

Πριν την ενασχόλησή της με την υφαντική, η Βούλα Μασούρα ασχολήθηκε αρκετά με κατασκευές από ετερόκλιτα υλικά. 

Το 1978 σπούδασε την τεχνική της ταπισερί στο Παρίσι. Από τότε άρχισε να ενσωματώνει στο έργο της τεχνικές και υλικά της υφαντικής τέχνης. 

Η Μασούρα δημιούργησε μεγάλες εγκαταστάσεις στον χώρο, με έντονο ονειρικό στοιχείο και έμφαση στο χρώμα και τη φόρμα. Στοιχεία που μαρτυρούν την επιρροή της από τα διδάγματα της σχολής του Bauhaus. 

Χαρακτηριστικά του έργου της 

Ένας ιδιότυπος, προσωπικός συμβολισμός χαρακτηρίζει τα έργα της Βούλας Μασούρα. Πηγάζει κυρίως από τα φυτικά και γεωμετρικά στοιχεία που εντάσσει στις συνθέσεις της. 

Παράλληλα, ο συμβολικός χαρακτήρας των έργων ενισχύεται από στοιχεία όπως: 

  • Γνώσεις υφαντικής. 
  • Σεβασμός των παραδοσιακών υλικών. 
  • Συνδυασμός της παράδοσης με σύγχρονες φόρμες. 

Μια καταξιωμένη καλλιτέχνης 

Η Βούλα Μασούρα παρουσίασε το έργο της σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο. Συμμετείχε επίσης σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις. 

Έλαβε τιμητική διάκριση στην Ακαδημία Τεχνών στο Salzburg το 1972 και στην Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας το 1982. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα textile art 

Τα Λάβαρα εντάσσονται στην κατηγορία της textile art (χωροϋφαντικής). 

Σε αυτό το είδος τέχνης, η υφαντική συναντά γήινα, ταπεινά και καθημερινά υλικά. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται έργα υψηλής αισθητικής που κατορθώνουν να επιβληθούν στον χώρο. Έργα που δεν υστερούν σε τίποτα μπροστά σε ένα έργο γλυπτικής ή μια κατασκευή. 

Το έργο στις εκδόσεις μας 

Το Λάβαρο της Βούλας Μασούρα αναφέρεται στις εκδόσεις: 

Άλλες βιβλιογραφικές αναφορές 

Το Λάβαρο της Βούλας Μασούρα αναφέρεται στον πρώτο τόμο του βιβλίου Ιστορία της Τέχνης στην Ελλάδα, Ζωγραφική και Γλυπτική του 20ού αιώνα του Μ. Παπανικολάου. 

Το Λάβαρο της Βούλας Μασούρα είναι αναρτημένο στο κεντρικό κτίριο της Alpha Bank, στην οδό Πανεπιστημίου 45, στο κέντρο της Αθήνας. 

Είναι προσβάσιμο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. 

Αν είστε ερευνητής ή ερευνήτρια, μπορείτε να μας επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού.

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας