Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank / Τα έργα τέχνης μας / Γιώργος Λάππας, Μακέτα για το Μπλε γλυπτό

Γιώργος Λάππας, Μακέτα για το Μπλε γλυπτό

Το Μπλε γλυπτό του Γιώργου Λάππα είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα τέχνης στη Συλλογή της Alpha Bank. Παραπέμπει στην ιδέα της οικογένειας ως πρωταρχικού και σημαντικότερου χώρου κοινωνικοποίησης και εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η μακέτα του εμβληματικού γλυπτού είναι φτιαγμένη από σίδερο.

Η μακέτα ενός σημαντικού έργου

Η μακέτα για το Μπλε γλυπτό δημιουργήθηκε με τη χρήση βαμμένου σίδερου για τις ανάγκες του εμβληματικού γλυπτού του Γιώργου Λάππα. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το Μπλε γλυπτό φιλοτεχνήθηκε κατόπιν ειδικής παραγγελίας της Alpha Bank για να κοσμήσει το Εκπαιδευτικό Κέντρο στον Άγιο Στέφανο.

Ο Λάππας, ευρηματικός και ευφυής καλλιτέχνης, πειραματίστηκε από νωρίς με καινοφανή και ετερόκλητα υλικά.

To επιβλητικό Μπλε γλυπτό

Το Μπλε γλυπτό είναι μια επιβλητική σύνθεση από βαμμένο σίδερο με ύψος 6,5 μέτρα.

Ο Λάππας κατέληξε στη μορφή του γλυπτού μετά από πολλές δοκιμές. Ξεχωρίζει η ανδρική μετωπική φιγούρα που αναπτύσσεται κατακόρυφα, με την προσθήκη μιας γυναικείας μορφής. Η γυναικεία φιγούρα κάθεται άνετα στους ώμους της ανδρικής και αποτελεί βάση για την ανάπτυξη 5 ακόμη μικρών μορφών. Η μία είναι καθισμένη στο δεξί της πόδι και οι άλλες 4 στους ώμους της.

Επιπλέον, 4 μικρότερες μορφές «κρύβονται» στο πάνω μέρος του γλυπτού.

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Ο Γιώργος Λάππας (1950-2016) γεννήθηκε στην Αθήνα. Οι σπουδές του περιλαμβάνουν:

  • Κλινική Ψυχολογία, στο Reed College στο Portland του Όρεγκον στις ΗΠΑ (1969-1973).
  • Αρχιτεκτονική, στην Architectural Association του Λονδίνου (1975).
  • Γλυπτική, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με δασκάλους τους Γιάννη Παππά και Γιώργο Νικολαΐδη (1976-1981).
  • Γλυπτική, στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι (1984).

Από το 1992 έως τον ξαφνικό θάνατό του το 2016, ήταν καθηγητής Γλυπτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Επιρροές και χαρακτηριστικά του έργου του

Ο Λάππας έλαβε υποτροφία από το ίδρυμα Watson το 1974 και ταξίδεψε στην Ινδία. Εκεί μελέτησε την ινδική γλυπτική και αρχιτεκτονική. Ταξίδευε σε όλη του τη ζωή και η επαφή του με πολλούς πολιτισμούς τον επηρέασε σημαντικά.

Τα έργα του χαρακτηρίζονταν από τον προβληματισμό πάνω στη σχέση γλυπτικής και χώρου. Έντονη ήταν η σχολαστική, σουρεαλιστική και μυστικιστική τους πλευρά.

Το 1990 η πρακτική και η θεματολογία του άλλαξαν. Στράφηκε σε πιο ανθρωποκεντρικά έργα και παρουσίασε φιγούρες σε φυσικό μέγεθος. Οι φιγούρες αυτές βασίζονται σε σιδερένιο μηχανισμό από συναρμολογούμενα μέλη. Έτσι μπορούν να αλλάζουν θέση και κίνηση.

Ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης

Ο Λάππας συμμετείχε το 1988 στο Αperto, στην Μπιενάλε της Βενετίας. Άλλες σημαντικές συμμετοχές του ήταν η Μπιενάλε des jeunes artistes (1982) στο Παρίσι, το φεστιβάλ Europalia στο Βέλγιο (1982), η Μπιενάλε του Σάο Πάολο (1987), η Μπιενάλε της Βενετίας (1990), η Μπιενάλε της Gwangju (1995), η Documenta 14 (2017) στην Αθήνα και η έκθεση «ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ».

Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το έργο στις εκδόσεις μας

Η Μακέτα για το Μπλε γλυπτό του Γιώργου Λάππα αναφέρεται στην έκδοση της Alpha Bank Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1960 έως σήμερα, σε επιμέλεια Μαρίας Τσαντσάνογλου, Ειρήνης Οράτη και Γιάννη Μπόλη. Η έκδοση συνόδευσε την ομότιτλη έκθεση που εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη το 2018.

Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό.

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.