Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο

Τάκης, Μαγνητικά λουλούδια

Μαγνητικό λουλούδι του Τάκη
Μαγνητικό λουλούδι του Τάκη
Μαγνητικό λουλούδι του Τάκη

Στη Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank περιλαμβάνονται 3 αντιπροσωπευτικά έργα του Τάκη από την ευρύτερη ενότητα «Μαγνητικά λουλούδια». Ο καλλιτέχνης πειραματίστηκε με καινοτόμα υλικά και δημιούργησε σπουδαία δείγματα πρωτοποριακής γλυπτικής. Η ενασχόληση του Τάκη με τα μαγνητικά πεδία τον καθιέρωσε σε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης γλυπτικής.

Τέχνη με βιομηχανικά υλικά

Τα 3 αντιπροσωπευτικά έργα που κοσμούν τη Συλλογή Έργων Τέχνης ανήκουν στην ευρύτερη ενότητα που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Τάκης (Βασιλάκης), με τίτλο «Μαγνητικά λουλούδια». Πρόκειται για τα:

  • Μαγνητικό λουλούδι AA 1024
  • Μαγνητικό λουλούδι AA 1023
  • Μαγνητικό λουλούδι AA 2481

Για τη σύνθεση των γλυπτών, ο Τάκης χρησιμοποίησε τυχαία, ετερόκλητα μεταλλικά αντικείμενα και ηλεκτρικά υλικά. Αντικατέστησε τον μίσχο του φυτού με τον στρόφαλο του αυτοκινήτου και τα πέταλα των λουλουδιών με γρανάζια και δίσκους.

Τα άνθη της πρωτοπορίας

Το θέμα των μαγνητικών γλυπτών και ιδιαίτερα των Μαγνητικών λουλουδιών απασχόλησε ιδιαίτερα τον Τάκη ήδη από το 1957. Μετά τα τέλη της δεκαετίας του 1980, τα λουλούδια εξελίχτηκαν και η παρουσία του μαγνητικού στοιχείου έγινε πιο έντονη στις συνθέσεις του καλλιτέχνη.

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη τέχνη, έκαναν αισθητή την παρουσία τους οι μηχανικές και κυματοειδείς δυνάμεις που μας περιβάλλουν, αλλά δεν τις αντιλαμβανόμαστε.

Τα Μαγνητικά λουλούδια του Τάκη φανερώνουν έναν ενδόμυχο φόβο μπροστά στην εφήμερη υπόσταση των λουλουδιών και την προσπάθεια επαναθέασής τους μέσα από καινοτόμα υλικά, όπως το σίδερο και άλλα μέταλλα. Εντάσσονται σε ένα σύγχρονο τεχνολογικό τοπίο που θυμίζει τη σκληρή πραγματικότητα των σύγχρονων αστικών κέντρων.

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Ο Παναγιώτης Βασιλάκης (1925-2019) γεννήθηκε στην Αθήνα. Έγινε γνωστός στην παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή ως Takis / Τάκης. Η παιδική και εφηβική ηλικία του σημαδεύτηκε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετέπειτα από τον Εμφύλιο.

Παρά τις αντιρρήσεις από το οικογενειακό περιβάλλον του, το 1952 ο Τάκης δημιούργησε το πρώτο ατελιέ του μαζί με τους στενούς φίλους του, Μίνω Αργυράκη και Ραϋμόνδο. Το 1954 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και εντάχτηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στο ατελιέ του διάσημου Ρουμάνου γλύπτη Constantin Brâncuși.

Το 1968 έλαβε ερευνητική υποτροφία από το Κέντρο Προηγμένων Οπτικών Μελετών του πανεπιστημίου ΜΙΤ.

Το 1986 επέστρεψε μόνιμα στην Ελλάδα και ίδρυσε το Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες (ΚΕΤΕ) στο Γεροβουνό Αττικής.

Εικαστικές επιρροές

Αυτοδίδακτος καλλιτέχνης εκ πεποιθήσεως, ο Τάκης επηρεάστηκε υφολογικά από:

  • Την κυκλαδική τέχνη
  • Τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό
  • Πρωτοποριακούς καλλιτέχνες, όπως ο Picasso και ο Giacometti

Πρωτοποριακό καλλιτεχνικό ιδίωμα

Η καλλιτεχνική και ερευνητική πορεία του Τάκη είχαν ως θεμέλιο τη μελέτη των μαγνητικών δυνάμεων και της ενέργειας των μαγνητικών πεδίων. Τα ηλεκτρομαγνητικά, θερμικά και άλλα κύματα που απορρέουν από τη χρήση μεταλλικών και ηλεκτρικών υλικών έγιναν σήμα κατατεθέν της δουλειάς του.

Διαμόρφωσε έτσι το προσωπικό εικαστικό ιδίωμά του και εγκαινίασε έναν νέο διάλογο με τις αόρατες δυνάμεις της φύσης, εξαιρετικά πρωτοποριακό για τα καλλιτεχνικά δεδομένα του 20ού αιώνα.

Αγαπημένα θέματα και καινοφανή υλικά

Τα φυσικά και άλλα στοιχεία του περιβάλλοντος που είναι αδύνατο να εντοπίσει κανείς με γυμνό μάτι ήταν η θεματική αφετηρία του Τάκη, που τον ξεχώρισε ανάμεσα στους υπόλοιπους καλλιτέχνες της γενιάς του.
Σκοπός του ήταν να επιβάλει στο έργο του την τέταρτη διάσταση δηλαδή την αόρατη ενέργεια που δημιουργούν τα μαγνητικά πεδία γύρω μας. Έτσι, ο Τάκης πειραματίστηκε με καινοφανή υλικά όπως:

  • Φως
  • Ήχος
  • Μαγνήτες
  • Ηλεκτρισμός
  • Ηλεκτρομαγνήτες

Το έργο στις εκδόσεις μας

Τα Μαγνητικά λουλούδια του Τάκη αναφέρονται στις εκδόσεις της Alpha Bank:

Μπορείτε να αγοράσετε την έκδοση Η Συλλογή της Alpha Bank. Ζωγραφική – Χαρακτική – Γλυπτική από το e-shop της Alpha Bank.

  • Περιοδικό Μαζί (τχ. 66 , Απρίλιος 2020, σ. 28-32).

Άλλες βιβλιογραφικές αναφορές

Τα έργα αναφέρονται επίσης στις εκδόσεις:

  • Takis. Magnetic Flowers, κατάλογος έκθεσης, Αθήνα, 1990
  • Περιοδικό gr design, «Takis», τχ. 22, 8/2019, σ. 52
  • Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης (1979-2017), κατάλογος έκθεσης, 2022

Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό.

Μπορείτε να την επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού. Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.