Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο

Παύλος, Affiches massicotées

Affiches massicotées του Παύλου (Διονυσόπουλου)

Η αφηρημένη σύνθεση Affiches massicotées του Παύλου (Διονυσόπουλου) είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της ενασχόλησης του καλλιτέχνη με το καινοφανές υλικό της αφίσας. Πρωτοπόρος της σύγχρονης τέχνης, ο Παύλος εντυπωσίασε τους καλλιτέχνες του Παρισιού και συνδέθηκε φιλικά μαζί τους. Ήταν σημαντικός εκπρόσωπος της εικαστικής γενιάς του '60.

Το έργο Affiches massicotées του Παύλου (Διονυσόπουλου) είναι μια αφηρημένη επιτοίχια σύνθεση, φιλοτεχνημένη με λωρίδες από αφίσες επάνω σε πλεξιγκλάς. Κυριαρχούν οι έντονοι χρωματικοί συνδυασμοί που προκύπτουν από τις αναδιπλώσεις των χάρτινων λωρίδων.

Η σύνθεση αποτελεί έναν από τους πρώτους πειραματισμούς του Παύλου με τη χρήση αφισών. Οι αφίσες που επέλεγε ήταν συνήθως αχρησιμοποίητα τυπογραφικά δοκίμια ή κακέκτυπα με πολλαπλές εκτυπώσεις χρωμάτων και εικόνων. Η ποικιλομορφία αυτού του καινοφανούς υλικού έδωσε στον καλλιτέχνη τη δυνατότητα για πολύπλοκες συνθέσεις με περίτεχνους συνδυασμούς χρωμάτων.

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Ο Παύλος Διονυσόπουλος (1930-2019), γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Παύλος / Pavlos, γεννήθηκε στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Από το 1949 έως το 1953, σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη. Το 1954 συνέχισε τις σπουδές του στην Académie de la Grande Chaumière με κρατική υποτροφία από τη γαλλική κυβέρνηση.

Ταξίδεψε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Από το 1955 έως το 1958, δούλεψε στην Αθήνα στον χώρο της διαφήμισης και του θεάτρου. Το 1958, με υποτροφία του ΙΚΥ, επέστεψε στο Παρίσι, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα και άνοιξε εργαστήριο.

Εικαστικές επιρροές

Το έργο του Παύλου έχει ξεκάθαρες επιρροές από την καινοτόμο καλλιτεχνική ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 1960, με αναφορές στον ιμπρεσιονισμό και την Pop Art.
Αν και ο καλλιτέχνης συνδέθηκε φιλικά με τα εικαστικά κινήματα των Νέων Ρεαλιστών (Nouveau Réalistes) και της λαϊκής τέχνης, δεν ταυτίστηκε ποτέ ολοκληρωτικά μαζί τους.

Αγαπημένα θέματα και τεχνοτροπία

Ο Παύλος εξερεύνησε οτιδήποτε καθημερινό ή φυσικό κέντριζε το ενδιαφέρον του, όπως:

  • Δέντρα
  • Νεκρές φύσεις
  • Απλά αντικείμενα

Η τεχνική του άντλησε έμπνευση από τις αμερικανικές δημιουργικές ιδέες για το κολάζ. Σταδιακά, ο Παύλος εγκατέλειψε τη συμβατική ζωγραφική σε καμβά και πειραματίστηκε με φτηνά καθημερινά και σύγχρονα υλικά, όπως οι χάρτινες λωρίδες. Κύρια χαρακτηριστικά του ύφους του ήταν η πλαστικότητα και η πλούσια χρωματικότητα.

Η αφίσα ως εικαστικό υλικό

Βασικό υλικό της καλλιτεχνικής έκφρασης του Παύλου ήταν η αφίσα. Με τη χρήση της μηχανής του τυπογραφείου, έκοβε λεπτές λωρίδες χαρτιού από αφίσες σε μεγάλες ποσότητες και τις συνάρμοζε σε κατακόρυφες πυκνές επαλληλίες.

Σε συνδυασμό με άλλα καθημερινά υλικά, όπως πλεξιγκλάς και ξύλο, δημιουργούσε πολυδιάστατες και αφηρημένες επιτοίχιες συνθέσεις συνήθως μεγάλων διαστάσεων. Η πρωτοποριακή αυτή τεχνική σύγχρονης τέχνης καθιέρωσε τον Παύλο σε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του '60.

Το έργο στις εκδόσεις μας

Το έργο Affiches massicotées του Παύλου (Διονυσόπουλου) αναφέρεται στην έκδοση Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική Τέχνη από το 1960 έως σήμερα, σε επιμέλεια Μαρίας Τσαντσάνογλου, Ειρήνης Οράτη και Γιάννη Μπόλη. Η έκδοση συνόδευσε την ομότιτλη έκθεση που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη το 2018.

Άλλες βιβλιογραφικές αναφορές

Το έργο αναφέρεται επίσης στις εκδόσεις:

  • Α. Αδαμοπούλου, Ελληνική Μεταπολεμική Τέχνη. Εικαστικές Παρεμβάσεις στο Χώρο, 2000
  • N. Zαχαρόπουλος, Συλλογή Μπέλτσιου. Οι πρωτοπόροι. Μία άποψη της τέχνης στην Ελλάδα στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, 2003

Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό. 

Αν είστε ερευνητής ή ερευνήτρια, μπορείτε να μας επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού.

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας