Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank / Τα έργα τέχνης μας / Κωνσταντίνος Δημητριάδης, Σπυρίδων Λοβέρδος και Διονύσιος Λοβέρδος

Κωνσταντίνος Δημητριάδης, Σπυρίδων Λοβέρδος και Διονύσιος Λοβέρδος

Προτομή Σπυρίδωνα Λοβέρδου
Προτομή Σπυρίδωνα Λοβέρδου
Προτομή Σπυρίδωνα Λοβέρδου
Προτομή Σπυρίδωνα Λοβέρδου
Προτομή Διονύσιου Λοβέρδο
Προτομή Διονύσιου Λοβέρδου
Προτομή Διονύσιου Λοβέρδου
Προτομή Διονύσιου Λοβέρδου

Οι μαρμάρινες προτομές των αδελφών Λοβέρδων, δημιουργίες του Κωνσταντίνου Δημητριάδη, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα νεοελληνικής γλυπτικής. Η απόδοση της μορφής στις 2 προτομές του Δημητριάδη παραμένει πιστή στις καλλιτεχνικές κατευθύνσεις που ορίζει ο νατουραλισμός. Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι αδελφοί Λοβέρδοι ήταν πρωταγωνιστές της ελληνικής οικονομικής επικαιρότητας.

Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα νατουραλισμού

Οι μαρμάρινες προτομές των αδελφών Λοβέρδων είναι αντιπροσωπευτικά παραδείγματα του νατουραλιστικού ιδιώματος που χαρακτηρίζει τις περισσότερες αντίστοιχες δημιουργίες του Κωνσταντίνου Δημητριάδη. Εντάσσονται στα σημαντικά έργα της νεοελληνικής γλυπτικής.

Τον Φεβρουάριο του 2012, μετά από επιφανειακές φθορές που υπέστησαν, οι 2 προτομές συντηρήθηκαν και μεταφέρθηκαν από τον διάδρομο του 1ου ορόφου στον κεντρικό χώρο του ισογείου του κτιρίου της Alpha Bank στην οδό Πανεπιστημίου 45. Το κτίριο αυτό ήταν το πρώην κεντρικό κατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας.

Τα αδέλφια Λοβέρδου

Ο Διονύσιος Λοβέρδος (1877-1934) ίδρυσε τη Λαϊκή Τράπεζα το 1905. Μαζί με τον αδελφό του, Σπυρίδωνα Λοβέρδο (1874-1936), πρωταγωνίστησαν στην οικονομική ζωή της χώρας την πρώτη τριακονταετία του 20ού αιώνα.

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Ο Κώστας Δημητριάδης (1881-1943) γεννήθηκε στη Στενήμαχο της Ανατολικής Ρωμυλίας. Σπούδασε γλυπτική στο Σχολείον των Τεχνών στην Αθήνα, τη μετέπειτα Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με δάσκαλο τον Γεώργιο Βρούτο. Το 1904 μετακόμισε στο Παρίσι, όπου συνέχισε τις σπουδές του στην Académie de la Grande Chaumière και την École nationale supérieure des Beaux-Arts.

Το 1905 άνοιξε το πρώτο του εργαστήρι στο Παρίσι και αργότερα ακολούθησε το δεύτερο στο Λονδίνο. Το 1924 συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, στην κατηγορία των καλλιτεχνικών αγώνων, και στέφθηκε ολυμπιονίκης για το έργο του Ο Δισκοβόλος.

Το 1930 επέστρεψε μόνιμα στην Ελλάδα και διορίστηκε καθηγητής γλυπτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου αργότερα διετέλεσε και διευθυντής.

Το 1936 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και τον επόμενο χρόνο έλαβε το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών.

Εικαστικές επιρροές

Κατά την παραμονή του Δημητριάδη στη γαλλική πρωτεύουσα, το καλλιτεχνικό ύφος του δέχτηκε έντονες επιρροές από την ευρωπαϊκή γλυπτική και ιδιαίτερα από το έργο του Auguste Rodin (1840-1917).
Οι επιρροές αυτές, σε συνδυασμό με ορισμένα ιμπρεσιονιστικά στοιχεία, είναι κυρίως εμφανείς στο ιδιωτικό έργο του καλλιτέχνη. Αντίθετα, οι προτομές και τα άλλα δημόσια μνημεία που φιλοτέχνησε ο Δημητριάδης ακολουθούν τις επιταγές ενός αυστηρού ρεαλισμού με έντονα στοιχεία νατουραλισμού.

Αγαπημένα θέματα και τεχνοτροπία

Με βασικό άξονα την ανθρώπινη μορφή που υψώνεται σε αλληγορικό σύμβολο, αγαπημένες θεματικές του Δημητριάδη ήταν:

  • Η προτομή
  • Το γυμνό
  • Η σύνθεση

Στο έργο του κυριαρχούν η εναλλαγή φωτός-σκιάς στο πλάσιμο της φόρμας. Ο Δημητριάδης δεν απέκλινε ποτέ από την πραγματική εσωτερική διάρθρωση του σκελετού και της μυολογίας. Χαρακτηριστική είναι η ευρύτατη κλιμάκωση των κινήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στο στιγμιαίο.

Το έργο στις εκδόσεις μας

Οι προτομές Σπυρίδων Λοβέρδος και Διονύσιος Λοβέρδος του Κωνσταντίνου Δημητριάδη αναφέρονται στο Περιοδικό Μαζί της Alpha Bank (τχ. 18 , Μάιος 2015, σ. 30-32).

Άλλες βιβλιογραφικές αναφορές

Οι προτομές αναφέρονται επίσης στο βιβλίο του Ν.Π. Ιγγλέση Οδηγός των ανωνύμων εταιριών, 1937-1938. τ. 2. Αι ελληνικαί τράπεζαι, μερ. 2. Τα ιδρύματα [Αθήναι 1939, σ. 9-11 (εικ.)].

Οι προτομές Σπυρίδων Λοβέρδος και Διονύσιος Λοβέρδος του Κωνσταντίνου Δημητριάδη βρίσκονται στο ισόγειο του κτιρίου της Alpha Bank στην οδό Πανεπιστημίου 45 στην Αθήνα.

Μπορείτε να την επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού. Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.